Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Οι συνετοί θεσμικοί λειτούργησαν λυτρωτικά

Intime News

Με πορεία για τον Γ.Δ. που μοιάζει να αντιγράφει το διάγραμμα της αρμονικής ταλάντωσης, οι θεσμικοί έστειλαν το μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους στις αθηναϊκές συναλλαγές το 2023 πως οι συνετοί διαχειριστές περνάνε τις αποφάσεις τους από το φίλτρο της υπομονής. Το άνοιγμα ήθελε να μην προσβάλει τον ενθουσιασμό που γέννησε η φετινή πορεία της αγοράς, ήτοι έγινε με ανοδικό χάσμα 1,68 μονάδας και μικρά κέρδη 0,17%. Στη συνέχεια ο μέσος όρος αφέθηκε στα χέρια του συνόλου των συμμετεχόντων. Έτσι στις 10:54 έφθασε στις 1.004,6 μονάδες, κάνοντας το χατίρι σε εκείνους που αρκούνται στα ψυχολογικά όρια και στις 11:55 υποχώρησε στις 995 χονδρικά. Για να φτάσει ξανά στις 1.004,95 μονάδες στις 13:53 σημειώνοντας το μέγιστο ημέρας.

Αυτή η διπλή εγγραφή του μέγιστου ημέρας έφερε για τη συνέχεια μια χωρίς «αντιρρήσεις» πτώση. Η εξέλιξή της στις 16:30 έδειξε πως οι επενδυτές θα αναζητούσαν έναν νέο πυθμένα ημέρας από αυτόν στο πρώτο μέρος. Έτσι ορίστηκε στις 16:43 το κατώτερο της συνόδου, οι 992,83 μονάδες. Η αίσθηση που δημιούργησαν οι θεσμικοί αφορούσε στο μήνυμα πως τελείωσε το πάρτι και… «οι φίλοι να αποσύρονται». Αφού υπήρξε ανοδική αντίδραση που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί στις 17:00 η αγορά στις 995,04 μονάδες, με τον τζίρο τότε στα 83,9 εκατ. ευρώ.

Στις δημοπρασίες, ωστόσο, οι συνετοί θεσμικοί λειτούργησαν λυτρωτικά. Ασκώντας πιέσεις σε πολλά blue chips, για να ενθυλακώσουν τα κέρδη που πρόσφερε η τόλμη τους. Τα υφιστάμενα επενδυτικά προγράμματα και η πιθανολογούμενη συνέχιση της θετικής πορείας του τουρισμού και το 2023 διαμορφώνουν την εκτίμηση για ρυθμό μεγέθυνσης τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος, με τη Fitch να αναμένεται να αποτυπώσει θετικές εκτιμήσεις στην έκθεσή της για το ελληνικό αξιόχρεο στις 27/1.

Άρα μια υποχώρηση των αποτιμήσεων με δικαίωμα επανάκτησης των θέσεων που ρευστοποιήθηκαν πρόσφατα είναι πιθανή αιτία γι’ αυτή την ψυχολογικής βάσης «ληστεία». Με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ να τονίζει πως ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλός. Υπογράμμισε επίσης ότι έχει καταστήσει σαφές πως τα επιτόκια της ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω. Τελικά όσο πιο έντονα γίνονται τα γεγονότα και οι ανησυχίες διεθνώς μεγαλώνουν, τόσο θα ευνοείται η Αθήνα.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Μια επιλογή… υψηλού ρίσκου

Μια παρατήρηση που πιθανά αξίζει να προβληματίσει τους αναγνώστες με εμπειρίες από τον 20ό αιώνα έχει να κάνει με την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης που αναπτύσσεται καθώς οι εκλογές πλησιάζουν. Ενώ υπάρχουν πολλές και πολύ αξιόλογες ψυχαγωγικές εκπομπές, λείπουν οι κλασικές εκπομπές πολιτικής σάτιρας. Ενώ παλαιότερα αυτές ήταν πολλές και με διαφορετική προσέγγιση η κάθε μια. Μάλλον δεν σηκώνουν τη σάτιρα οι πρωταγωνιστές των μαχών στο πολιτικό πεδίο και θα είναι υψηλού ρίσκου για τους παραγωγούς, τους συμμετέχοντες. Νομίζουν πως είναι τόσο σοβαροί που δεν χωράει σάτιρα στο έργο και στα πεπραγμένα τους. Για εμάς σοβαρό είναι το γεγονός πως οι ΗΠΑ κοντράρουν την κινεζική κυβέρνηση με στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ορισμένες κρατικές κινεζικές εταιρείες ενδέχεται να παρέχουν βοήθεια στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι άνθρωποι, ζήτησαν να μην κατονομαστούν, αρνήθηκαν να αναφέρουν λεπτομέρειες, αναφέροντας πως τα πληροφορήθηκαν μέσα από ιδιωτικές διαβουλεύσεις. Ο ιντερνάσιοναλ τρόμος ανατέλλει.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Από την έντυπη έκδοση