Skip to main content

Στα ύψη οι μετοχές των ναυτιλιακών εταιρειών Hapag-Lloyd και Maersk & Co

Οι ναύλοι για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων συνεχίζουν να κερδίζουν δυναμική

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών ναυτιλιακών εταιρειών, καθώς αυξάνονται οι ναύλοι μετά τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε πλοία της Ερυθράς Θάλασσας

Η μετοχή της Hapag-Lloyd αυξήθηκε κατά 12,7% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, στα 165,00 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου. Μόνο από τα μέσα Δεκεμβρίου, η μετοχή της γερμανικής ναυτιλιακής εταιρείας έχει αυξηθεί πάνω από 50%.

Στην Κοπεγχάγη, η μετοχή της Maersk & Co ενισχύθηκε κατά  4,36%,στις 13.880 κορώνες Δανίας.

Στο Όσλο, επίσης η μετοχή της ναυτιλιακής εταιρίας μεταφοράς  εμπορευματοκιβωτίων MPC αυξήθηκε σήμερα κατά 5%.

Πάνω από 60% αυξάνονται οι ναύλοι στις θαλάσσιες μεταφορές

«Λόγω της παράκαμψης της Ερυθράς Θάλασσας, οι ναύλοι για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων συνέχισαν να κερδίζουν δυναμική και έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα , σε σχέση με τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2022» τονίζει ο αναλυτής Ομαρ Νόκτα από την τράπεζα Jefferies.

Οι ναύλοι στην αγορά spot στις γραμμές Ασίας-Μεσογείου αυξήθηκαν πρόσφατα στα 4.700 δολάρια ΗΠΑ ανά μονάδα μεταφοράς FEU (Forty-Foot Equivalent Unit), σύμφωνα με τον ειδικό. Στις γραμμές Ασίας-Ευρώπης, οι αντίστοιχες τιμές έχουν αυξηθεί στα 3.200 δολάρια. «Αυτό είναι διπλάσιο από τα επίπεδα στα μέσα Δεκεμβρίου και σημαντικά μεγαλύτερο από το λειτουργικό κόστος των μεγάλων γραμμών , που ανέρχεται περίπου σε 2.200 δολάρια» , δήλωσε ο Νόκτα.