Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί τα ΕΛΠΕ δέχονται αυξημένες πιέσεις

Σήμερα η αποκοπή του μερίσματος του 0,30 ευρώ

Σημαντικές πιέσεις δέχεται την Τετάρτη (10/1) η μετοχή της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα του 0,30 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο τίτλος της εισηγμένης υποχωρεί κατά σχεδόν 3% και αναδιπλώνεται στα 7,16 ευρώ, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Δεκεμβρίου του 2022.

Οι πωλητές, μάλιστα, επιδίδονται σε μεγάλο όγκο συναλλαγών, καθώς μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι έχουν διακινήσει 362.000 τεμάχια, συνολικής αξίας περίπου 2,6 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο μέγεθος ήδη αντιστοιχεί στο 112% του μέσου ημερήσιου τζίρου στο τελευταίο 12μηνο.

Μέρισμα 0,30 ευρώ

Όπως προαναφέρθηκε, οι πιέσεις αποτελούν απόρροια της αποκοπής του προμερίσματος του 0,30 ευρώ για τα κέρδη του 2023, με τη μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται στο 4%. Η καταβολή, δε, θα ξεκινήσει στις 17 Ιανουαρίου.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι, πάντως, ότι μετά την ανακοίνωση των τελικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023, η διοίκηση να προχωρήσει και σε συμπληρωματικό μέρισμα, επιβραβεύοντας τους μετόχους.

Στο 9μηνο του έτους, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 968 εκατ. ευρώ, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 496 εκατ. ευρώ.

Παρότι τα εν λόγω μεγέθη κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το ρεκόρ του 2022, εντούτοις εξακολουθούν να θεωρούνται απολύτως ικανοποιητικά.

Απώλειες 6% στο εξάμηνο

Το τελευταίο διάστημα, παρ’ όλα αυτά, η μετοχή παρουσιάζει μια έκδηλη αδυναμία να επιστρέψει προς τα πρόσφατα υψηλά 4ετίας των 8 ευρώ, παραμένοντας καθηλωμένη στην περιοχή λίγο άνω των 7 ευρώ.

Μάλιστα, η επενδυτική κοινότητα φαίνεται ότι αγνοεί και τις θετικές επιπτώσεις από το πρόσφατο placement, χάρη στο οποίο αυξήθηκε η μετοχική διασπορά και μειώθηκε το ποσοστό των βασικών μετόχων (31,2% από 35,5% προηγουμένως το ποσοστό του δημοσίου και 40,4% από 47% προηγουμένως το ποσοστό της οικογένειας Λάτση).

Έτσι, η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης είναι «κολλημένη» στα 2,18 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας συνολικές απώλειες -4% στο 12μηνο και -6% στο 6μηνο.