Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Ματιές εκτός FTSE 25 και FTSEM

REUTERS/Brendan McDermid

ΑΝΑΜΕΣΑ στην προσέγγιση με βάση τα στατιστικά δεδομένα ή την επενδυτική ψυχολογία, αρχικά επιλέγουμε τα στατιστικά. Γιατί πιστεύουμε πως τα περιθώρια στενεύουν, αλλά ακόμα υπάρχει χώρος για άνοδο του μέσου όρου. Μόνο που θα είναι πλέον πιο αργή και δεν θα αφορά τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά τις εκτός των FTSE 25 και FTSEM (με 20 μετοχές). Αυτές που τα κέρδη τους δεν θα προκαλούν μεγάλες ανοδικές μεταβολές, αλλά μπορούν να ανεβάζουν τη συνολική αξία των επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Οι τίτλοι της μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν επίσημους αλλά και άτυπους market makers. Αυτοί χρειάζεται να λειτουργήσουν κατάλληλα, ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών.

Ο Γ.Δ. έδειξε πρόθυμος την περασμένη Παρασκευή να ισορροπήσει γύρω από τις 1.222 μονάδες, με πλάγια κίνηση μεταξύ των 1.220 και 1.224 μονάδων. Δεν ήταν δε αυτή η κατάσταση τυχαία. Σε αυτά τα επίπεδα διαπραγματευόταν από τις 14 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου του 2014, με κάτω όριο της ζώνης συσσώρευσης τις 1.209 μονάδες και άνω τις 1.245. Κατά συνέπεια, η αγορά θα βασανιστεί σε μια αντίστοιχη ζώνη έως τις εκλογές του Ιουνίου. Γι’ αυτό θεωρείται από αρκετούς πιθανή η εμφάνιση ενδιαφέροντος που δεν θα ανεβάσει τους βασικούς δείκτες, αλλά επιμέρους μετοχές με μικρή ή ανύπαρκτη συμμετοχή στη διαμόρφωση της τιμής των δεικτών.

Όσο για τα στάδια της ανόδου του μέσου όρου, εάν δεν υπάρξει ανατροπή στη δυναμική που του έχουν δώσει οι ξένοι θεσμικοί, ειδοποιούμε τονίζοντας πως αυτό δεν εξασφαλίζει την επιτυχία στις επενδυτικές επιλογές: Υπάρχει μια αντίσταση στη ζώνη μεταξύ των 1.240 και 1.283 μονάδων καλοχτισμένη από τις συναλλαγές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου του 2014 και αν ξεπεραστεί, τότε η αγορά θα συναντηθεί με το ανώτερο δεκαετίας, τις 1.380 μονάδες, που είχε πιάσει στις 18 Μαρτίου του 2014. Για την τρέχουσα εβδομάδα, αυτό που μάλλον αναμένεται να αποτυπωθεί στο ταμπλό είναι η διαχείριση της υπερβολής του ενθουσιασμού από το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Για πολλούς η σιγουριά σχετίζεται με την επιλογή αξιών που θα αγοράσουν μέσα από διαδικασίες αυτοματισμών τα ETFs και τα θεσμικά χαρτοφυλάκια που σχετίζονται με ταμεία συντάξεων της Ευρωζώνης. Σήμερα, λόγω αργιών, χωρίς καθοδήγηση από τα διεθνή ανακοινώνουν το απόγευμα αποτελέσματα τα Ελληνικά Χρηματιστήρια. Αύριο ακολουθούν ΜΟΗ, ΙΝΛΟΤ, ΠΛΑΘ και ΕΠΣΙΛ. Την Τετάρτη έχουμε τα αποτελέσματα της ΛΑΜΔΑ και παράλληλα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του MSCI, με κυριότερες αλλαγές την εισαγωγή των ΟΤΟΕΛ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης, με εκτιμώμενες εισροές 96 χιλιάδων και 428 χιλιάδων μετοχών αντίστοιχα.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Πάμε θετικά και μονοιασμένα

Οι αγοραίοι αποζητούν την επίσημη αναγνώριση της αξιοσύνης που απέκτησε η ελληνική οικονομία στο να εξυπηρετεί τις δανειακές υποχρεώσεις της. Οι κυβερνώντες καμαρώνουν για τη βελτίωση της εικόνας της οικονομικής ανάπτυξης. Καλά θα κάνουν όλοι, για να μην εφησυχάζουν, να μην ξεχνούν την ευκολία με την οποία χάσαμε την αξιοπιστία μας ως χώρα και πόσα βάσανα προέκυψαν από αυτό. Αφήστε το Reuters να ειδοποιεί πως η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα είναι τελειωμένη υπόθεση, όσον αφορά τους επενδυτές ομολόγων. Όσα ζητεί διακαώς η κοινωνία δεν θα καθοριστούν από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Εξαρτώνται πολύ από το αν θα πειστούν οι ενεργοί πολίτες για να προσφέρουν με κέφι και πίστη τις δυνατότητες και τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια για διεύρυνση αύξηση του ΑΕΠ, αφού πειστούν ότι θα κερδίσουν όλοι από αυτή την επιλογή. Η διακίνηση του αρνητισμού νομίζουμε πως αποδείχθηκε εξαιρετικά ζημιογόνα για εκείνους που την ασκούν και την επιλέγουν. Πάμε θετικά και μονοιασμένα.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης