Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πρόσω ολοταχώς για ακόμη μία θετική εβδομάδα – Στα 8,20 η τιμή διάθεσης στο «Ελ. Βενιζέλος»

Nikos Libertas / SOOC

Κέρδη 6,5% για τον Γενικό Δείκτη μέσα στο 2024.

Από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών θα εκκινήσει σήμερα (2/2) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν ακόμη μία ανοδική εβδομάδα (4/5 μέσα στο 2024).

Από τις αρχές του έτους, ο Γενικός Δείκτης μετρά συνολικά κέρδη της τάξης του 6,5%, έχοντας ήδη διασπάσει τόσο τις αντιστάσεις των 1.345 μονάδων (υψηλά 10ετίας), όσο και τις αντιστάσεις των 1.369 μονάδων (υψηλά 13ετίας).

«Πρωταγωνίστριες» σ’ αυτό το ράλι είναι, αναμφίβολα, οι τράπεζες, οι οποίες καταγράφουν διψήφια κέρδη (+13%) και αναρριχώνται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 8ετίας, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της αποεπένδυσης του ΤΧΣ αλλά και της πρώτης διανομής μερισμάτων έπειτα από πολλά χρόνια.

Την ίδια στιγμή, σε ιστορικά ή πολυετή υψηλά επίπεδα «φιγουράρει» μια σειρά εισηγμένων, όπως είναι για παράδειγμα ο Mytilineos, ο Titan, η ΔΕΗ, η Motor Oil, η Intrakat, η Intracom κ.α., σε ακόμη μία ένδειξη της ελκυστικότητας των ελληνικών assets.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα ρεκορ του Titan και το μέρισμα στην Jumbo

Όμως, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι οι μετοχές είναι ακριβές ή «φουσκωμένες», καθώς η τεχνική ανάλυση καταδεικνύει ότι η αγορά παραμένει σε μονοψήφια επίπεδα σε όρους P/E. Αυτό σημαίνει ότι διαπραγματεύεται με dιscount έναντι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

ΔΑΑ: Το κερασάκι στην τούρτα

Φυσικά, μέσα σ’ αυτό το ευοίωνο περιβάλλον, η επιτυχία της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς του «Ελ. Βενιζέλος» συνιστά το κερασάκι στην… τούρτα.

Οι επενδυτές υπερκάλυψαν τη δημόσια εγγραφή κατά περίπου 12 φορές, με αποτέλεσμα η τιμή διάθεσης για τις 90 εκατ. μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ να ορίζεται στα 8,20 ευρώ, δηλαδή στο ανώτατο τμήμα του αρχικού εύρους.

Αυτό σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα ξεπερνά σίγουρα τα 2,4 δισ. ευρώ, αποτελώντας την 12η μεγαλύτερη εισηγμένη στο Χ.Α.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγωγή των 300 εκατ. μετοχών του ΔΑΑ θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη (7/2), με το Χρηματιστήριο να αποκτά ένα «βαρύ» όνομα, το οποίο εκτός απροόπτου πολύ σύντομα θα ενταχεί στον FTSE 25.

Στο πλαίσιο της IPO, οι Καναδοί βασικοί μέτοχοι της AviAlliance αύξησαν το ποσοστό τους από το 40% στο 50%, αποκτώντας το επιπλέον 10% έναντι 9,758 ευρώ/μετοχή. Ο Όμιλος Κοπελούζος, από την πλευρά του, είδε το ποσοστό του να μεγεθύνεται από το 5% στο 6%, ενώ το ποσοστό του δημοσίου περιορίστηκε στο 25% – 27% από 55% προηγουμένως.

«Ελ. Βενιζέλος»: Έκλεισε το βιβλίο για τη δημόσια εγγραφή – Στην τελική ευθεία για το Χρηματιστήριο

Έπειτα από την επιτυχία του «Ελ. Βενιζέλος», η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Τρ. Πειραιώς, η οποία αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα της αγοράς. Ας σημειωθεί ότι τελικά η διοίκηση της τράπεζας θα ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη του 2023 στις 14 Φεβρουαρίου (αντί της 23ης/2), κάτι που ενδεχομένως φέρνει πιο κοντά την εκκίνηση της διαδικασίας διαθέσης των μετοχών του δημοσίου.

Βελτιωμένο το κλίμα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, το κλίμα βαίνει προς μερική βελτίωση, καθώς τα εντυπωσιακά οικονομικά μεγέθη της Meta στο δ’ τρίμηνο του 2023 έδωσαν σημαντική ώθηση στους αμερικανικούς δείκτες, οι οποίες έκλεισαν το βράδυ της Πέμπτης με αισθητά κέρδη.

Έτσι, η θετική τάση εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και τους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν στο «πράσινο» στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Νωρίς το πρωί, δε, τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία τερμάτισαν με διευρυμένη άνοδο, με τον Kospi στη Νότια Κορέα να ενισχύεται κατά σχεδόν 3% και τον ASX 200 στην Αυστραλία κατά σχεδόν 1,5%.