Skip to main content

Nvidia: Η μεγάλη ώθηση στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας μέσα από 5 γραφήματα

Courtesy NVIDIA/Handout via REUTERS

«Μια ανάσα» από το φράγμα του 1 τρισ. δολ.- Στα 939 δισ. δολάρια η κεφαλαιοποίησή της.

Μπορεί να μην μπήκε- ακόμα- στο «κλαμπ» των τεχνολογικών κολοσσών του 1 τρισ. δολαρίων, είναι όμως σε απόσταση αναπνοής. Ο λόγος για την κατασκευάστρια ημιαγωγών Nvidia που, όπως το θέτει το πρακτορείο Bloomberg, είχε μια καλή Πέμπτη.

Η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής τσιπ στον κόσμο σημείωσε άνοδο 24% την Πέμπτη, ενισχύοντας την κεφαλαιοποίησή της κατά 184 δισ. δολάρια που έφτασε στα 939 δισ. δολάρια. Συγκριτικά η Intel, που για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο, αποτιμάται στα 114 δισ. δολάρια.

Επομένως η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη από της Intel. Επίσης, το ημερήσιο άλμα που κατέγραψε ξεπέρασε την συνολική κεφαλαιοποίηση της Adobe, που υπολογίζεται στα 179,8 δισ. Αντίστοιχα και της Nike που υπολογίζεται στα 165 δισ.

Τι προκάλεσε όμως την ενίσχυση των μετοχών την Πέμπτη; Η πρόβλεψη της εταιρείας ότι οι πωλήσεις της θα εκτιναχθούν στα 11 δισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο, πολύ παραπάνω από τα 7,18 δισ. δολάρια που είχαν προβλέψει αναλυτές. Δήλωσε επίσης ότι θα έχει μεγαλύτερη προσφορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στο δεύτερο εξάμηνο για να καλύψει την αύξηση της ζήτησης.

Το ράλι που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις έδωσε μεγάλη ώθηση στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Το ημερήσιο άλμα της ήταν κοντά στις τεράστια αυξήσεις που είχε δει η χρηματιστηριακή αξία των Amazon και  Apple πέρυσι.  Σύμφωνα με το Bloomberg, η Apple κατέχει την πρωτιά, έχοντας ενισχύσει σε μία ημέρα την κεφαλαιοποίησή της κατά 190,9 δισ. Ακολουθεί η Amazon με 190,8 δισ, η Nvidia με 184 δισ. κι έπειτα η Microsoft  με 150,4 δισ.

Όμως παρόλο που η τιμή της μετοχής εκτινάχθηκε στα ύψη, κατά μία έννοια, η Nvidia έγινε στην πραγματικότητα φθηνότερη. Καθώς οι αναλυτές αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη προς τα πάνω, μειώθηκε η αναλογία της τιμής της μετοχής προς τα κέρδη. Οι αναλυτές της Wells Fargo με επικεφαλής τον Aaron Rakers, για παράδειγμα, είχαν προβλέψει τα κέρδη ανά μετοχή για ολόκληρο το έτος στα 4,45 δολάρια. Τώρα προβλέπουν 7,72 δολάρια. Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο  από τις ίδιες τις μετοχές.

Οι αναλυτές, αναπόφευκτα, αναθεώρησαν επίσης τις τιμές-στόχους, την εκτίμησή τους δηλαδή για το πού θα διαπραγματευτεί η μετχοή μέσα σε διάστημα 12 μηνών. Για μεγάλο μέρος του έτους, οι αναλυτές αναμένουν πολύ μικρή ανοδική πορεία στις μετοχές. Προηγουμένως όμως ήταν πιο προσεκτικοί σχετικά με την ανοδική πορεία για τις μετοχές της Nvidia.

Παρόλο που η Nvidia γίνεται φθηνότερη, κατά μία έννοια, η μετοχή της εξακολουθεί να είναι η πιο ακριβή μετοχή στον δείκτη Semiconductor του Χρηματιστηρίου της Φιλαδέλφειας, όπου οι κατασκευαστές τσιπ διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο 26 φορές τα μελλοντικά κέρδη τους.

Με πληροφορίες από Bloomberg