Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δεν υπάρχει σύνδεση της τάσης με τις εξελίξεις και επιλέγεται η συσσώρευση

EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χθες είχαμε στην Αθήνα κλείσιμο του ΓΔ πάνω από το άκρως  ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.

Στην Αθήνα

Μια αγορά που συσσωρεύει εντός εκτός και επί τα αυτά με μέτριους όγκους και με αδιαφορία για την ένταση στο πεδίο της πολιτικής δεν μπορεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους ιδιώτες επενδυτές ούτε για τους ξένους θεσμικούς. Ωστόσο χθες είχαμε στην Αθήνα κλείσιμο του ΓΔ πάνω από το άκρως  ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων που δεν παρέχει κανένα μήνυμα στατιστικού τύπου. Για να υπάρξει μια πληροφορία σχετική με την τάση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα χρειαστεί να υπερβεί ο μέσος όρος τις 1023,6 μονάδες και κατόπιν τις 1035 που ήταν το κλείσιμο στις 8 Δεκεμβρίου του 2014.

Αξίζει αναφοράς ότι επί 55 και πλέον συνεδριάσεις 57 για την ακρίβεια  ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τους ΚΜΟ 200 ημερών και διαρκώς απομακρύνεται με αποτέλεσμα να εκπέμπει για τους ισχυρούς θεσμικούς μηνύματα ασφάλειας πολύ ισχυρότερα από τις αξιολογήσεις επί τους αξιόχρεου  της ελληνικής οικονομίας. Χωρίς να υποτιμάται η αναγνώριση της υγείας της οικονομίας αν περάσει σε επενδυτική βαθμίδα. Μια συνέχεια στην θετική πορεία και στην αντίστοιχη αναγνώριση θα ήταν μια κίνηση από την πλευρά της FITCH σήμερα.

Στα διεθνή

·        Επίσης σημαντική είναι η απόφαση της Fed  για την νομισματική της πολιτική

·        Οι λεπτομέρειες της έκθεσης για το ΑΕΠ της Πέμπτης ήταν μικτές. Οι καταναλωτικές δαπάνες, η κύρια κινητήρια δύναμη της οικονομίας, παρέμειναν σταθερές, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξής της επιβραδύνθηκε από το προηγούμενο τρίμηνο. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό και η αγορά κατοικίας, η οποία έχει πληγεί από την αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, συνέχισε να υποχωρεί. Τα περισσότερα από τα κέρδη της έκθεσης προήλθαν από τις επιχειρήσεις που προσθέτουν στις μετοχικές αξίες,, στις υψηλότερες κρατικές δαπάνες και τις χαμηλότερες εισαγωγές.

·        Σήμερα Παρασκευή, πρόκειται να κυκλοφορήσει ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed. «Τα πάντα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έφτασε σε αυτό το οριακό σημείο και άρχισε να ανατρέπεται. Αυτό απαιτεί τουλάχιστον μια παύση σε κάποια νομισματική σύσφιξη», δήλωσε ο Altaf Kassam, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και έρευνας για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική της State Street Global Advisors.

·        Η Ιαπωνία και η Ολλανδία ενώνουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της βιομηχανίας τσιπ της Κίνας

·        Η Intel έδωσε μια από τις πιο ζοφερές τριμηνιαίες προβλέψεις στην ιστορία της, μετά από μια ύφεση των προσωπικών υπολογιστών που κατέστρεψε την επιχείρηση του κατασκευαστή chip, με αποτέλεσμα οι μετοχές να πέφτουν και να καθυστερούν περαιτέρω οι προσπάθειες ανάκαμψης. Η εταιρεία προέβλεψε μια αιφνιδιαστική απώλεια στην τρέχουσα περίοδο και ένα εύρος πωλήσεων που έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατά δισεκατομμύρια δολάρια. Στο χαμηλότερο επίπεδο των προβλέψεων της Intel, τα έσοδα θα είναι το μικρότερο τριμηνιαίο σύνολο από το 2010.

·        Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε νέο γύρο σαρωτικών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας για τον ρόλο της στην υποστήριξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Bloomberg. Τα προτεινόμενα μέτρα θα ευθυγραμμίσουν το Μινσκ με πολλά από τα πακέτα κυρώσεων που η ΕΕ έχει προηγουμένως επιβάλει στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών σε βασικές τεχνολογίες και στον ενεργειακό τομέα

·        Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ευρωπαϊκών μετοχών έδειξαν κέρδη για τα blue chips της περιοχής όταν οι αγορές ανοίξουν την Παρασκευή μετά από άνοδο των μετοχών στις ΗΠΑ και την Ασία. Τα οικονομικά στοιχεία που θα δημοσιευθούν την Παρασκευή περιλαμβάνουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη Γαλλία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τέταρτου τριμήνου στην Ισπανία και τις λιανικές πωλήσεις για την Ιρλανδία. Η εταιρεία ασφάλειας οχημάτων Autoliv και ο ολλανδικός κατασκευαστής Signify είναι μεταξύ των εταιρειών που ανακοινώνουν κέρδη.

·        Η αύξηση των πωλήσεων της LVMH επιβραδύνεται στο τέλος του έτους ρεκόρ για τον ιδιοκτήτη του Dior.

·        Οι Visa, Mastercard βλέπουν ότι οι δαπάνες καρτών είναι αργές καθώς ο πληθωρισμός επιμένει.

·        Θυμάστε εκείνη την πρώτη επίσκεψη σε ένα εστιατόριο, εκείνη την πρώτη επίσκεψη με φίλους, εκείνο το πρώτο ταξίδι στο εμπορικό κέντρο μετά το πέρας της καραντίνας;   Πολλοί στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν χρειάζεται να το φανταστούν. Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε ένα διάλειμμα για τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά και, κατά γενική ομολογία, αναπληρώνουν τον χαμένο χρόνο βλέποντας φίλους και απολαμβάνοντας τις ελευθερίες της ζωής. Όμως οι εορτασμοί και οι δαπάνες για πολυτελή αγαθά και υπηρεσίες θα συνεχιστούν. Σε αυτό, θα ακολουθήσουν τον ευρωπαϊκό οδικό χάρτη.

·        Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε το 2021 με άνοδο 29% -το καλύτερο έτος από το 1999- ενισχυμένο από την άνοδο των μετοχών των κατασκευαστών ειδών πολυτελείας. Τελικά έκανε τον ιδρυτή της LVMH Bernard Arnault τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Και όταν η Κίνα ξοδεύει, η Ευρώπη επωφελείται. Πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών ειδών πολυτελείας και των κατασκευαστών αυτοκινήτων, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το κινεζικό εμπόριο. Ίσως η υπεραπόδοση του Stoxx 600 να μην έχει τελειώσει ακόμα.

Η πορεία του Χρηματιστηρίου σε 18 χρονιές με κάλπες