Σε κερδοφόρα πορεία παρέμεινε η Costamare Inc., συμφερόντων του Κωστή Κωνσταντακόπουλου, τόσο σε επίπεδο β’ τριμήνου όσο και στο εξάμηνο.
Παράλληλα, η εισηγμένη «τρέχει» ναυπηγικό πρόγραμμα 22 πλοίων, ενώ τα συμβασιοποιημένα έσοδα ανέρχονται σε περίπου 6,1 δισ. δολάρια.
Ειδικότερα, σε επίπεδο δεύτερου τριμήνου, η εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, διαθέσιμα στους κοινούς μετόχους, ύψους 77,4 εκατ. δολαρίων ή 0,64 δολάριο ανά μετοχή.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 75,1 εκατ. δολάρια ή 0,62 δολ. ανά μετοχή.
Τα έσοδα από ναύλους ανήλθαν σε 200,8 εκατ. δολάρια, έναντι 210,9 εκατ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Στο εξάμηνο, η Costamare εμφάνισε καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 165,8 εκατ. δολαρίων, ενώ τα καθαρά κέρδη διαθέσιμα στους κοινούς μετόχους ανήλθαν σε 152,6 εκατ. δολάρια ή 1,27 δολάριο ανά μετοχή.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 151,1 εκατ. δολάρια, έναντι 192,8 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα έσοδα από τα ταξίδια (voyage revenues) μειώθηκαν στα 402,3 εκατ. δολάρια, από 428,1 εκατ. δολάρια, κυρίως λόγω χαμηλότερων ναύλων σε ορισμένα πλοία.
Ο CFO της Costamare, Γρηγόρης Ζήκος, σημείωσε ότι η εταιρεία παρήγαγε καθαρά κέρδη περίπου 77 εκατ. δολαρίων στο τρίμηνο, με συνολική ρευστότητα 423 εκατ. δολαρίων.
Επιπλέον, όπως τόνισε, η Costamare ολοκλήρωσε διμερείς συμφωνίες αναχρηματοδότησης ύψους 920 εκατ. δολαρίων, ενώ αναμένει να οριστικοποιήσει εντός του τρίτου τριμήνου πρόσθετες αναχρηματοδοτήσεις έως 331 εκατ. δολάρια.
Μετά τις νέες συμφωνίες, η εταιρεία δεν θα έχει λήξεις δανείων έως το 2030.
Ναυπηγικό πρόγραμμα
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και το ναυπηγικό πρόγραμμα της εισηγμένης. Η Costamare -που διαθέτει 69 πλοία στο νερό- έχει ήδη καταβάλει τις αρχικές δόσεις για τα 16 νεότευκτα containerships που είχαν ανακοινωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2026, ενώ η απαιτούμενη ίδια συμμετοχή έχει πληρωθεί πλήρως.
Συνολικά, η εταιρεία διαθέτει 22 containerships υπό ναυπήγηση και έχει συμφωνήσει την απόκτηση δύο secondhand πλοίων.
Η εμπορική κάλυψη του στόλου παραμένει ισχυρή, καθώς το 97% του στόλου είναι ναυλωμένο για το 2026 και το 94% για το 2027.
Τα συμβασιοποιημένα έσοδα ανέρχονται σε περίπου 6,1 δισ. δολάρια, με διάρκεια 5,9 ετών (TEU-weighted).
Όσον αφορά τη Neptune Maritime Leasing, στην οποία η Costamare κατέχει έλεγχο συμμετοχής, 50 ναυτιλιακά περιουσιακά στοιχεία έχουν χρηματοδοτηθεί ή βρίσκονται σε καθεστώς δέσμευσης και οι συνολικές επενδύσεις και δεσμεύσεις υπερβαίνουν τα 700 εκατομμύρια δολάρια.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












