Skip to main content

«Ευφορία» στη Wall με φόντο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου

Aύριο ανακοινώνονται τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, τα οποία θα δώσουν μία ακόμη καλύτερη εικόνα για τις επόμενες κινήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Ευφορία στη Wall Street έφεραν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου στις ΗΠΑ τα οποία ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Fed θα καταφέρει να κερδίσει τη «μάχη» κατά του πληθωρισμού χωρίς να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Ο S&P 500 άγγιξε νέα υψηλά για το 2023 καθώς και το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

Ο συγκεκριμένος δείκτης ενισχύθηκε 0,74% κλείνοντας στις 4.472,16 μονάδες. O Dow Jones σημείωσε άνοδο 86,01 μονάδων ή 0,25% στις 34.347,43 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,15% τερματίζοντας στις 13.91896 μονάδες.

Το προβάδισμα είχαν οι τράπεζες με τις μετοχές των Citigroup και Goldman Sachs να σημειώνουν ράλι περίπου 2% εκάστη. Κέρδη σημείωσαν και οι περιφερειακές τράπεζες, με τη μετοχή της Comerica να ενισχύεται 3,12% και της Zions Bancorporation κατά 2,81%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, τη στιγμή που οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε poll του Reuters περίμεναν αύξηση 3,1%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,2%, λιγότερο απ΄ό,τι είχε προβλεφθεί. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε επίσης λιγότερο απ΄ό,τι αναμενόταν.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για θετικά στοιχεία. Ο πληθωρισμός κινείται όπως ακριβώς θα ήθελε η Φέντεραλ Ριζέρβ. Όμως, δεν πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να δηλώσουμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τα επιτόκια», ανέφερε η Megan Horneman, επικεφαλής επενδύσεν της Verdence Capital Advisors.

«Υπάρχουν τρεις κατηγορίες του πληθωρισμού που παρακολουθεί στενά η Fed – τον πληθωρισμό υπηρεσιών, τον πληθωρισμό μισθών και τον πληθωρισμό στέγης. Και οι τρεις, παρότι μετρίασαν την ανοδική τους πορεία, παραμένουν σε μη ανεκτά ύψη», ανέφερε η Horneman.

Aύριο ανακοινώνονται τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, τα οποία θα δώσουν μία ακόμη καλύτερη εικόνα για τις επόμενες κινήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ. Η αγορά προεξοφλεί μία πιθανότητα 94% η Fed να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου.