Skip to main content

Χρηματιστήρια: Μεγάλη πτώση -2,2% και πιέσεις στην Αθήνα, με το βλέμμα στην DBRS

Αρνητικό το κλίμα και στην Ευρώπη, λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό.

Ισχυρή πτώση καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 1.244 μονάδες και το -2,2%. Σημαντική πτώση -2,7% στις τράπεζες, η οποία έφτασε και κοντά στο -5%. Πτώση στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αυριανή αξιολόγηση της DBRS.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση την Πέμπτη, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ και τα στοιχεία για την ευρωζώνη.

Ο δείκτης αναφοράς Stoxx 600 σημείωνε πτώση 0,2%υ, αφού κατέγραψε την έκτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση. Μια ακόμη απώλεια θα οδηγήσει τον δείκτη στο μεγαλύτερο σερί απωλειών από τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με το Reuters. Στο -0,35% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με οριακές μεταβολές ο CAC του Παρισιού.

Οι μετοχές των βασικών πόρων και της τεχνολογίας ηγήθηκαν της πτώσης, υποχωρώντας κατά 2,3% και 1,6% αντίστοιχα, ενώ οι μετοχές των μέσων ενημέρωσης σημείωσαν άνοδο 0,5%.

Το κλίμα στις παγκόσμιες αγορές έχει αλλάξει επί τα χείρω τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στα αδύναμα στοιχεία από την Κίνα, στις υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και στο περιβάλλον των επιτοκίων, με τις ανανεωμένες ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Η ευρωζώνη δημοσίευσε την Πέμπτη τα τελικά στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, χαμηλότερα από την ανάπτυξη 0,3% που εκτιμήθηκε σε προκαταρκτική ανάγνωση, και ήταν 0,5% υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το μπλοκ συνεχίζει να αποφεύγει οριακά την ύφεση, αφού η αύξηση του ΑΕΠ για το α’  τρίμηνο αναθεωρήθηκε από συρρίκνωση 0,1% σε αμετάβλητη.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ