Skip to main content

Εορταστικό profit taking στο Χρηματιστήριο

EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Η ελληνική αγορά ακολουθεί την πτωτική τάση των ξένων αγορών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να δίνει «μάχη» για τις 1.300 μονάδες

Ελεγχόμενες απώλειες εμφανίζει την Πέμπτη (21/12) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ακολουθεί τη διορθωτική τάση των διεθνών αγορών, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των ισχυρών κερδών του 2023.

Πάντως, παρά τις ρευστοποιήσεις, ο Γενικός Δείκτης δεν απομακρύνεται ιδιαιτέρως από το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο σημείο από τις 31 Αυγούστου, βρίσκοντας στηρίγματα στο αισιόδοξο μακροοικονομικό κλίμα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης υποχωρεί ήπια κατά 0,32% και διαμορφώνεται στις 1.297,70 μονάδες, χάνοντας μόλις τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.301,81 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (1.296,58 έως 1.302,25 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών -μέσα στο πρώτο ημίωρο- να υπερβαίνει μετά βίας τα 3 εκατ. ευρώ. Κάτι απολύτως φυσιολογικό, αν αναλογιστούμε ότι απέχουμε λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, με αποτέλεσμα αρκετοί traders ήδη να βρίσκονται σε… διακοπές.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι τελευταία φορά που το κλείσιμο του Γ.Δ. υπερέβη το +/- 1% ήταν ακριβώς πριν 30 ημέρες, δηλαδή στις 22 Νοεμβρίου.

Στο ταμπλό, τώρα, με τον αναιμικό τζίρο και τις μικρές μεταβολές να αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 0,9%, ενώ από τα πρόσφατα υψηλά 9ετίας διορθώνει η ΔΕΗ. Οι ΟΠΑΠ και Mytilineos, ταυτόχρονα, μειώνονται κατά 0,5%. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΤΕ δείχνει σημάδια αντίδρασης, ανακάμπτοντας ήπια στα 12,7 ευρώ.

Η εικόνα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος για 2η διαδοχική συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στο -0,64% και τις 1.078 μονάδες. Ωστόσο, σε επίπεδο έτους, η μεταβολή προσεγγίζει το +70%, με την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να φθάνει κοντά στα όρια των 20 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περιορίζεται στο -0,9% και τα 6,4 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,8% και τα 3,24 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο -0,7% και το 1,54 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank είναι σχεδόν σταθερή (-0,15%) στο 1,65 ευρώ.

Τι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,41% και 3.140 μονάδες), η μετοχή της Lamda Development συρρικνώνεται στο -2% και τα 6,6 ευρώ, με τις Aegean και Ελλάκτωρ να ακολουθούν στο -1% και το -1,3%, αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της ΔΕΗ διορθώνει από τα υψηλά 9ετίας των 11,4 ευρώ και αναπροσαρμόζεται στα 11,3 ευρώ, με απώλειες 0,9%. ΟΠΑΠ, Mytilineos,

Τιτάν και Jumbo, ταυτόχρονα, υποχωρούν κατά περίπου 0,5%, παραμένοντας βέβαια κοντά στα υψηλά έτους.

Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ δείχνει σημάδια αντίδρασης, καθώς ενισχύεται στο +0,6% και τα 12,7 ευρώ, σε μια προσπάθεια απομάκρυνσης από τα χαμηλά έτους των 12,5 ευρώ. Η μετοχή της Helleniq Energy, δε, αυξάνεται στο +0,70% και τα 7,2 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,37% και 2.230 μονάδες), η μετοχή της Αλουμύλ ξεχωρίζει αρνητικά στο -3,6% και τα 2,90 ευρώ, με τις μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Entersoft και ΟΛΠ να έπονται τουλάχιστον στο -1%. Αντίθετα, η μετοχή της Intrakat προσπαθεί να διατηρηθεί στα πρόσφατα υψηλά 14ετίας των 4,3 ευρώ, ενώ και η μετοχή της Intracom παραμένει στην περιοχή των 3,3 ευρώ και το υψηλότερο επίπεδο από το 2009. Ομοίως, η μετοχή της Intralot αναδιπλώνεται στο -0,3% και το 1,05 ευρώ, δηλαδή κοντά στο υψηλό 5ετίας.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 28 μετοχές κινούνται ανοδικά, 40 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 87,9 δισ. ευρώ.

Στην κορυφή για το 2023 το Χ.Α.

Η Λεωφόρος Αθηνών βρίσκεται σε εορταστικό… mood, καθώς απομένουν μόλις 4+1 συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του 2023. Ενός έτους, μέσα στο οποίο ο Γενικός Δείκτης έκανε το ολικό comeback και «πέταξε» έως τις 1.345 μονάδες και το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2014 (1.366 μονάδες).

Σήμερα, η απόσταση από τα υψηλά έτους υπολογίζεται σε μόλις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η πλαγιο-ανοδική κίνηση του Δεκεμβρίου, ως απόρροια της προσδοκίας για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, έχει αναθερμάνει το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Πάντως, ενόσω διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του έτους, είναι φυσιολογικό να παρατηρούνται και ορισμένες κινήσεις κατοχύρωσης των ισχυρών ετήσιων κερδών, τα οποία ανέρχονται στο άκρως εντυπωσιακό 40%. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες φετινές επιδόσεις παγκοσμίως, αλλά και για την 3η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του Χ.Α.

Όσον αφορά το άμεσο μέλλον, οι αναλυτές βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, καθώς η πορεία των κεντρικών τραπεζών προς τη χαλάρωση, σε συνδυασμό με τη ζωηρή επιχειρηματική δραστηριότητα στο εσωτερικό και την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης διατηρούν τα ελληνικά assets σε προνομιακή θέση.

Δεν είναι τυχαίο ότι μια αντίστοιχη εικόνα βλέπουμε και στην αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου υποχωρεί στο ψυχολογικό όριο του 3% (το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022), έχοντας περιορίσει αισθητά το spread σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα (107 μονάδες βάσης).

Ταυτόχρονα, χτίζοντας μια μεγάλα απόσταση έναντι της Ιταλίας, τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται πλέον στο κυνήγι της Ισπανίας και της Κύπρου, των οποίων οι αποδόσεις κυμαίνονται στο 2,89% και 3,06%.

Απώλειες στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 περιορίζεται στο -0,32% και τις 476 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,32%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,14%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,27% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,22%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν να αντιδρούν θετικά από τη χειρότερη συνεδρίαση του τελευταίου 3μήνου.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται έως τα 80 δολάρια, εξαιτίας της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,22% και τα 74,3 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,29% και τα 79,9 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,01% και τα 2.047 δολάρια ανά ουγγιά.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ