Skip to main content

Χρηματιστήρια: Ανοδικά οι αγορές, με τις ελπίδες για το όριο χρέους στις ΗΠΑ να αναπτερώνονται

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Με ώθηση από τις τράπεζες 1,54% στην Αθήνα

Με ισχυρές στηρίξεις από Alpha Bank και ΔΕΗ, το Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύθηκε 1,54% στις 1.220 μονάδες. Θετικό το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα καλά νέα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τις διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,9% στις απογευματινές συναλλαγές, αφού είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου εν μέσω τριών αρνητικών συνεδριάσεων. Κέρδη 0,97% στον DAX της Φρανκφούρτης, άλμα 1,05% για τον CAC του Παρισιού.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι πλησιάζουν σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους και περιορισμό των ομοσπονδιακών δαπανών για δύο χρόνια. Ταυτόχρονα η συμφωνία θα θέσει όριο στις δημόσιες δαπάνες για τις περισσότερες κατηγορίες εξόδων πέραν των ενόπλων δυνάμεων και των βετεράνων κατά το ίδιο διάστημα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι τεχνολογικές μετοχές ενισχύθηκαν την Πέμπτη από την για την κατασκευάστρια ημιαγωγών Nvidia
λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων της, με την ολλανδική κατασκευάστρια μηχανημάτων για τσιπ ASML να κλείνει την ημέρα σχεδόν 5% υψηλότερα και τον Nasdaq Composite να σημειώνει ράλι 1,7%.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν τις συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους και ανέλυαν τις ανακοινώσεις στοιχείων για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, το προσωπικό εισόδημα, τις καταναλωτικές δαπάνες και το καταναλωτικό κλίμα και τα διαρκή αγαθά.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωσε άνοδο 63 μονάδων ή 0,2%. Ο S&P 500 κέρδισε 0,2% και ο Nasdaq Composite προχώρησε κατά 0,3%.