Skip to main content

Χρηματιστήρια: Στο -2,5% η Κωνσταντινούπολη, αξιολογεί το αποτέλεσμα των εκλογών η Ευρώπη

REUTERS/Murad Sezer

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα και στις προβλέψεις της Κομισιόν

Περιόρισε -σχετικά- τις σοβαρές απώλειες το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τον γενικό δείκτη BIST να χάνει 2,52%, ενώ νωρίτερα η βουτιά έφτασε έως το 6%. Με καταμετρημένο σχεδόν το 100% των ψήφων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέσπασε το 49,34% έναντι 45% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις.

Η Τουρκία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με έναν επαναληπτικό γύρο, αφού ούτε ο επί 20 χρόνια εν ενεργεία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ούτε ο αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εξασφάλισαν ποσοστό άνω του 50% των ψήφων.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 0,4% στα 19,6578 ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη. Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι κρατικές τράπεζες παρενέβησαν για να διατηρήσουν την ισοτιμία γύρω στα 19,65 ανά δολάριο. Η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει την ισοτιμία. Σε ένδειξη της αυξανόμενης ζήτησης για το νόμισμα από τους πωλητές ανοικτής αγοράς στο εξωτερικό, η υπεράκτια ημερήσια προθεσμιακή τεκμαρτή απόδοση του ζεύγους λίρας-δολαρίου ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε ποσοστό άνω του 400%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές στην περιοχή επικεντρώνονται στα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 δείκτης σημείωνε άνοδο 0,4% στις πρώτες απογευματινές συναλλαγές, με όλους τους κλάδους να σημειώνουν κέρδη. Οι μετοχές των ορυχείων σημείωσαν άνοδο 1,2%, με τα ταξίδια να ενισχύονται κατά 1%. Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,36%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στην περιοχή και προειδοποίησε για αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης. Στις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις του, το θεσμικό όργανο των Βρυξελλών εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει το 5,8% φέτος και το 2,8% το 2024 για την ευρωζώνη. Αυτό είναι πολύ πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%.

Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: Χρέος κάτω από το 160% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% το 2024 για την ελληνική οικονομία

Τα futures των αμερικανικών μετοχών σημείωσαν άνοδο πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης, αφού η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξή της στη Wall Street Journal το Σαββατοκύριακο ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν μια χρεοκοπία. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εν τω μεταξύ συναντάται αύριο με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι για να συζητήσουν για το όριο του χρέους.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ