Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η απομάκρυνση από το χαμηλό πενταμήνου  είναι σε πλήρη εξέλιξη

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Δεν το περίμενε κανένας το ξέσπασμα των πιέσεων τη Δευτέρα και για αυτό έμειναν όλοι τους έκπληκτοι από την αντίδραση της Τρίτης που αντιστοιχούσε στην μεγαλύτερη ημερήσια αντίδραση σε βάθος πενταμήνου!

Στα διεθνή

Οι μετοχικοί ευρωπαϊκοί δείκτες δεν έδωσαν την παραμικρή αφορμή για να υποθέσουν οι θεσμικοί του ΧΑ ότι επηρεάστηκαν οι κινήσεις τους από τους βομβαρδισμούς. Αρκεί θα αναφέρουμε πως στο κλείσιμο της αθηναϊκής αγοράς οι δείκτες των χρηματιστηρίων της Φραγκφούρτης και των Παρισίων κέρδιζαν πάνω από 1,7% ενώ τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ εμφάνιζαν άνοδο άνω του 2%. Η εμπειρία των τελευταίων ετών σχετικά με την ισχύ επίδρασης των γεωπολιτικών εντάσεων στις επενδυτικές αποφάσεις δεν επιτρέπει να μετρήσει ο κάθε διαχειριστής κεφαλαίου κάποια αλλαγή στάσης λόγω πολεμικών εντάσεων.

  • Ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να παράσχει στο Ισραήλ πλήρη υποστήριξη, χαρακτηρίζοντας την επίθεση της Χαμάς στη χώρα «πράξη καθαρού κακού».
  • Ρουκέτες εκτοξεύονται προς το Ισραήλ.
  • «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ», είπε ο πρόεδρος σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο.
  • Ο συνολικός αριθμός των νεκρών πλησίασε τους 2.000.
  • Ο Paul Tudor Jones χαρακτήρισε το γεωπολιτικό κλίμα το «πιο απειλητικό» που έχει δει ποτέ. Αναμένει ύφεση των ΗΠΑ το 2024.
  • Η σταρ μάρτυρας Caroline Ellison κατέθεσε ότι ο Sam Bankman-Fried της είπε να διαπράξει εγκλήματα που οδήγησαν στην κατάρρευση του FTX. Οι εισαγγελείς λένε ότι είναι ένα από τα λίγα άτομα στον στενό κύκλο της SBF που γνωρίζει την αλήθεια πίσω από την υποτιθέμενη απόσπαση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κεφάλαια κρυπτοπελατών στην Alameda Research, την αδελφή εμπορική εταιρεία που διηύθυνε.
  • Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο υποχώρησαν λόγω της Fedspeak
  • Οι νομοθέτες της Βουλής εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξουσιοδοτήσουν τον προσωρινό ομιλητή να προωθήσει τη βοήθεια προς το Ισραήλ.
  • Η GM κατέληξε σε μια δοκιμαστική συμφωνία με το καναδικό της σωματείο για τον τερματισμό της απεργίας.

Στην Αθήνα

Δεν το περίμενε κανένας το ξέσπασμα των πιέσεων τη Δευτέρα και για αυτό έμειναν όλοι τους έκπληκτοι από την αντίδραση της Τρίτης που αντιστοιχούσε στην μεγαλύτερη ημερήσια αντίδραση σε βάθος πενταμήνου! Με άνεση ωστόσο δήλωναν: Οι Τράπεζες θα παραμείνουν στο επίκεντρο λόγω της αναμονής νέων αναφορικά με το επικείμενο placement του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα. Τεχνικά η τραπεζική αντίδραση ήταν δικαιολογημένη από το -22,7% που είναι το ποσοστό της πτώσης του ΔΤΡ.

Υπάρχει απόσταση των εκτιμήσεων και των προσδοκιών των ξένων αναλυτών έναντι των θέσεων και των ανησυχιών των εγχώριων που υπερεκτιμούν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Ήταν μεγάλο το πλήθος των εγχώριων παραγόντων που εστίαζαν στην ένταση στη Γάζα και ειδοποιούσαν για αναταράξεις. Ωστόσο αποδείχθηκε πως ήταν μόνο στην σφαίρα της ελληνικής αγοράς η ανησυχία.

Στις 12:05 ο τζίρος έπιασε τα 30 εκατ. ευρώ και η εικόνα στο ταμπλό ήταν η ακριβώς αντίθετη από τη Δευτέρα. Οι ανοδικές μετοχές ήταν 87 και οι πτωτικές 9 με 12 αμετάβλητες. Ο ΓΔ κέρδιζε περίπου 3% ο ΔΤΡ 4,5% και η αξία των πακέτων που περνούσε τα 6,2 εκατ. ευρώ προέκυπτε από αυτά που αφορούσαν τις ΠΕΙΡ και ΕΥΔΑΠ. Στα blue chip με κέρδη άνω του 4,5% είχαμε τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΔΕΗ CENER ΠΕΙΡ ΑΡΑΙΓ. Ήταν τόσο εκτός διεθνούς κλίματος το μέγεθος της πτώσης της Δευτέρας, που η αντίδραση έμοιαζε φυσιολογική, μετά τη διαπίστωση πως δεν ταράχθηκαν οι αγορές από τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Με τη συμπλήρωση 4 ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης ο τζίρος είχε ανέβει στα 67,5 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ καθόταν στις 1153,4 μονάδες με ημερήσια μεταβολή +3,8%. Η μεταβολή του ΔΤΡ ήταν πάνω από +5% και το ταμπλό έγραφε: Ο μουτζούρης είχε λάβει τέλος και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Τεχνικά το ζητούμενο ήταν και είναι η απομάκρυνση από τη ζώνη που ορίζουν οι ΚΜΟ200 ημερών. Όπως φάνηκε σε αυτό αντίθεση δεν είχε προβληθεί σε καμία περιοχή του ταμπλό αν κρίνουμε από το φαινόμενο να είναι 11 οι καθοδικές μετοχές στις 14:50 και 93 οι ανοδικές. Στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης χωρίς αλλαγή στο πλήθος των πτωτικών οι ανοδικές αυξήθηκαν.

Ο Σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας στην τακτική του ανάλυση επιχειρώντας να εξηγήσει την ψυχραιμία των αγορών μετοχών σε παγκόσμια κλίμακα έδωσε τίτλο : ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΟΥΝ  ΤΑΧΕΙΑ  ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ  !

Μεταξύ άλλων σημείωσε: Η Μέση Ανατολή συνιστά μια διακεκαυμένη ζώνη που για περισσότερα από 50 χρόνια δημιουργεί συγκρουσιακές συνθήκες μεταξύ των αντιμαχομένων μερών που προκαλούν γεωπολιτική αστάθεια, με παρενέργειες που επιφέρουν αναταράξεις στις αγορές. Οι αγορές των μετοχών αναπόφευκτα υποχώρησαν, με εξαίρεση τους δείκτες στη Wall Street που παραμένουν ψύχραιμες σε καταστάσεις που αφορούν τρομοκρατικά χτυπήματα. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σταμάτησαν να ανεβαίνουν και οι τιμές τους αυξήθηκαν με  το δολάριο να  ανατιμάται  καθώς ο ρόλος της υπερδύναμης σε τέτοιες καταστάσεις είναι αναβαθμισμένος.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η ασύμμετρη συμπεριφορά συνεχίζεται. Μετά τη συμπλήρωση 6 συνεχόμενων πτωτικών εβδομάδων και την υποχώρηση λόγω της πολυαίμακτης επίθεσης της Χαμάς, οι αγοραστές έκαναν την εμφάνισή τους αφού ο Γ.Δ. είχε υποχωρήσει στις 1111 μονάδες. Την ίδια ώρα ωστόσο, το ΙΟΒΕ καταγράφει μεγάλη υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο και οι ξένοι επενδυτές συμπληρώνουν ένα εξάμηνο κινήσεων αποεπένδυσης από το ελληνικό χρηματιστήριο με τις εκροές να αγγίζουν τα 600 εκ. ευρώ!

Από το πρωί της Τρίτης το τμήμα ανάλυσης της Leon Depolas Sec. ειδοποιούσε: Νέα υποχώρηση του ΓΔΧΑ είχαμε κατά την χθεσινή συνεδρίαση και μάλιστα με προσέγγιση του εκτιμώμενου χαμηλού εύρους για την περίοδο, ήτοι τις 1100 μονάδες. Από την άλλη, Ευρώπη και ΗΠΑ κινήθηκαν μάλλον σταθεροποιητικά. Η υποχώρηση του ΓΔΧΑ εκτιμούμε ότι βρίσκεται πλέον σε υπερπουλημένη περιοχή έχοντας παραδώσει το μεγαλύτερο μέρος της υπεραπόδοσης (ως και 100% σε σύγκριση με την Ιταλία) έναντι των βασικών Ευρωπαϊκών μετοχικών δεικτών από τις αρχές του έτους, ενώ οι πιέσεις σε ορισμένες δεικτοβαρείς μετοχές δεν δικαιολογούνται. Συστήνουμε επιλεκτική ενίσχυση των θέσεων, ενώ αξιολογούμε το εύρος μιας πιθανής ανοδικής αντίδρασης. Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον εγχώριο πληθωρισμό Σεπτεμβρίου.

Σε επίπεδο αριθμών που ακολουθούν τις ειδοποιήσεις της στατιστικής προϊστορίας αναρτήθηκαν τα ακόλουθα από τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance:  Διαπιστώθηκε ότι ο ΓΔ αντέδρασε από το κάτω μέρος του καθοδικού καναλιού στο οποίο εισήλθε στις αρχές Σεπτεμβρίου με το 1167 να είναι ελάχιστη αντίδραση και πρώτη σημαντική αντίσταση στην παρούσα. Το 1182 είναι κύρια αντίσταση με το στοπ short στην παρούσα να παραμένει στο 1217 με πολλές πιθανότητες να κατέβει αισθητά στο intraday γράφημα