Skip to main content

Τιμές τροφίμων: Αναμένονται ασταθείς και το 2023

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο πόλεμος κατέπνιξε την προσφορά, και το ίδιο έκανε και ο ξηρός καιρός σε πολλές περιοχές που καλλιεργούσαν καλλιέργειες.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των σιτηρών των ΗΠΑ στα ύψη στις αρχές του 2022 πριν από την πρόσφατη υποχώρησή τους. Η νέα χρονιά προβλέπεται εξίσου ευμετάβλητη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι και τη σόγια έφθασαν σε ρεκόρ νωρίτερα το 2022 και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Ο πόλεμος κατέπνιξε την προσφορά, και το ίδιο έκανε και ο ξηρός καιρός σε πολλές περιοχές που καλλιεργούσαν καλλιέργειες.

Τώρα, οι τιμές των σιτηρών έχουν πέσει κοντά στο σημείο που ξεκίνησαν το 2022. Η πτώση ακολουθεί τη συνολική χαλάρωση των τιμών για τα βασικά προϊόντα, από το φυσικό αέριο μέχρι το βαμβάκι και την ξυλεία, οι οποίες διολίσθησαν τους τελευταίους μήνες μετά την άνοδο. Περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες για να ανακουφίσουν τις οικονομίες -μια διαδικασία που πολλοί αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε τουλάχιστον μια μέτρια ύφεση το 2023.

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Για τις τιμές των σιτηρών, οι προοπτικές είναι αβέβαιες, εν μέρει επειδή εξαρτώνται τόσο πολύ από έναν πόλεμο για τον οποίο δεν φαίνεται να διαφαίνεται τέλος. Η εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο εμπόδισε τις εξαγωγές σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Μια συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο επέτρεψε την ασφαλή διέλευση σιτηρών από τα κατεστραμμένα από τον πόλεμο λιμάνια της Ουκρανίας, απελευθερώνοντας εκατομμύρια τόνους προϊόντων διατροφής. Τον Νοέμβριο και οι δύο πλευρές παρέτεινε τη συμφωνία για άλλες 120 ημέρες. Ωστόσο, η συμφωνία είναι εύθραυστη, με τη Ρωσία να συνεχίζει να επιτίθεται σε πόλεις λιμένων της Ουκρανίας. Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας παραμένουν κάτω από τα επίπεδα πριν από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έθεσαν πρόσφατα πλαφόν στις διεθνείς πωλήσεις ρωσικού αργού, μια κίνηση για να χτυπήσουν τις πολεμικές δαπάνες του Κρεμλίνου. Η Ρωσία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα πουλά πετρέλαιο ή προϊόντα πετρελαίου σε αυτές τις χώρες.

Οι κινήσεις στις τιμές του αργού πετρελαίου επηρεάζουν τα γεωργικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, επειδή η ζήτηση για καλαμπόκι και σόγια στις ΗΠΑ προέρχεται εν μέρει από ανανεώσιμα καύσιμα. Το καλαμπόκι είναι το βασικό συστατικό για την παραγωγή αιθανόλης, ενώ το σογιέλαιο είναι ένα φυτικό έλαιο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου καθιστούν την παραγωγή τέτοιων καυσίμων πιο ελκυστική, τονώνοντας τη ζήτηση για τα υποκείμενα σιτηρά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιτηρών εκτοξεύτηκαν σε ιστορικά επίπεδα στις πρώτες ημέρες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Chicago Board of Trade αυξήθηκαν σε υψηλό ρεκόρ 12,94 δολάρια ανά μπουσέλ τον Μάρτιο, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό που είχε οριστεί το 2008. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας βρήκαν επίσης το υψηλό ρεκόρ τους, αυξάνοντας στα 17,69 δολάρια ανά μπουσέλ τον Ιούνιο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού ανέβηκαν στα 8,14 δολάρια ανά μπουσέλ τον Απρίλιο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

Έκτοτε, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν επιστρέψει μερικά από αυτά τα κέρδη. Την Παρασκευή, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού έκλεισαν με πτώση 0,2% στα 6,77 δολάρια το μπουσέλ, η σόγια έκλεισε με άνοδο 0,5% στα 15,22 δολάρια το μπουσέλ και το σιτάρι έκλεισε με άνοδο 2,2% στα 7,93 δολάρια το μπουσέλ.

Πηγή: Wall Street Journal