Skip to main content

Τουρκία: Οι αγορές προετοιμάζονται για περισσότερη αστάθεια στη λίρα, στον δρόμο προς την δεύτερη κάλπη

«Εάν αυτά τα αποτελέσματα διατηρηθούν, θα ήταν ένα από τα χειρότερα για τις αγορές».

Τη σκιά τους στο τουρκικό νόμισμα ρίχνουν οι εκλογές-θρίλερ στην Τουρκία, με την κάλπη να αυξάνει την πίεση στη λίρα.

Μετά τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης στην Τουρκία που δείχνουν δεύτερο γύρο, καθώς ούτε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ούτε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατάφεραν να συγκεντρώσουν και να ξεπεράσουν το όριο του 50% των ψήφων για να επικρατήσουν από την πρώτη αναμέτρηση, οι traders προετοιμάζονται για περισσότερη αστάθεια στην τουρκική λίρα.

«Εάν αυτά τα αποτελέσματα διατηρηθούν, θα ήταν ένα από τα χειρότερα για τις αγορές», σχολίασε ο Ogeday Topcular της RAM Capital. «Θα υπάρχει αβεβαιότητα για τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Η λίρα κινούνταν ελαφρώς χαμηλότερα κατά τις συναλλαγές της Ασίας, κοντά σε χαμηλό δύο μηνών, καθώς οι κρατικές τράπεζες παρενέβησαν για να διατηρήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία γύρω στις 19,65 λίρες ανά δολάριο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Η λίρα, η οποία είναι επιρρεπής σε απότομες διακυμάνσεις πριν από την έναρξη των συναλλαγών, έκλεισε στα 19,58 δολάρια την Παρασκευή. Από την αρχή του έτους έχει αποδυναμωθεί κατά 5% από την αρχή του έτους.

Tο τουρκικό νόμισμα βρίσκεται υπό πίεση από το 2018, όταν ο Ερντογάν προχώρησε σε μια σειρά ανορθόδοξων πολιτικών, μεταξύ των οποίων επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού, ο έλεγχος των συναλλαγματικών ισοτιμιών και η κρατική παρέμβαση.

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πιθανό να είναι οι πιο τεταμένες στην τουρκική πολιτική από τότε που το ΑΚΡ και ο Ερντογάν ανήλθαν στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες», σχολίασε ο Πιότρ Μάτις, ανώτερος αναλυτής νομισμάτων στην In Touch Capital Markets. «Οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις στο συνάλλαγμα είναι πιθανό να συνεχιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διατηρηθεί η λίρα σχετικά σταθερή».

Στο περιβάλλον αυτό, αναλυτές της JPMorgan και της HSBC αναμένουν ότι η λίρα θα υποτιμηθεί σε περίπου 24-25 ανά δολάριο. Αντίστοιχα, η Goldman Sachs δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αγορά τιμολογεί μια «απότομη υποτίμηση», της οποίας ο χρόνος θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί.