Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πώς «ξύπνησε» η μετοχή της Elinoil

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η μετοχή υπερβαίνει ξανά τα 2,5 ευρώ, με τον τζίρο να αντιστοιχεί στο 232% του φετινού μέσου όρου

Σημαντική άνοδο εμφανίζει η μετοχή της Ελινόιλ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα εξαιρετικά οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου να «αναθερμαίνουν» το ενδιαφέρον για την εταιρεία.

Είναι ενδεικτικό ότι, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο τίτλος της εισηγμένης διευρύνεται κατά τουλάχιστον 3% και φθάνει αισίως στα 2,51 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, ο τζίρος κινείται σε εξίσου υψηλά επίπεδα, καθώς μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί 11.600 τεμάχια, συνολικής αξίας σχεδόν 30.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, ήδη αντιστοιχεί στο 232% του φετινού μέσου ημερήσιου τζίρου.

Διήμερη άνοδος

Τα αισιόδοξα σημάδια είχαν διαφανεί από τη χθεσινή συνεδρίαση, όταν η Ελινόιλ έκλεισε στο +3,8% και τα 2,43 ευρώ, με όγκο 14.300 τεμαχίων και τζίρο 34.700 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, η διήμερη ανοδική κίνηση σχετίζεται άρρηκτα με τα οικονομικά αποτέλεσμα, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Συγκεκριμένα, τα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 9,1 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο και στα 22,5 εκατ. ευρώ στο 9μηνο, με τις πωλήσεις αντίστοιχα να καθορίζονται σε 742 εκατ. ευρώ και 1,8 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου αυξήθηκαν στα 78,3 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2023 έναντι 70,2 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022, ενώ τα ταμειακά αποθέματα ανήλθαν σε τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω νούμερα, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ανακόλουθα της χρηματιστηριακής αξίας της Ελινόιλ, η οποία -συνυπολογίζοντας και τη σημερινή άνοδο- παραμένει κάτω των 60 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια ανόδου είναι σημαντικά.

Ο επόμενος στόχος

Επόμενος στόχος για τη μετοχή είναι, αναμφίβολα, η προσέγγιση των 2,8 ευρώ (υπολείπεται περίπου 11%), τα οποία αποτελούν το φετινό υψηλό έτους, αλλά και το υψηλότερο επίπεδο από το μακρινό 2009.

Ας σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους, η σωρευτική άνοδος της Ελινόιλ υπερβαίνει το 35%, δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα με τη μέση απόδοση του Γενικού Δείκτη.