Skip to main content

Bitcoin: Εκτινάχθηκε χάρη σε φήμες το 2023 – Θα απογειωθεί χάρη σε δεδομένα το 2024;

Η περσινή άνοδος κατά 150% δεν στηρίχθηκε σε πραγματικά στοιχεία - Φέτος κάποιοι βλέπουν απογείωση στη βάση δεδομένων - Ποιος το βλέπει ακόμη και στα 500.000 δολάρια

Στον κόσμο της τεχνολογίας και των ψηφιακών αγορών όλα είναι data και τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Κανείς δεν είχε προβλέψει την ξαφνική κατάρρευση των cryptos προς τα τέλη του 2022, αφού δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος της απάτης που είχε στήσει ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ  με τις συναλλαγές μεταξύ του ανταλλακτηρίου FTX και της επενδυτικής του εταιρείας Alameda Research. Όταν βγήκαν στο φως τα δεδομένα, η τιμή του Bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων βυθίστηκε ταχύτατα.

Λίγοι υπολόγιζαν σε άκρως δυναμική άνοδο μέσα στο 2023. Τα data (από αυτά για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών έως την καταδίκη του ιδρυτή της FTX αλλά και την ομολογία ενοχής του ιδρυτή της Binance, Τσανγκπενγκ Ζάο, που τον οδήγησε σε καταβολή υψηλότατου προστίμου και παραίτηση) δεν δικαιολογούσαν καμία ευφορία. Τι ήταν αυτό που τελικά οδήγησε το Bitcoin σε άνοδο 150% και επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια για εκτίναξή του πάνω από τα 100.000 δολάρια; Οι φήμες, όπως παρατηρεί η WSJ.

Τι πυροδότησε το περσινό ράλι

Τον Οκτώβριο, αναρτήσεις στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, άφηναν να εννοηθεί ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ είχε τελικά εγκρίνει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο ενός διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου (ETF) της BlackRock που θα παρακολουθούσε άμεσα την τιμή του bitcoin. Γρήγορα έγινε σαφές ότι αυτό δεν ίσχυε. Η SEC έχει αναβάλει τις αποφάσεις για τα λεγόμενα spot ETF και η έγκριση ίσως έρθει μέσα στο 2024.

Αλλά αυτό δεν ενόχλησε τους επενδυτές. Η δυναμική και μόνο που χτίστηκε πάνω στην προσδοκία της ρυθμιστικής έγκρισης ETFs spot bitcoin ήταν αρκετή για να επικρατήσει κλίμα ευφορίας. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, η τιμή του bitcoin είχε ήδη ξεπεράσει τα 28.000 δολάρια (από 16.000 δολάρια στις αρχές του έτους) και υποδέχθηκε το 2024 πάνω από τα 43.000 δολάρια.

Τώρα το ερώτημα είναι εάν το Bitcoin θα μπορούσε να πέσει το 2024 θύμα ενός παλιού ρητού της Wall Street, που λέει πως όταν οι επενδυτές αγοράζουν με βάση τις φήμες φέτος, πουλάνε με βάση τις ειδήσεις την επόμενη χρονιά. Οι ένθερμοι υποστηρικτές του απαντούν αρνητικά και βλέπουν ακόμη πιο θεαματικό ράλι – ειδικά αν η φήμη της έγκρισης από την SEC γίνει πράγματι είδηση.

Θυμίζουν εξάλλου πως παρά τα έντονα σκαμπανεβάσματα στην τιμή του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος, αυτό έχει αποδειχθεί πολύ σκληρό για να πεθάνει και έχει διαψεύσει όλους τους αμφισβητίες. Και οι τελευταίοι είναι πολλοί.

Οι αμφισβητίες που δεν δικαιώθηκαν

Ακόμα και όταν η αγορά των cryptos ήταν στα καλύτερά της, με τις τιμές των κορυφαίων ψηφιακών tokens να εκτινάσσονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Οκτώβριο του 2021, ορισμένα από τα πιο ηχηρά ονόματα του κόσμου των επενδύσεων και της πολιτικής σκηνής τα αντιμετώπιζαν ως «σκουπίδια».

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, έλεγε τότε ότι το Bitcoin «έχει μηδενική αξία» και ότι πρόκειται για μία «hype απάτη». Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, είχε πει λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2018, ότι θα σόρταρε το Bitcoin αν τον ενδιέφερε να παίξει στην αγορά, προσθέτοντας ότι τα κρυπτονομίσματα είναι μία επένδυση που στηρίζονται στη θεωρία του «μεγάλου ανόητου». Ο Γουόρεν Μπάφετ, που για τις επιτυχει΄ς εκτιμήσεις του στις επεδυτικές επιλογές έχει κερδίσει το προσωνύμιο «προφήτης της Όμαχα», είχε πει περίπου την ίδια εποχή ότι δεν θα έγινε ούτε 25 δολάρια για να αγοράσει όλα τα Bitcoin του κόσμου, αφού «δεν παράγουν τίποτα». Και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν είχε εξαπολύσει «σταυροφορία» εναντίον των κρυπτονομισμάτων στη Γερουσία.

Οι προβλέψεις για το 2024

Στελέχη της αγοράς που μίλησαν στο CNBC ποντάρουν σε δύο παράγοντες: το halving και την πιθανή έγκριση του ETF.

Το halving είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο. Συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια και είναι ένα γεγονός γραμμένο στον κώδικα του bitcoin. Οι ανταμοιβές που λαμβάνουν οι λεγόμενοι miners για την εξόρυξη bitcoin μειώνονται στο μισό. Αυτό διατηρεί ένα ανώτατο όριο στην προσφορά bitcoin, από το οποίο θα υπάρχουν μόνο 21 εκατομμύρια. Σε προηγούμενους κύκλους halving, προηγήθηκε θεαματικό ράλι.

Το δεύτερο δεν είναι βέβαιο. Αλλά υπάρχει αυξανόμενος ενθουσιασμός πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ που ήταν επί χρόνια στο στρατόπεδο των πολέμιων των κρυπτονομισμάτων θα κάνει τελικά πίσω και θα ανάψει το πράσινο φως. Η έγκριση θα σήμαινε ότι οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν ένα προϊόν που παρακολουθεί την τιμή του bitcoin, χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθούν σε ανταλλακτήριο και να αποκτήσουν το ψηφιακό νόμισμα. Ο κλάδος ελπίζει ότι αυτό θα προσελκύσει ένα ευρύτερο φάσμα επενδυτών, και ειδικότερα, μεγάλους θεσμικούς επενδυτές.

Με όλο αυτόν τον ενθουσιασμό έρχονται και μερικές αρκετά τολμηρές προβλέψεις για την τιμή του bitcoin. Ακολουθούν ορισμένες εξ αυτών, όπως τις συγκέντρωσε το CNBC.

Μαρκ Μόμπιους: 60.000 $

Το 2022, ο Mark Mobius προέβλεψε σωστά ότι το bitcoin θα πέσει στα $20.000 όταν διαπραγματευόταν πάνω από $28.000. Στη συνέχεια προέβλεψε πτώση του στα 10.000 $ μέσα στο 2023, αλλά διαψεύστηκε. Για το 2024, ο Mobius είπε στο CNBC ότι το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τα 60.000 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Bit Mining: 75.000 $

Ο Youwei Yang, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων Bit Mining, πιστεύει ότι το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τα 75.000 δολάρια μέσα στην επόμενη χρονιά. Ο περιορισμός της προσφοράς με το halving σε συνδυασμό με την πιθανή είσοδο θεσμικών επενδυτών στην αγορά, δικαιολογούν αυτή την τιμή, σημειώνει. Μάλιστα βλέπει περαιτέρω αύξηση στα 130.000 δολάρια μέσα στο 2025.

CoinShares: 80.000 $

Ο Τζέιμς Μπάτερφιλ, επικεφαλής της έρευνας στην CoinShares, δήλωσε ότι το τοπίο για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία θα δει «σημαντικές αλλαγές» το 2024, λόγω της πιθανής έγκρισης των ETFs bitcoin στις Η.Π.Α. Καθώς θα επεκταθεί η βάση των επενδυτών, θα ανέβει και η τιμή, εξήγησε. Το σενάριο μείωσης των επιτοκίων των κεντρικών θα μπορούσε επίσης να «διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο» στην αύξηση του bitcoin, πρόσθεσε.

Nexo: 100.000 $

Ο Άντονι Τρέντσεφ, ένας γνωστός ταύρος του bitcoin και συνιδρυτής του Nexo, ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, πιστεύει ότι το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τα 100.000 δολάρια το 2024. Το 2022 προέβλεπε επίσης άνοδο στα 100.000 δολάρια, αλλά αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, η τιμή του bitcoin κατέρρευσε εκείνο το έτος. Απέφυγε ποιεσδήποτε περαιτέρω προβλέψεις τιμών έκτοτε, έως πρόσφατα, που δήλωσε και πάλι αισιόδοξος για δυναμικό ράλι.

Standard Chartered: 100.000 $

Τον Νοέμβριο, η Standard Chartered διπλασίασε την τιμή στόχο για το Bitcoin στα 100.000 δολάρια. Επικαλέστηκε και αυτή την αναμενόμενη απόφαση της SEC και το halving.

CoinFund: Έως 500.000 $

To CoinFund έχει πρει σε μία από τις πιο τολμηρές – υπερβολικές θα έλεγε κανείς – προβλέεις. «Το Bitcoin έχει ισχυρή αντίστροφη συσχέτιση με το δολάριο και τις πραγματικές αποδόσεις. Και τα δύο πέφτουν τώρα», δήλωσε στο CNBC μέσω email ο Seth Ginns, διευθύνων εταίρος στο CoinFund. «Αναμένουμε επίσης την εκτίναξη εισροών μετά την κυκλοφορία του ETF spot BTC, καθώς και τον αυξανόμενο ενθουσιασμό γύρω από την πιθανή έγκριση του spot ETH.