Skip to main content

Πτώση στη Wall εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου

Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο «μάτι του Κυκλώνα» εν μέσω ανησυχιών ότι και άλλες τράπεζες θα έχουν την τύχη της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, οι οποίες κατέρρευσαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. 

Με πτώση έκλεισε σήμερα η Wall Street καθώς οι επενδυτές υπαναχώρησαν από τις θέσεις τους σε μετοχές της First Republic και άλλων τραπεζών, εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου.

Ο Dow Jones υποχώρησε 384,57 μονάδες ή 1,19% στις 31.861,98 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,1% στις 3.916,64 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,74% στις 11.630,51 μονάδες.

Η μετοχή της First Republic υποχώρησε 33% στη συνεδρίαση, ενώ σε εβδομαδιαία βάση απώλεσε περισσότερο από 70% της αξίας της. Πρόκειται για μία σημαντική καμπή από την άνοδο ανακούφισης της Πέμπτης, όταν 11 αμερικανικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν για ένα διάστημα 120 ημερών στη συγκεκριμένη τράπεζα 30 δισ. δολάρια για να ενισχύσουν την ρευστότητά της, σε μία ένδειξη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Credit Suisse έκλεισε με πτώση 7%, καθώς πέρασε η πρώτη θετική επίδραση από το δανεισμό 54 δισ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Στην εβδομάδα, η μετοχή της απώλεσε 24% της αξίας της.

Ωστόσο, παρά τη σημερινή πτώση, ο δείκτης S&P 500 κατάφερε να ενισχυθεί 1,43% στην εβδομάδα. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 4,41%, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στην τεχνολογία και σε άλλα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας εν όψει της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο Dow δεν κατάφερε να συμβαδίσει κλείνοντας την εβδομάδα με απώλειες 0,15%.

Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο «μάτι του Κυκλώνα» εν μέσω ανησυχιών ότι και άλλες τράπεζες θα έχουν την τύχη της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, οι οποίες κατέρρευσαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλη νευρικότητα. Πώς θα είναι τα πράγματα τη Δευτέρα. Για το λόγο αυτό οι επενδυτές δεν θέλησαν να διακρατήσουν τις τραπεζικές μετοχές», αναφέρει ο Κέιθ Μπουχάναν, επικεφαλής χαρτοφυλακίου της Globalt Investments.

H νευρικότητα γίνεται ακόμη πιο έντονη εν όψει της συνεδρίασης της Fed στις 21-22 Μαρτίου. Το ερώτημα όλων είναι εάν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα κάνει παύση ή θα προχωρήσει σε αύξηση των 25 μονάδων βάσης.