Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Πέρασαν» τα πακέτα για το 5,8% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ολοκληρώθηκε η συναλλαγή, μετά το χθεσινοβραδινό placement

«Πέρασαν» μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών τα συνολικά 11 πακέτα μετοχών, με τα οποία άλλαξε χέρια το 5,8% του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατόπιν του χθεσινού επιτυχημένου placement.

Τα πακέτα, μεγέθους 6 εκατομμυρίων τεμαχίων, εκτελέστηκαν στην τιμή των 13,2 ευρώ, έχοντας μικρό discount σε σχέση με την τιμή της μετοχής την Πέμπτη (14 ευρώ). Η αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 79,2 εκατ. ευρώ.

Στο placement συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, 10 μεγάλοι επενδυτές του εξωτερικού, με αποτέλεσμα το ποσοστό των ξένων θεσμικών να αυξάνεται σε επίπεδα άνω του 25% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι βασικός μέτοχος της εισηγμένης παραμένει ο Γιώργος Περιστέρης με ποσοστό σχεδόν 30%, ενώ η οικογένεια Λάτση ελέγχει ένα ποσοστό 7,6%.

Απώλειες στη μετοχή

Στο ταμπλό, η τιμή της μετοχής κινείται ελεγχόμενα πτωτικά στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,5%, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στα 13,78 ευρώ.

Μάλιστα, ο τζίρος είναι σχετικά υψηλός, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί σχεδόν 200.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 2,7 εκατ. ευρώ. Αυτό το μέγεθος ήδη αντιστοιχεί σε ποσοστό 144% του μέσου ημερήσιου τζίρου.

Ελκυστική η τιμή

Χωρίς να λάβουμε υπόψη τη σημερινή οπισθοχώρηση, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετρά άνοδο άνω του 6% από τις αρχές του έτους, με την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά το 1,4 εκατ. ευρώ.

Όμως, και πάλι, οι αναλυτές θεωρούν ότι η εισηγμένη εξακολουθεί να είναι ελκυστική, δεδομένου ότι ο δείκτης P/E βρίσκεται σε μονοψήφια επίπεδα (7,7x).

Aς σημειωθεί ότι η ιδιωτική τοποθέτηση δεν πρόκειται να επηρεάσει την αξία του χαρτοφυλακίου των παλαιών μετόχων, καθώς ναι μεν θα εκδοθούν νέες μετοχές, αλλά ταυτόχρονα θα ακυρωθούν οι ίδιες μετοχές.

Η μέση τιμή στόχος των αναλυτών για το επόμενο 12μηνο ανέρχεται σε 16,8 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε περιθώριο ανόδου της τάξης άνω του 25%. Έτσι, οι ειδικοί περιμένουν ότι μέσα σε ένα εύλογο διάστημα, η μετοχή θα υπερβεί το υψηλό 25ετίας των 14,6 ευρώ, σκαρφαλώνοντας σε νέες κορυφές.

Ιδίως, μάλιστα, αν η έκβαση των διαπραγματεύσεων για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποβεί θετική, κάτι το οποίο θα συμβάλλει αυτομάτως στην ενίσχυση της ρευστότητας και στην αποκλιμάκωση του υψηλού δανεισμού.