Skip to main content

Vodafone: Πτώση 4% στις μετοχές μετά την ανακοίνωση για 11.000 απολύσεις -Τι ισχύει για την Ελλάδα

REUTERS/Neil Hall

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα περικοπών στην ιστορία του ομίλου που σήμερα απασχολεί περίπου 100.000 άτομα.

«Βουτιά» έως και 4% έκαναν οι μετοχές του ομίλου της Vodafone την Τρίτη, αφού νωρίτερα η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας. Πάντως, σύμφωνα με πηγές της Vodafone Ελλάδας που επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι απολύσεις που ανακοινώθηκαν δεν αφορούν την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, η προσφάτως διορισμένη διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου, Margherita Della Valle, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα περικόψει 11.000 θέσεις εργασίας σε διάστημα τριών ετών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα περικοπών στην ιστορία του ομίλου που σήμερα απασχολεί περίπου 100.000 άτομα.

«Η απόδοσή μας δεν ήταν αρκετά καλή. Για να αποδίδει με συνέπεια, η Vodafone πρέπει να αλλάξει», δήλωσε η CEO του εταιρείας. «Οι προτεραιότητές μου είναι οι πελάτες, η απλότητα και η ανάπτυξη. Θα απλοποιήσουμε την οργάνωσή μας, περιορίζοντας την πολυπλοκότητα για να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Θα ανακατανείμουμε πόρους για να προσφέρουμε την ποιοτική υπηρεσία που περιμένουν οι πελάτες μας και θα προωθήσουμε περαιτέρω ανάπτυξη από τη μοναδική θέση του Vodafone Business», πρόσθεσε.

Η Vodafone ανέφερε έσοδα 45,7 δισ. ευρώ για το οικονομικό έτος που έκλεισε στις 31 Μαρτίου 2023. Παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αναμένει, ωστόσο, για το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2024, ότι θα δημιουργήσει περίπου 3,3 δισ. ευρώ μετρητά (ελεύθερη ταμειακή ροή), σε σύγκριση με 4,8 δισ. ευρώ για το έτος έως το τέλος Μαρτίου. Η ελεύθερη ταμειακή ροή είναι ένα μέτρο του μετράει πόσα μετρητά έχουν απομείνει σε μια εταιρεία μετά την πληρωμή των λειτουργικών εξόδων και άλλων δαπανών.

Ο όμιλος αντιμετωπίζει πιέσεις σε βασικές του αγορές όπως η Γερμανία και η Ιταλία, εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού. Παράλληλα, οι επενδυτές την επικρίνουν ότι κινείται πολύ αργά και δεν προχωράει στις απαραίτητες αλλαγές για να ανατρέψει την πορεία.

Δεν επηρεάζεται η Ελλάδα

«Οι απολύσεις που ανακοίνωσε ο όμιλος Vodafone δεν αφορούν την Ελλάδα, όπου η εταιρεία συνεχίζει να παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα» δηλώνουν πηγές της Vodafone Ελλάδας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κληθείσες να σχολιάσουν τις δηλώσεις της επικεφαλής της Vodafone.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές επικαλούνται και σχετικό απόσπασμα από τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, όπου γίνεται ειδική μνεία για τις καλές επιδόσεις στην ελληνική αγορά.

«Η Ελλάδα καταγράφει πολύ καλές επιδόσεις και μάλιστα σε πολλούς τομείς αποτελεί φωτεινό παράδειγμα μέσα στον όμιλο», σημειώνουν, αναφέροντας ότι:

  • Το τελευταίο τρίμηνο του έτους η Ελλάδα κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης εσόδων από υπηρεσίες, της τάξης του 4%.
  • Συγκεκριμένα, τα έσοδα από υπηρεσίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν με όχημα τα υψηλότερα έσοδα από τις υπηρεσίες roaming, την προσθήκη 138.000 πελατών με συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας (το τελευταίο έτος), την θετική ανάπτυξη στους εταιρικούς πελάτες σταθερής τηλεφωνίας, η οποία υποστηρίχτηκε και από τις νίκες του τμήματος Δημοσίου Τομέα στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Το βασικό μήνυμα που έρχεται από τη νέα CEO του ομίλου και η πρόθεση σε επίπεδο Ομίλου να πραγματοποιηθεί μια νέα αρχή, με φρέσκιες ιδέες και στρατηγικές που θα επιτρέψουν στην εταιρία να επανέλθει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης. Αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές της Vodafone Ελλάδας.

«Αυτή η νέα αρχή εμπεριέχει και την πολύ θετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η λήψη αποφάσεων και ο καθορισμός των εμπορικών στρατηγικών και προϊόντων να υλοποιείται εκεί που είναι πιο εύλογο, δηλαδή στις ίδιες τις αγορές και όχι κεντρικοποιημένα στον όμιλο. Αυτό εξηγεί και τις αλλαγές και μειώσεις προσωπικού σε επίπεδο ομίλου εφόσον δεν χρειάζονται ομιλικές δομές για αποφάσεις που θα καθορίζονται σε κάθε χώρα. Επίσης, μια νέα αρχή, για κάποιες μεγάλες αγορές, υποδηλώνει την μεταβολή στρατηγικών ή ενοποίηση δομών που έχουν προέλθει από εξαγορές ή συγχωνεύσεις, και αυτό εξηγεί και τις αλλαγές και μειώσεις σε αυτές τις χώρες», συμπληρώνουν.

«Είναι απολύτως σαφές, επισημαίνουν πως η Ελλάδα δεν είναι μια από αυτές τις αγορές που θα επηρεαστούν».

Τέλος δηλώνουν πως οι αλλαγές που ανακοίνωσε η Group CEO και δη οι μειώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, σε βάθος τριετίας, δεν αφορούν την Ελλάδα, η οποία όπως είπαμε, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα, ενώ σε επίπεδο ανθρώπων προσθέτει διαρκώς νέους εργαζομένους και ειδικότητες σε τομείς αιχμής, όπως είναι τα δίκτυα και το ΙΤ, όπου ήδη προβλέπονται άλλες τουλάχιστον 50 νέες θέσεις.