Skip to main content

Χρηματιστήρια: Έντονη νευρικότητα, με αβέβαιες οικονομικές προοπτικές

EUROKINISSI

Πιέσεις και πτώση 0,71% στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν στην αρχή της νέας εβδομάδας συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν ανήσυχοι για τις οικονομικές προοπτικές. Αρνητικό το κλίμα και στην Αθήνα στο -0,64%, στις 1.269 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Ο δείκτης αναφοράς Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,9% , με τους περισσότερους τομείς να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές της χημικής βιομηχανίας ηγήθηκαν των απωλειών, με πτώση 2,3%, καθώς οι τράπεζες σημείωσαν κέρδη 0,1%. Πτώση 0,88% για τον γερμανικό DAX, ενώ και ο CAC στο Παρίσι υποχώρησε 0,86%.

Οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών υποχώρησαν 2,1% εν μέσω προειδοποιήσεων για μια διαφαινόμενη κρίση των ενυπόθηκων δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο και πτώση στις τιμές των ζητούμενων κατοικιών, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι το μέσο επιτόκιο μιας διετούς συμφωνίας σταθερού επιτοκίου ανήλθε πάνω από το 6% για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει την τελευταία της απόφαση για τα επιτόκια την Πέμπτη, μαζί με την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.

Η απόδοση των 2ετών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου , γνωστά και ως gilts, έφθασε σε υψηλό 15 ετών τη Δευτέρα.

Η απόδοση διαπραγματευόταν γύρω στο 4,978% – το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008 – ενόψει της απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας για τη νομισματική πολιτική την Πέμπτη.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ήταν επίσης σε μεγάλο βαθμό χαμηλότερα, αν και οι αγορές της Ιαπωνίας εξακολουθούσαν να κινούνται κοντά σε υψηλά 33 ετών.

Οι Ασιάτες επενδυτές θα προσβλέπουν στην απόφαση της Κίνας για το βασικό επιτόκιο δανεισμού την Τρίτη, αφού η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μείωσε ορισμένα από τα βασικά επιτόκια δανεισμού της την περασμένη εβδομάδα.

Στο διπλωματικό μέτωπο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκε στο Πεκίνο σε διπλωματική αποστολή για την αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Οι αμερικανικές αγορές είναι κλειστές λόγω αργίας.