Skip to main content

Capital Economics: Ποιες αγορές μετοχών θα ακολουθήσουν το ράλι του πετρελαίου

Ώθηση θα δοθεί και στα χρηματιστήρια χωρών που παράγουν και εξάγουν βασικά μέταλλα, εκτιμά η CE. Αναλυτικά οι προβλέψεις.

Οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν και πάλι την ανιούσα, μετά και την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως ως αντίποινα στο εμπάργκο της Ε.Ε. και το πλαφόν, που έχουν υιοθετήσει οι G7. Η Capital Economics βλέπει περαιτέρω άνοδο των τιμών του αργού, αλλά και άλλων εμπορευμάτων, αφού συνολικά οι πρώτες ύλες θα επωφεληθούν από την “επανεκκίνηση” της Κίνας, αλλά και από το γεγονός ότι μεγάλες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου φαίνεται να αποφεύγουν την ύφεση.

Το ράλι αυτό στις τιμές πετρελαίου, βασικών μετάλλων και άλλων εμπορευμάτων δίνει ώθηση και στα χρηματιστήρια χωρών που παράγουν ενέργεια και πρώτες ύλες. Ήδη βλέπουμε σημαντική άνοδο στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων, χάρη στην ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα, αλλά και κέρδη σε αντίστοιχες αγορές μετοχών.

«Η μεταβολή της πολιτικής στην Κίνα και οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας ωθούν να αναθεωρήσουμε προς τα επάνω τις προβλέψεις μας για τις τιμές εμπορευμάτων. Θεωρούμε ότι στα τέλη του έτους τα εμπορεύματα θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι σήμερα, ακόμη και εάν τα δούμε να υποχωρούν λίγο βραχυπρόθεσμα» αναφέρει χαρακτηριστικά σε νέο σημείωμά της η Capital Economics και προσθέτει: «Βλέπουμε τα πράγματα να εξελίσσονται αναλόγως στις περισσότερες αγορές μετοχών, με κάποια αδυναμία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα να δίνει τη θέση της στη συνέχεια σε ισχυρότερες επιδόσεις. Οι διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, θα επηρεάσουν τις διακυμάνσεις και στις αγορές μετοχών».

Οι μεγάλοι κερδισμένοι από το άλμα του πετρελαίου

Για το πετρέλαιο η πρόβλεψη της CE είναι αύξηση πάνω από 10% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα- κάτι που σημαίνει ότι το μπρεντ θα προσεγγίσει τα 100 δολάρια το βαρέλι. Εάν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί θα έχουμε ράλι στα χρηματιστήρια Βραζιλίας και Κολομβίας στις αναδυόμενες αγορές και σε Καναδά, Νορβηγία, Βρετανία και Κατάρ στις ανεπτυγμένες αγορές.

Ώθηση, αν και μικρότερη, θα δοθεί επίσης στις αγορές μετοχών Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Κουβέιτ και Αυστραλίας.

Άνοδος και στα μέταλλα

Οι αναλυτές της CE προβλέπουν επίσης ότι οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων, όπως το αλουμίνιο, ο χαλκός και το σιδηρομετάλλευμα, θα αυξηθούν αργότερα αυτό το έτος καθώς η ζήτηση αυξάνεται, παρόλο που έχουν ήδη σημειώσει αξιοπρεπή κέρδη.

Η άνοδος των μετάλλων αναμένεται να θήσει τις χρηματιστηριακές αγορές που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον τομέα των υλικών όπως είναι αυτές της Λατινικής Αμερικής και της Νότιας Αφρικής στον αναδυόμενο κόσμο, αλλά και ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νορβηγία στον ανεπτυγμένο κόσμο. Πολλές από αυτές τις χώρες είναι όχι απλά παραγωγοί, αλλά επίσης μεγάλοι καθαροί εξαγωγείς αυτών των μετάλλων.

Πού θα κινηθούν τα κέρδη των χρηματιστηρίων

Ομολογουμένως, οι τιμές των εμπορευμάτων είναι μόνο ένας παράγοντας που επηρεάζει τις χρηματιστηριακές αγορές των χωρών έντασης εμπορευμάτων, με το οικονομικό υπόβαθρο και τις αλλαγές στην όρεξη των επενδυτών για «επικίνδυνα» περιουσιακά στοιχεία να διαδραματίζουν ουσιαστικά ρόλο.  «Ωστόσο, αναμένουμε ότι οι μετοχές αυτών των χωρών θα έχουν καλύτερη απόδοση από ό,τι περιμέναμε προηγουμένως, και ως αποτέλεσμα έχουμε αναθεωρήσει τις προβλέψεις μας για το τέλος του 2023» επισημαίνεται στο σημείωμα για τους επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται κέρδη 6-12% φέτος για τους περισσότερους από τους δείκτες χωρών MSCI που αναφέρθηκαν παραπάνω σε σύγκριση με κέρδη κοντά στο 5% για τον δείκτη MSCI ACWI.