Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διόρθωση που θα δώσει φόρα για την υπέρβαση των 1030 μονάδων  αναμένουν οι συνετοί

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σκαρφαλώνοντας μέχρι τις 999,67 μονάδες.

Τα διεθνή

·        Κέρδη στη Wall Street με τους διαχειριστές κεφαλαίων  να ελπίζουν σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed μετά την πτώση, στις τιμές παραγωγού όσο και στις λιανικές πωλήσεις, που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

·        Ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,52% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,22%.

·        Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0866 δολάρια.

·        Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε άνοδο 1,4 ποσοστιαίων μονάδων στις -22,4 μονάδες.

·        Πτώση 15 μηνών ανέστρεψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη του Ηνωμένου Βασιλείου το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες.

Στην Αθήνα

Αξίζει προσοχής το φαινόμενο των υψηλών προσυμφωνημένων συναλλαγών που διενεργήθηκαν  μετά τις 17.00 και ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο τον τζίρο. Επίσης  κάτι πρέπει να σημαίνει το ότι στα Παράγωγα έγιναν πολλές κινήσεις στο stock repo αφού κάποιοι αντιλήφθηκαν την κυριαρχία της ζήτησης και φρόντισαν να την καλύψουν χωρίς διακριτικότητα και χωρίς να αλλοιώσουν τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων τους.

Με τις κινήσεις των θεσμικών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση πήραν θάρρος οι επενδυτές που προτιμούν τις τοποθετήσεις στη μεσαία και τη μικρή με αποτέλεσμα να απλώνεται η ζήτηση και η άνοδος των αποτιμήσεων σε όλα το ταμπλό.  Η πορεία των συναλλαγών έχει σημασία καθώς καθορίστηκε  από τη  δυναμική των ημερών, όπου η ζήτηση κατοχύρωνε νεότερα υψηλά για το 2023, που είχαν να εμφανιστούν χρόνια και ζαμάνια.  Έτσι η Αθήνα κινήθηκε με σκαλοπάτια.

Για την πρώτη μισή ώρα είχαμε μια πλάγια κίνηση ανάμεσα στις 982,25 μονάδες και 924,70 αλλά στις 10:58 ο μέσος όρος βρισκόταν πάνω από τις 985. Ακολούθησε πάλι μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης  με ίδια περίπου διάρκεια (από τις 10:58 ως τις 11:31) με τον ΓΔ μεταξύ των 985 και 987 μονάδες. Η παράλληλη παρακολούθηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έδειξε πως μόνο στην Αθήνα το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν αταλάντευτο. Έξω, η νευρικότητα ήταν μόνιμο χαρακτηριστικό. Συνεπώς δεν “χρωστά” τίποτε το ΧΑ στις αγορές του ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σκαρφαλώνοντας μέχρι τις 999,67 μονάδες. Ήταν ένας ακόμα θετικός αιφνιδιασμός για τους αναλυτές που θεωρούσαν σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της πλάγιας κίνησης, η οποία θα έδινε τις απαραίτητες δυνάμεις την επόμενη κατάκτηση νεώτερων υψηλών  της Αγοράς.  Την Τετάρτη, η προσοχή των Διεθνών Αγορών θα στραφεί στην πρώτη ανάγνωση της αύξησης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο και την Παρασκευή στην έκθεση για τον δομικό πληθωρισμό των ΗΠΑ. Την  Παρασκευή η Fitch δημοσιοποιεί την έκθεσή της για το Ελληνικό αξιόχρεο. Αυτό τονίζεται σε όλα σχεδόν τα σχόλια των εγχώριων αναλυτών.

“Περιμένουμε πως το θετικό momentum θα συνεχιστεί”. Αναφέρει η Piraeus Securities. “Σε εταιρικό επίπεδο, η Μυτιληναίος ξεκινά τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων (26 Ιανουαρίου) με ισχυρά αποτελέσματα να αναμένονται”. Από την Beta Sec. τόνισαν: “Το θετικό κλίμα στις Αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης υποστηρίζει το Χ.Α. Τα επερχόμενα αποτελέσματα και η ανακοίνωση της Fitch την προσεχή Παρασκευή θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ διευρύνει τον κύκλο των ενδιαφερόντων και τον στόχο:“Την Τετάρτη ολοκληρώνεται η διαδικασία της Α.Μ.Κ της Intrakat και ο ΟΔΔΗΧ δημοπρατεί 6μηνα έντοκα γραμμάτια. Την Πέμπτη ο Μυτιληναίος ανακοινώνει τα αποτελέσματα για το 2022 και την Παρασκευή η Fitch δημοσιοποιεί την έκθεσή της για το Ελληνικό αξιόχρεο, ενώ όλη την εβδομάδα στις ΗΠΑ θα ανακοινώνονται εταιρικά αποτελέσματα. Με στήριξη στις 973 μονάδες, ο Γ.Δ ‘βλέπει’ την αναμέτρηση με τις 1000 μονάδες ως πιθανό σενάριο”.

Οι αγορές μετοχών του ευρώ περίμεναν να πλησιάσει η έναρξη των συναλλαγών στη Wall Street, να διαπιστώσουν πως τα κέρδη των ΣΜΕ του S&P500 ξεπερνούσαν το +0,20%, για να αρχίσουν να ανεβάζουν τη ζήτηση και τις αποτιμήσεις. Ενώ την ανηφόρα την είχε πάρει ο ΓΔ από τις 11:35 με πρώτη στάση στη ζώνη των 991 ως 994,1 μονάδων. Ενώ από τις 13:11 ξεκίνησε η εισαγωγή εντολών αγοράς  που έφεραν στις 14:15 τις 999,67 μονάδες καθώς για να υπάρχει προφορά οι επενδυτές – πωλητές ζητούσαν όλο και μεγαλύτερο αντίτιμο.  Τότε νομίζουμε πως τα καθοδικά blue chip δεν υπήρχαν. Αλλά αμέσως μετά αρκετοί θυμήθηκαν το σύνθημα η μανούλα του Χωσέ δεν μετάνιωσε ποτέ.

Εμφανίστηκαν απώλειες σε μετοχές που είχαν εμφανίσει εξασθένιση του θεσμικού ενδιαφέροντος από την προηγούμενη βδομάδα. Ήτοι ΜΠΕΛΑ ΚΟΥΕΣ ΟΤΟΕΛ ΟΛΠ ΤΕΝΕΡΓ. Οι, παρά μερικά δέκατα 1000 μονάδες, αντικαταστάθηκαν με τις 997 και στις 15:48 ο τζίρος έφθασε τα 70 εκατ. ευρώ. με αξία πακέτων 8,9 εκατ. ενώ οι ανοδικέ μετοχές τότες ήταν 80, 25 οι καθοδικές και οι αμετάβλητες 22.  Άνοιξε ο δρόμος για όσους δραστηριοποιούνται σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, διευρύνοντας την ανοδική εικόνα και αυτό επιβεβαιώνεται και από την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών που δεν άλλαξε ως το τέλος.