Skip to main content

Χρηματιστήρια: Συνεχίζεται το μίνι-ράλι στην Ευρώπη μετά τα μάκρο στοιχεία από ΗΠΑ και Βρετανία

Το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης – REUTERS/Staff

Ήπια πτώση στην Αθήνα

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τη βουτιά του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ήπια πτώση 0,19% στις 1.321 μονάδες, μεικτή η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,8%, με τις μετοχές των ορυχείων και της τεχνολογίας να ενισχύονται κατά 2% και όλους τους κλάδους να κερδίζουν. Κέρδη 0,92% για τον γερμανικό DAX, στο +0,94% ο CAC του Παρισιού, 0,52% κερδίζει ο FTSE του Λονδίνου.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,1% τον Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αν και η συρρίκνωση αυτή ήταν μικρότερη από το 0,3% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων. Έρχεται εν μέσω έντονης εστίασης στη μείωση του πληθωρισμού, ιδίως μετά τα ισχυρά στοιχεία για την αύξηση των μισθών αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης Stoxx κέρδισε 1,5% στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς οι παγκόσμιες αγορές ανταποκρίθηκαν στην πτώση του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση στο 3%, αισθητά κάτω των προσδοκιών ενώ ήταν και η χαμηλότερη μέτρηση εδώ και δύο χρόνια.

Ενώ οι αγορές εξακολουθούν να τιμολογούν μια πιθανότητα άνω του 92% για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα,, η επιβράδυνση του πληθωρισμού ενίσχυσε το οικονομικό κλίμα και αύξησε τις ελπίδες για μια λιγότερο επιθετική πορεία στο μέλλον.

Τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αναμένονται σήμερα.

Οι ανακοινώσεις της Ευρώπης περιλαμβάνουν τις τελικές τιμές του πληθωρισμού της Γαλλίας για τον Ιούνιο και τη βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης.

Στη Wall Street S&P 500 έκλεισε χθες στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Σήμερα ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,5%, ενώ ο Dow Jones πρόσθεσε 98 μονάδες ή 0,3%. Ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 1%.