Skip to main content

Τσαμάζ: Ένα τελευταίο ράλι (;) πριν αποχωρήσει από τον ΟΤΕ

Επί προσωπικού: Ο μακροβιότερος CEO του ΟΤΕ αποχωρεί στα τέλη του α' εξαμήνου

Στις 3 Νοεμβρίου του 2010, όταν ο Μιχάλης Τσαμάζ αναλάμβανε τη διοίκηση του ΟΤΕ, η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών κινούταν στα επίπεδα των 5,7 ευρώ.

Σήμερα, λίγους μήνες πριν τη δρομολογημένη αποχώρησή του (νέος CEO ο Κώστας Νεμπής), ο τίτλος της εισηγμένης -αν και εγκλωβισμένος στη συσσώρευση- βρίσκεται στις παρυφές των 14 ευρώ.

Πρόκειται για μια συνολική μεταβολή της τάξης του 150%, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να ήταν ακόμη μεγαλύτερη, εφόσον δεν μεσολαβούσε η στασιμότητα της τελευταίας διετίας.

Το χαμηλό της περιόδου Τσαμάζ συναντάται τον Ιούνιο του 2012, όταν η μετοχή κατρακύλησε έως το 1,2 ευρώ. Αντίθετα, το υψηλό της περιόδου Τσαμάζ αφορά τα 18,4 ευρώ, το οποία σημειώθηκαν τον Απρίλιο του 2022.

Έκτοτε, βέβαια, ακολούθησε μια σταθερά καθοδική πορεία, η οποία έφθασε έως τα 12 ευρώ. Η προβληματική εικόνα συνεχιζόταν μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες, με τη μετοχή να δυσκολεύεται να ξεκολλήσει από τα 12 – 13 ευρώ.

Η ανάκαμψη του Φεβρουαρίου

Ωστόσο, από τις αρχές του Φεβρουαρίου, ο ΟΤΕ παρουσιάζει μια σαφή χρηματιστηριακή βελτίωση. Χθες, μάλιστα, η μετοχή τερμάτισε με άνοδο 3% και έφθασε στα 13,9 ευρώ.

Στις συνολικά 13 συνεδριάσεις του μήνα, οι πτωτικές ημέρες είναι μόλις τρεις, ενώ οι θετικές αριθμούν σε οκτώ (σε δύο συνεδριάσεις η μετοχή έμεινε αμετάβλητη.

Αυτό μεταφράζεται σε συνολική άνοδο της τάξης του 8% μέσα στον τρέχοντα μήνα, με τους επενδυτές να προσβλέπουν σε ένα τελευταίο «made by Τσαμάζ» ράλι της μετοχής.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εν εξελίξει ανάκαμψη του ΟΤΕ σχετίζεται αφενός με τη μεγάλη υστέρηση των προηγούμενων ετών (-12% το 2023, -10% το 2022), αφετέρου με την επικείμενη δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων (Πέμπτη 22/2) και τις προσδοκίες για τη διανομή του φετινού μερίσματος. Δύο παράμετροι, οι οποίες αποτελούν ικανές συνθήκες για την περαιτέρω άνοδο της μετοχής.

Μετά τη δημοσίευση των ετήσιος μεγεθών, δε, θα ακολουθήσει και η καθιερωμένη ενημέρωση των αναλυτών/επενδυτών από τον Τσαμάζ, μία από τις τελευταίες πριν παραδώσει τη σκυτάλη στα τέλη του α’ εξαμήνου.

Η σύγκριση με το εξωτερικό

Αυτήν την στιγμή, η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ υπολογίζεται σε 5,8 δισ. ευρώ, αποτελώντας την 5η πολυτιμότερη εταιρεία του Χρηματιστηρίου -κάποτε βρισκόταν το top-2 της ελληνικής αγοράς.

Ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E προσδιορίζεται στο 14,7x, ενώ ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV ανέρχεται στο 3,15x. Οι αντίστοιχοι δείκτες για τον παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό κλάδο υπολογίζονται σε 26,5x και 3,29x, κάτι το οποίο μαρτυρά την ύπαρξη discount για την περίπτωση του ΟΤΕ. Στις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου, δε, ο P/E κυμαίνεται στο 25,2x και ο P/BV στο 1,37x.

Πρόσφατα, η Ambrosia Capital χαρακτήρισε τον ΟΤΕ ως «ξεχασμένο πρωταθλητή», βλέποντας περιθώριο ανόδου 40% και θέτοντας την τιμή – στόχο στα 18,9 ευρώ, χάρη στην άμβλυνση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση της κινητής τηλεφωνίας.

Σε γενικές γραμμές, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η μέση τιμή – στόχος των αναλυτών για το επόμενο 12μηνο καθορίζεται στα 17,91 ευρώ, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε περιθώριο ανόδου της τάξης του 30%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)