Skip to main content

Η έκπληξη που φέρνει πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα

Tην παραμονή της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα μπορούσε να έρθει το «δώρο» από τον DBRS

Σταδιακά αρχίζουν να «μπαίνουν οι βάσεις» πάνω στις οποίες θα «χτιστούν» οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο. Το πρώτο θετικό μήνυμα ήρθε μόλις χθες με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του έτους, το οποίο αυξήθηκε κατά 2,7% κυρίως λόγω της αύξηση των επενδύσεων και της κατανάλωσης.

Μήνυμα σημαντικό προς τις αγορές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την κυβέρνηση ενόψει της σύνταξης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2024 αλλά και προς τους οίκους αξιολόγησης εν αναμονή της ετυμηγορίας του καναδικού οίκου DBRS, την παραμονή της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις 8 του μηνός.

Κρίσιμος ο Σεπτέμβριος

Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας κατά τη διάρκεια του οποίου θα κριθούν αρκετά σε επίπεδο αξιολογήσεων καθώς εκτός από την DBRS, στις 15 του μηνός είναι προγραμματισμένη και η αξιολόγηση του οίκου Moody’s.

Παράλληλα, δύο ημέρες μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα τις θερινές της προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο χρησμός DBRS

Μέσα στο καλοκαίρι ο καναδικός οίκος DBRS είχε επισημάνει ότι βασικό στοιχείο για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και επανένταξη της στην επενδυτική βαθμίδα, αποτελεί η προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Έως τώρα το ελληνικό αξιόχρεο βαθμολογείται με BB (high) με προοπτικές σταθερές. Αυτό που μένει να φανεί την Παρασκευή είναι αν η DBRS θα περιοριστεί στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας ή θα κάνει το επόμενο βήμα και θα την αναβαθμίσει σε ΒΒΒ, με την Ελλάδα να ανακτά την επενδυτική βαθμίδα.

Ο αυστηρός Moody’s

Στις 15 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία ο οίκος Moody’s, ο οποίος ωστόσο διατηρεί την αξιολόγηση της χώρας στην βαθμίδα Βα3, τρεις κλίμακες κάτω από την επενδυτική εδώ και περίπου 2,5 χρόνια. Βέβαια μία τριπλή αναβάθμιση σε μία μόνο αξιολόγηση είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί.

Παρόλα αυτά, ο αμερικανικός οίκος έχει αναγνωρίσει ότι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης δίνουν περαιτέρω ώθηση στην ελληνική οικονομία καθώς ενισχύει τις επενδύσεις. Παράλληλα, οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται και μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συμβάλλουν στην διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

Και η ετυμηγορία του S&P

Το βλέμμα των αγορών είναι στραμμένο κυρίως στον οίκο Standard & Poors, του οποίου η έκθεση για την Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για τις 20 Οκτωβρίου. Ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης κατατάσσει το ελληνικό αξιόχρεο μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ΒΒ+, με αξιολόγηση θετική από τον περασμένο Απρίλιο.