Skip to main content

Οι 5 εταιρείες του 1 τρισ. που «σηκώνουν» τον S&P 500

REUTERS/Lucas Jackson

Ο δείκτης καταγράφει άνοδο φέτος- Τα περισσότερα από τα κέρδη προέρχονται από μόλις πέντε τεχνολογικές εταιρείες και το ράλι των μετοχών τους.

Ο δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ο πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης του αμερικανικού χρηματιστηρίου,  είναι σε άνοδο, έχοντας ενισχυθεί σχεδόν 10% μέχρι στιγμής φέτος. Συγκριτικά, την ίδια περίοδο πέρυσι, κατέγραφε πτώση 13%.

Ωστόσο, τα κέρδη στον δείκτη- ο οποίος παρακολουθεί διάφορους τομείς, όπως οι τράπεζες, η μεταποίηση, η τεχνολογία και το λιανικό εμπόριο – οφείλονται στην μεγάλη άνοδο μόλις πέντε εταιρειών από τον τεχνολογικό κλάδο. Ο λόγος για τις Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon και Nvidia, που έχουν δει μεγάλη ώθηση στην κεφαλαιοποίησή τους μέχρι στιγμής. Ανήκουν επίσης στο «κλαμπ» των τεχνολογικών κολοσσών του 1 τρισ. δολαρίων, με την Nvidia να φτάνει μόλις χθες το 1 τρισ. δολάρια χρηματιστηριακής αξίας στο άνοιγμα της Wall Street γράφοντας ιστορία.

Αθροιστικά, οι πέντε εταιρείες αύξησαν την κεφαλαιοποίηση της αγοράς τους κατά περίπου 2,9 τρισ. δολάρια το 2023, συμβάλλοντας στο 96% των κερδών των σχεδόν 3 τρισ. δολαρίων στην αξία του S&P 500 φέτος, ανέφερε το Fortune την Τετάρτη. Πρακτικά αυτό  σημαίνει ότι οι υπόλοιπες από τις 495 εταιρείες του S&P 500 συνέβαλαν για το μόλις 4% των κερδών του δείκτη, που αντιστοιχεί σε 110 δισ. δολάρια.

Πόσο έχει αυξηθεί η κεφαλαιοποίηση των πέντε τεχνολογικών φέτος

Apple: 718 δισ. δολάρια

Οι μετοχές της εταιρείας με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση έκλεισαν το 2022 στα 129,93 δολάρια. Σήμερα είναι 36% υψηλότερα, στα 177,30 δολάρια.  Αυτό ενίσχυσε την χρηματιστηριακή αξία της Apple στα 2,8 τρισ. δολάρια την Τρίτη από 2,07 τρισ. δολάρια που ήταν στο τέλος του 2022.

Η Apple μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τις μαζικές απολύσεις, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεγάλες τεχνολογικές. Η εταιρεία κατάφερε ακόμη και να ανακοινώσει κέρδη το δεύτερο τρίμηνο που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς, λόγω των πωλήσεων σε iPhone.

Microsoft: 672 δισ. δολάρια

Οι μετοχές της Microsoft έκλεισαν το 2022 στα 239,82 δολάρια. Σήμερα διαπραγματεύονται 38% υψηλότερα, στα 331,21 δολάρια, γεγονός που ενισχύει την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας σε σχεδόν 2,5 τρισ. δολάρια.

Οι μετοχές της ενισχύθηκαν με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street. Συγκεκριμένα, η δημοφιλία της τεχνητής νοημοσύνης αύξησε τις πωλήσεις στο cloud computing κατά την περίοδο αυτή. Η Microsoft έχει επίσης συνεργασία με την OpenAI και τον Φεβρουάριο κυκλοφόρησε μια νέα εκδοχή της μηχανής αναζήτησής της Bing που τροφοδοτείται από ένα εργαλείο AI.

Δεν κατάφερε όμως να αποφύγει τις απολύσεις. Τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε 10.000 περικοπές θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, καθώς οι πελάτες μείωσαν τις δαπάνες εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας.

Nvidia: 628 δισ. δολάρια

Η Nvidia έκλεισε το 2022 με τη μετοχή της στα 146,14 δολάρια. Σήμερα οι μετοχές της διαπραγματεύονται στα 401,11 δολάρια, έχοντας σημειώσει άνοδο σχεδόν 175% μέχρι στιγμής φέτος. Την Τρίτη, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έφτασε για πρώτη φορά το 1 τρισ. δολαρίων.

Το ράλι της Nvidia ήρθε την πρόβλεψη της εταιρείας ότι οι πωλήσεις της θα εκτιναχθούν, λόγω τεχνητής νοημοσύνης, στα 11 δισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο, πολύ παραπάνω από τα 7,18 δισ. δολάρια που είχαν προβλέψει αναλυτές. Δήλωσε επίσης ότι θα έχει μεγαλύτερη προσφορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στο δεύτερο εξάμηνο για να καλύψει την αύξηση της ζήτησης.

Alphabet: 426 δισ. δολάρια

Η τιμή της μετοχής της μητρικής της Google έκλεισε το 2022 στα 88,23 δολάρια και σήμερα είναι 40% υψηλότερα, στα 123,67 δολάρια. Η κεφαλαιοποίησή της φτάνει στα 1,58 τρισ. δολάρια.

Η Alphabet ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα τριμήνου τον Απρίλιο, με τη μονάδα cloud να σημειώνει κέρδη για πρώτη φορά.  Ο τεχνολογικός γίγαντας κατάφερε να αποφέρει σταθερά κέρδη μετά τη μείωση του 6% του εργατικού δυναμικού του τον Ιανουάριο.

Amazon: 391 δισ. δολάρια

Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου έκλεισε το 2022 στα 84 δολάρια. Σήμερα η τιμή της μετοχής του διαπραγματεύεται 45% υψηλότερα, περίπου στα 122 δολάρια.  Αυτό ανεβάζει την κεφαλαιοποίηση της Amazon στα 1,25 τρισ. δολάρια, από 857 δισ. δολάρια που υπολογιζόταν στο τέλος του 2022.

Η άνοδος της μετοχής της Amazon οφείλεται στα κέρδη που ανακοίνωση το πρώτο τρίμηνο, με τα λειτουργικά της έσοδα να ανέρχονται στα 4,8 δισ. δολάρια σε σύγκριση με τα 3 δισ. δολάρια που αναμενόταν από τους αναλυτές.

Ωστόσο, η Amazon πραγματοποίησε δύο γύρους απολύσεων που επηρέασαν 27.000 θέσεις συνολικά. Μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί και άλλος κύκλος περικοπών το 2022.

Με πληροφορίες από Business Insider