Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Αντέχει» στη διόρθωση η Autohellas – Αυξημένες προσδοκίες για το ομόλογο

Autohellas

Αύριο ξεκινά η δημόσια προσφορά για το 5ετές ομόλογο, με το εύρος της απόδοσης να κυμαίνεται στο 4,2% - 4,6%.

«Αντοχές» στη σημερινή διόρθωση επιδεικνύει η μετοχή της Autohellas, η οποία «κρατά» με άνεση τα 13 ευρώ, εν όψει και της επικείμενης ομολογιακής έκδοσης των 200 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποχωρεί ελεγχόμενα μόλις κατά -0,45%, με αποτέλεσμα να παραμένει στα 13,3 ευρώ, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, στο ταμπλό καταγράφεται υψηλό ενδιαφέρον για τη μετοχή, καθώς μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί 25.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 333.000 ευρώ. Αυτό το νούμερο ήδη αντιστοιχεί στο 107% του φετινού ημερήσιου μέσου τζίρου.

4,2% έως 4,6% η απόδοση του ομολόγου

Οι σημερινές συναλλαγές λαμβάνουν χώρα λίγες ώρες πριν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το ομόλογο των 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, το εύρος της απόδοσης κυμαίνεται από 4,2% έως 4,6%, με τη διαδικασία να ξεκινά την Τετάρτη (17/1) και να ολοκληρώνεται την Παρασκευή (19/1).

Τα έως 200 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να αντληθούν από την αγορά, θα χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο για την αποπληρωμή του ακριβότερου τραπεζικού δανεισμού, ενώ ένα μέρος των χρημάτων θα δαπανηθεί και για την ανανέωση του υπάρχοντος στόλου (57.000 οχήματα).

Πηγές της αγοράς, μάλιστα, εκτιμούν ότι η ζήτηση για το ομόλογο θα καλυφθεί σχετικά εύκολα, δεδομένης της μεγάλης προσφοράς που παρατηρείται τελευταία στις αγορές ομολόγων.

Ας σημειωθεί ότι η χρηματιστηριακή αξία της Autohellas ανέρχεται στα 650 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να απέχει μόλις 1,3 ευρώ από τα ιστορικά υψηλά των 14,6 ευρώ, έχοντας καταγράψει άνοδο της τάξης του 30% μέσα στο τελευταίο 12μηνο.

Στο 9μηνο του 2023, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε αυξημένο τζίρο κατά 34%, με τα κέρδη EBITDA να διευρύνονται κατά 20% και να φθάνουν στα 214 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη, ωστόσο, έμειναν σχεδόν στάσιμα στα 74 εκατ. ευρώ, καθώς το υψηλό χρηματοοικονομικός κόστος «ψαλίδισε» τα περιθώρια.