Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Με τις τράπεζες στο επίκεντρο

REUTERS/Lucas Jackson

Είναι πραγματικά άξιο απορίας το φαινόμενο των απανωτών εκθέσεων για την πιθανή ποιότητα των κερδών των τραπεζικών μετοχών από τις εταιρείες αξιολόγησης. Η αμερικανική εταιρεία αξιολογήσεων Moody’s, μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου, προέβη σε επικαιροποίηση της πιστωτικής ανάλυσής της για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Στα πλεονεκτήματα βλέπουν τη σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων της κάθε τράπεζας, την αύξηση των καταθέσεων των πελατών, την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, τα ισχυρότερα βασικά κέρδη και τις σχετικά χαμηλές προβλέψεις που στηρίζουν την τελική γραμμή κερδοφορίας των τραπεζών.

Στον αντίποδα τοποθετούν τον πληθωρισμό και τα υψηλά εξ αυτού επιτόκια και το υψηλό επίπεδο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs). Πόσοι ιδιώτες αντιλαμβάνονται τον ρόλο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων είναι άγνωστο, αλλά δεν είναι βέβαιο πως οι παρεμβάσεις των οίκων αξιολόγησης στοχεύουν στους ιδιώτες επενδυτές. Μπορεί απλά να προπονούν τους λιγότερο ισχυρούς επαγγελματίες στην αντίληψη που θα χρειαστεί να διαμορφώσουν όταν οι ισχυροί θεσμικοί θα θελήσουν να ξεφορτώσουν τις θέσεις τους σε ελληνικές αξίες. Πιθανά ωστόσο να διατυπώνονται τέτοιου είδους σχόλια μόνο και μόνο για να στηριχθεί το φρόνημα των συναλλασσόμενων αυτές τις μέρες.

Θυμίζουμε την ειδοποίηση του αντιπρόεδρου της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος στο CNBC για χαοτική κατάρρευση: «Όταν οι αγορές είναι ευάλωτες σε sell off, όλα πλέον είναι πιθανά». Πόσο θετική, στο φρόνημα των επενδυτών, επίδραση θα μπορούσε να έχει μια τέτοια παρατήρηση και αν δεν ήταν μήνυμα προς τους ιδιώτες, σε ποιους απευθύνθηκε ο αυστηρός κ. Ντε Γκίντος; Πάντως, για τρίτη μέρα στη σειρά καθοδικά και με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες, που έκλεισαν στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες, έκλεισε χθες το ελληνικό Χρηματιστήριο, στις 1.218 μονάδες. Είχαμε μια ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση του τζίρου λόγω του rebalancing σε δείκτες του MSCI.

Δεν αποφασίστηκαν αλλαγές στον δείκτη Greece Standard, αλλά μόνο δύο προσθήκες στον Small Cap, των Ελλάκτωρ και Autohellas, εντούτοις ο τζίρος τριπλασιάστηκε στις δημοπρασίες στα 321 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στις τράπεζες. Γενικότερα τα δεδομένα έδειξαν πως στη Γαλλία και τη Γερμανία ο πληθωρισμός μετρήθηκε αρκετά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αγορών. Αλλά αυτά τα για τους ειδικούς αντικρουόμενα μηνύματα είναι που θολώνουν τα νερά και κάνουν τον Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan να προτρέπει τους επενδυτές να προετοιμαστούν για μια διαδρομή στη συνέχεια με αναταράξεις. Μια διόρθωση της Wall Street ίσως αποτελέσει ευκαιρία για αποκομιδή κερδών σε αγορές με υπέρογκα κέρδη, όπως είναι η ελληνική. Χωρίς να τις διαλύσει.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Είναι θέμα αντίληψης

Με το internet όλοι έχουν πρόσβαση σε τεράστια γκάμα πληροφοριών, που περιλαμβάνουν ιστορικά στοιχεία, παρελθούσες τιμές, αποδόσεις, λειτουργική απόδοση εταιρειών, αλλά και τρέχουσες πληροφορίες, όπως ροή ειδήσεων, τιμές και όγκους. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο για τους ιδιώτες επενδυτές είναι τόσο καλή όσο και για τους επαγγελματίες. Ωστόσο, οι περισσότεροι ιδιώτες δεν έχουν την εκπαίδευση και την εμπειρία των επαγγελματιών. Γι’ αυτό είναι λιγότερο σίγουροι για τον τρόπο αντίληψης κάθε τύπου πληροφορίας. Άρα η πληροφορία δεν τους προσφέρει πραγματική γνώση σε σχέση με την κατάσταση, ή τουλάχιστον όχι τόση όσο νομίζουν, γιατί δεν έχουν την εκπαίδευση για να την αντιληφθούν σφαιρικά. Πολλοί ιδιώτες, όταν συνειδητοποιούν ότι έχουν περιορισμένη ικανότητα ως προς την αντίληψη της επενδυτικής πληροφορίας, χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως βοήθημα. Μπορούν να βρουν συστάσεις αναλυτών, να εγγραφούν σε επαγγελματικές υπηρεσίες, να συμμετέχουν σε γκρουπ που μοιράζονται τα νέα και να μάθουν τις απόψεις άλλων μέσα από chatrooms. Αρκεί να συνειδητοποιούν το εύρος της αντίληψής τους.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης