Skip to main content

«Είναι οικονομικά αγράμματοι και δημαγωγοί»: Ποιοι μπήκαν στο στόχαστρο του Μπάφετ

Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους ο Προφήτης της Όμαχα επιτίθεται σε όσους επικρίνουν τις επαναγορές μετοχών. Η Berkshire Hathaway είχε ζημιές πέρυσι, αλλά είδε το ρευστό της να αυξάνεται.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Γουόρεν Μπάφετ, εξαπολύοντας βολές έναντι όσων επικρίνουν τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών της Berkshire Hathaway.

«Όταν σας λένε ότι όλες οι επαναγορές μετοχών είναι επιβλαβείς για τους μετόχους ή για τη χώρα, ή ωφέλιμες αποκλειστικά για τους διευθύνοντες συμβούλους, ακούτε είτε έναν οικονομικά αγράμματο είτε έναν δημαγωγό ή κάποιον που φέρει ταυτόχρονα τις δύο αυτές ιδιότητες» έγραψε χαρακτηριστικά ο 92χρονος επιχειρηματίας στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους.

Ο «προφήτης της Όμαχα» ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών το 2011 και βασίστηκε σε επαναγορές τα τελευταία χρόνια σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον σύναψης συμφωνιών και ένα ακριβό χρηματιστήριο. Ο όμιλος ξόδεψε το ποσό ρεκόρ των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αγορές ιδίων μετοχών το 2021, καθώς ο Μπάφετ βρήκε λίγες ευκαιρίες σε τρίτες εταιρείες.

Οι δραστηριότητες επαναγοράς επιβραδύνθηκαν φέτος σε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Berkshire εξαγόρασε επίσης την ασφαλιστική εταιρεία Alleghany έναντι 11,6 δισ. δολαρίων, στο μεγαλύτερο deal για τον Μπάφετ από το 2016.

Οι επαναγορές μετοχών έχουν πυροδοτήσει έντονη κριτική από πολιτικούς, που πιστεύουν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να χρησιμοποιούν με άλλο τρόπο το ρευστό που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να τονώσουν την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, όπως είναι οι παροχές σε εργαζόμενους και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Επίσης μερίδα αναλυτών σχολιάζει πως οι επαναγορές μετοχών παρέχουν συχνά μια σταδιακή ώθηση στην αύξηση των κερδών ανά μετοχή και όταν οι εταιρείες τις σταματήσουν, η επίτευξη αυτού του στόχου γίνεται πιο δύσκολη.

Ο Μπάφετ πιστεύει ότι είναι επωφελείς για τους μετόχους καθώς παρέχουν αύξηση στην εγγενή αξία ανά μετοχή.

«Τα μαθηματικά δεν είναι περίπλοκα: Όταν ο αριθμός των μετοχών μειώνεται, το ενδιαφέρον σας για τις πολλές επιχειρήσεις μας αυξάνεται. Κάθε μικρό κομμάτι βοηθάει εάν πραγματοποιούνται επαναγορές σε τιμές που αυξάνουν την αξία», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής. «Τα κέρδη από επαναγορές που αυξάνουν την αξία, πρέπει να τονιστεί, ωφελούν όλους τους μετόχους– από κάθε άποψη».

Ο θρυλικός επενδυτής αναφέρθηκε στις Apple και American Express ως δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες, στις οποίες έχει ο ίδιος επενδύσει  και ακολουθούν παρόμοιες στρατηγικές. Ο Μπάφετ στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι είναι θαυμαστής του προγράμματος επαναγοράς μετοχών του Τιμ Κουκ και πώς δίνει στον όμιλο αυξημένη αξία χωρίς ο επενδυτής να χρειάζεται να σηκώσει το δάχτυλό του.

Η επιστολή προς τους μετόχους, που δημοσιεύεται με την ετήσια έκθεση της Berkshire, συνήθως δίνει τον τόνο πριν από τη μεγάλη ετήσια συνεδρίαση του ομίλου τον Μάιο στην Όμαχα της Νεμπράσκα, γνωστή και ως το Woodstock των Καπιταλιστών.

Στην επιστολή ο Μπάφετε έπλεξε και το εγκώμιο για τον επί δεκαετίες συνεταίρο του, τον 99χρονο Τσάρλι Μάνγκερ,  ενώ σχολίασε μεταξύ άλλων πώς η Berkshire είναι ευτυχής να πληρώνει ένα μεγάλο ποσό φόρων, επιστρέφοντας έτσι μέρος των όσων έλαβε όλα αυτά τα χρόνια από τον ούριο άνεμο στην αμερικανική οικονομία. ”

«Επενδύω εδώ και 80 χρόνια – περισσότερο από το ένα τρίτο της ζωής της χώρας μας», είπε ο Μπάφετ. «Δεν έχω δει ακόμη μια στιγμή που ήταν λογικό να στοιχηματίσω μακροπρόθεσμα εναντίον της Αμερικής. Και αμφιβάλλω πολύ αν κάποιος αναγνώστης αυτής της επιστολής θα έχει μια διαφορετική εμπειρία στο μέλλον» τόνισε στην επιστολή μεταξύ άλλων.

Ο μεγαλοεπενδυτής σημείωσε ακόμη ότι η Berkshire θα έχει πάντα στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και μετρητά.

Zημιές 22 δισ. για τη Berkshire Hathaway

Οι πληθωριστικές πιέσεις μείωσαν τα λειτουργικά κέρδη της Berkshire Hathaway το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Παρόλα αυτά ο κολοσσός του Γουόρεν Μπάφετ είδε το ρευστό του να αυξάνεται αισθητά.

Τα λειτουργικά κέρδη της Berkshire υποχώρησαν 7,9% στα 6,7 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο χρήσης. Τα κέρδη της από σιδηροδρόμους, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και ενεργειακές δραστηριότητες ήταν 2,2 δισ. δολάρια, οριακά μόνο μειωμένα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τα κέρδη από δραστηριότητες ασφάλισης και αναδοχής. Στο σύνολο του έτους τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν 12,2% στα 30,793 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία χρησιμοποίησε 2,855 δισ. δολάρια για την επαναγορά μετοχών κατά το τέταρτο τρίμηνο, ενώ στο σύνολο του έτους διέθεσε 8 δισ. δολάρια για αγορές ιδίων μετοχών. Το απόθεμα του ρευστού της στο τέλος του έτους είχε σκαρφαλώσει στα 128,651 δισ. δολάρια από 109 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο.

Τα συνολικά αποτελέσματα – τα οποία αποτυπώνουν και τις επιδόσεις των επενδύσεων της Berkshire – έδειξαν ζημίες 22,819 δισ. δολαρίων το 2022 έναντι κερδών 89,795 δισ. δολαρίων το 2021. Το γεγονός αυτό δεν εκπλήσσει δεδομένης της τεράστιας «αιμορραγίας» στις αγορές μετοχών πέρυσι.

naftemporiki.gr