Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια ακόμα ευκαιρία για συσσώρευση παρά για σχηματισμό τάσης

Η κίνηση στα ξένα χρηματιστήρια δείχνει πως η κατεύθυνση που επέλεξαν στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά διέφερε σε Ευρώπη από ΗΠΑ με τη ζήτηση να υπερέχει της προσφοράς στην ευρωζώνη ενώ συμβαίνει το αντίθετο στη Wall Street.

Στα διεθνή

 • Η σημερινή έκθεση για τον πληθωρισμό είναι απίθανο να αποτρέψει μια παύση της Fed.Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα έρθουν πιθανότατα θα ενισχύσουν το επιχείρημα για παύση της Fed τον Σεπτέμβριο, ακόμη και αν ο πληθωρισμός είναι υψηλός.
 • Οι τιμές καταναλωτή μπορεί να παραμείνουν αμετάβλητες από τον Ιούνιο, αλλά μπορεί να έχουν σημειώσει έως και 3,3% σε ετήσια βάση από 3%. Ο βασικός ΔΤΚ φαίνεται να μειώνεται στο 4,7% λόγω της πτώσης των τιμών των αγαθών.
 • Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι έτοιμες να επεκτείνουν τα κέρδη ενόψει των κρίσιμων στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που μπορεί να ρίξουν φως στην επόμενη πορεία δράσης της Fed.
 • Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκέπτεται το Waltershausen και την Erfurt.
 • Η Δανία, η Ιταλία και η Νορβηγία δημοσιεύουν επίσης στοιχεία ΔΤΚ.
 • Η Orsted, η Allianz και η Deutsche Telekom είναι μεταξύ των εταιρειών που βρίσκονται στο πρώτο κάθισμα για κέρδη, μαζί με την Alibaba.
 • Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σφικτούς  κανόνες για τη ρύθμιση των επενδύσεων των ΗΠΑ στην Κίνα.
 • Η GM σχεδιάζει να κατασκευάσει μια πλήρως ηλεκτρική Cadillac Escalade με εντυπωσιακή τιμή 130.000 $. Το Escalade IQ σηματοδοτεί μια στροφή για ένα από τα μεγαλύτερα SUV με αέρια που από πολλές απόψεις, θεωρείται το αντίθετο του περιβαλλοντικού κινήματος.
 • Φλερτάροντας με AI. Τα ανθρώπινα προβλήματα που πηγάζουν συχνά από τις διαδικτυακές γνωριμίες όπως το ghosting και η παρενόχληση  έχουν μια γρήγορη λύση: ένα μη ανθρώπινο wingman. (πλευρικός φρουρός).
 • Η διολίσθηση της μεγάλης τεχνολογίας και οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας επηρέασαν το κλίμα της Wall Street πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση των προοπτικών για τα επόμενα βήματα της Federal Reserve.
 • Ο S&P 500 έκλεισε κοντά στα χαμηλά συνεδρίασης και ο Nasdaq 100 υποχώρησε πάνω από 1%.
 • Η αύξηση του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κατά 28% και η άνοδος του πετρελαίου σε υψηλό εννέα μηνών ενίσχυσαν την ανησυχία για περαιτέρω πιέσεις στις τιμές.
 • Μετά το κλείσιμο των τακτικών συναλλαγών, η Walt Disney Co. δήλωσε ότι αυξάνει τις τιμές των υπηρεσιών ροής της, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης 27% για την έκδοση χωρίς διαφημίσεις του εμβληματικού Disney+.
 • Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ιουλίου θα παρουσιάσει ένα κύμα αποπληθωρισμού, αλλά με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ο τίτλος είναι πιθανό να αυξηθεί απότομα τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Anna Wong στο Bloomberg Economics.
 • Οι προσδοκίες «Risk-on» για τα δεδομένα του ΔΤΚ της Πέμπτης έχουν μειωθεί σε σχέση με τις δύο τελευταίες αναφορές, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την 22V Research. Οι επενδυτές δεν είναι “απομακρυσμένοι από τον κίνδυνο”, αλλά είναι πιο αμφίθυμοι μετά από μια σειρά καλών μετρήσεων. Τα ισχυρά στοιχεία για τους μισθούς από τα στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση πιθανότατα έχουν τραβήξει την προσοχή, σημείωσε η εταιρεία.
 • Ακόμη και αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει τις προσδοκίες, η Fed πιθανότατα θα αισθανθεί ότι η πολιτική της είναι αρκετά περιοριστική καθώς η μεταποίηση δυσκολεύεται και η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια χαλάρωσης, σύμφωνα με τον Fawad Razaqzada, αναλυτή αγοράς στο City Index και στο Forex.com.
 • Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές ομολόγων ήθελαν τα νεότερα 10ετή ομόλογα του Δημοσίου τόσο πολύ ώστε να ήταν διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με απόδοση μικρότερη από 4%. Η δημοπρασία των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατακυρώθηκε με 3,999%, καθιστώντας την τρίτη συνεχόμενη 10ετή νέα έκδοση που πληρώνει σταθερό επιτόκιο κάτω του 4%.
 • Δεδομένου ότι οι λεπτομέρειες της δημοπρασίας ανακοινώθηκαν στις 2 Αυγούστου, το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο μέγεθός της ώθησε την απόδοση της νέας 10ετίας στην προπώληση στο 4,19% την Παρασκευή. Τελικά, οι επενδυτές αποφάσισαν ότι μπορούσαν να ζήσουν με λιγότερα.
 • Απόφαση για τα επιτόκια της Ινδίας, σήμερα.
 • Αρχικές αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ, ΔΤΚ, σήμερα.

Στην Αθήνα

Η κίνηση διατηρήθηκε… περίπου ανοδική με την ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά μέσα σε αναταράξεις και παραμονή των βασικών δεικτών σε θετικό πεδίο και σημαντικά σχετικά κέρδη αλλά αυτό δεν επηρέασε της το πρόσημο μεταβολής των βασικών δεικτών στην Αθήνα.  Όπου κυριάρχησε το θετικό αν και εμφανιζόταν κατά διαστήματα θετική αλλά οριακή συγκριτικά μεταβολή. Επέστρεψαν οι πιέσεις στις δημοπρασίες με διατήρηση του τζίρου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα αφού δεν ξεπέρασε τα 65,193 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ είχε πάλι κέρδη.

Με τη συσσώρευση που επιτελείται με χαμηλούς όγκους και τζίρους αντιμετωπίζουν την απουσία ενδιαφέροντος  στο κατακαλόκαιρο οι θεσμικοί καθώς οι ιδιώτες είναι βέβαιο πως έχουν πάει διακοπές  για αυτό σύμφωνα με την Beta Sec: “Αν και η αναβάθμιση από τη Scope την περασμένη Παρασκευή σε επενδυτική βαθμίδα δεν απέδωσε καρπούς, περιμένουμε ότι η Αγορά θα επικεντρωθεί σε πιθανές αναβαθμίσεις από τους 4 μεγάλους Οίκους αξιολόγησης από το Σεπτέμβριο και μετά. Καθώς βρισκόμαστε σε διάθεση διακοπών περιορίζονται τυχόν θετικές κινήσεις, επομένως περιμένουμε ότι η συσσώρευση γύρω από τις 1300 με 1350 μονάδες θα κυριαρχήσει μέχρι τις 15 Αυγούστου. Τα αποτελέσματα από Alpha Bank και Coca Cola θα τραβήξουν τα επενδυτικά βλέμματα, όπως και η αναδιάρθρωση του MSCI σήμερα το βράδυ”. Σε συνέχεια από το τμήμα ανάλυσης: “Η χθεσινή συνεδρίαση κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο των προηγούμενων ημερών και με υποτονική διάθεση, λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος που είναι περιορισμένο λόγω εποχικότητας. Η ΑΛΦΑ -1,43% βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω των καλύτερων των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου όπως και η Coca Cola. Η αναδιάρθρωση του MSCI σήμερα το βράδυ, είναι πιθανό να περιλαμβάνει την προσθήκη της Τράπεζας Πειραιώς”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ειδοποίησε: “Οι ΕΕΕ και ΑΛΦΑ -1,43% ανακοίνωσαν τα εξαμηνιαία αποτελέσματά τους. H τεχνική εικόνα του ΓΔ διαταράχθηκε και η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πλέον πτωτική. Πλησιέστερη στήριξη στις 1307 μονάδες και ακολουθεί η κρισιμότερη των 1300 μονάδων που ζητείται να επιβεβαιωθούν ώστε να αναπτερωθεί το ηθικό των αγοραστών”.

Ο κ. Μαυρουδής διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ τονίζει: “Όποιος θέλει να αγοράζει τις ‘ουρές’, με το επιχείρημα ότι θα υπεραποδώσουν στο μέλλον για να ‘προλάβουν’ την κίνηση, πρέπει να έχει υπόψη του δύο πράγματα, πέραν της δυνητικής κερδοφορίας (αν επιτευχθεί): Πρώτον, υποαποδίδουν για κάποιον λόγο, όπως υπεραποδίδουν οι ‘νικητές’ για άλλον λόγο και δεύτερον, στην περίπτωση που η Αγορά γυρίσει διορθωτική στο σύνολό της, πιθανότατα θα είναι και οι πρώτες που θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες. Αύριο βράδυ αναμένεται ανακοίνωση για την αναδιάρθρωση του MSCI Standard Index”