Skip to main content

Χρηματιστήρια: Κέρδη στην Αθήνα, παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα – Στο επίκεντρο οι ΗΠΑ

INTIME – NEWS

Στο +1,32% με τραπεζικό ράλι. Η Ευρώπη και η Wall Street, επικεντρώνονται στις διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους στις ΗΠΑ

Εν αντιθέσει με τις διεθνείς χρηματαγορές, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έκλεισε με κέρδη 1,32%, με σημαντικές στηρίξεις από τις τράπεζες και με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές. Η Ευρώπη και η Wall Street, πάλι, επικεντρώνονται στις διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους στις ΗΠΑ και ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+5,27%), της Εθνικής (+5,06%), της Πειραιώς (+3,93%), της Aegean Airlines (+2,83%), της Alpha Bank (+2,53%) και του ΟΤΕ (+2,15%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-2,59%), της Jumbo (-1,79%) και της Motor Oil (-1,21%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (+4,35%) και των Τηλεπικοινωνιών (+2,15%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (-1,96%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-1,41%).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,45% με τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια και κλάδους να διαπραγματεύονται σε αρνητικό έδαφος. Στο -0,25% ο DAX.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν επίσης με στραμμένη την προσοχή σε μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών του Κογκρέσου και του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σε επιμέρους ειδήσεις για τις μετοχές, οι μετοχές της Vodafone σημείωσαν βουτιά 7% μετά την περικοπή ρεκόρ 11.000 θέσεων εργασίας. Η διευθύνουσα σύμβουλος Margherita Della Valle είπε ότι η βρετανική τηλεπικοινωνία «πρέπει να αλλάξει» καθώς αποκάλυψε τις περικοπές την Τρίτη.

Τα στοιχεία για την ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν μια δυναμική υψηλότερη, δυνητικά μετριάζοντας τους φόβους για τον πληθωρισμό.

Οι περιφερειακοί δείκτες έκλεισαν μεικτά τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να ακολουθούν τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, τις τουρκικές εκλογές που θα έχουν δεύτερο γύρο και μια υψηλότερη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στην ΕΕ φέτος από την Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε τη Δευτέρα τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για τη ζώνη του ευρώ στο 5,8% φέτος και στο 2,8% το 2024, και δήλωσε ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τους όρους δανεισμού.

Διαβάστε ακόμη

Γέλεν: Η αμερικανική οικονομία κρέμεται από μία κλωστή