Skip to main content

Χρηματιστήριο: Με τη δική της δυναμική η Αθήνα ετοιμάζεται για την ανάπαυση των εορτών

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Οι επενδυτές στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, με αρκετά χαμηλότερο τζίρο, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 922,14 (-0,19%) μονάδες

Τα διεθνή

·         Με τις διεθνείς αγορές σε κατάσταση υψηλής μεταβλητότητας οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επηρεασμένοι από τα μακροοικονομικά δεδομένα κινήθηκαν αρχικά με γνώμονα την ανάληψη ρίσκου και κατόπιν με τάσης φυγής από το ρίσκο. Η βάση για αυτή την νευρικότητα ήταν το αμερικανικό χρηματιστήριο με τους αγοραστές να μαζεύουν τις απώλειες προς το τέλος της συνεδρίασης. Πτώση 348 μονάδων για τον Dow Jones από 800 νωρίτερα.

·         Ο λόγος για αυτή τη στάση ήταν ότι οι ΗΠΑ αναπτύχθηκαν με υψηλότερο από τον αναμενόμενο ετήσιο ρυθμό 3,2% το τρίτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την τρίτη εκτίμηση που δόθηκε από το Bureau of Economic Analysis την Πέμπτη. Η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε επίσης προς τα πάνω σε τριμηνιαία βάση, φθάνοντας στο 4,4%. Τα αναθεωρημένα, πληρέστερα σε σύγκριση με τη δεύτερη εκτίμηση στοιχεία που παρουσίασαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9%, αντανακλούν ανοδικές αναθεωρήσεις στις καταναλωτικές δαπάνες και στις μη οικιστικές επενδύσεις.

·         Οι αγορές έκαναν μια σύντομη παύση στο sell-off του κλεισίματος του έτους την Τετάρτη, αφού τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη από τη Nike και τη FedEx, καθώς και τα ισχυρά δεδομένα καταναλωτικού κλίματος για τον Δεκέμβριο, έδωσαν ώθηση.

·         Πιέσεις επέστρεψαν στη Wall Street καθώς η ισχυρή ανάπτυξη που ανακοινώθηκε για τις ΗΠΑ προκαλεί εκ νέου ανησυχίες για ακόμα πιο επιθετικές κινήσεις από τη Fed που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ύφεση την αμερικανική οικονομία το 2023.

·         Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,05% ή 349 μονάδες στις 33.027,5, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,45% στις 3.822,4 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,18% στις 10.476 μονάδες.

·         Οι ασιατικές αγορές μετοχών  υποχώρησαν σήμερα, παρακολουθώντας τη βουτιά στη Wall Street, ενώ το δολάριο σταθεροποιήθηκε καθώς τα ισχυρά στοιχεία των ΗΠΑ αναζωπύρωσαν τους φόβους ότι η Federal Reserve θα πρέπει να διατηρήσει την επιθετική της στάση για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

·         Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,69%, κλείνοντας ένα ανοδικό σερί δύο ημερών. Οι κύριοι μέσοι όροι της Wall Street έκλεισαν χαμηλότερα την Πέμπτη με τον βαρύ τεχνολογικά Nasdaq να υποχωρεί 2%.

·         Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας (.AXJO) έχασε 1,01%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei (.N225) άνοιξε 1% χαμηλότερα.

·         Τα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες «φούντωσαν τους φόβους ότι η περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το 2023 θα είναι απαραίτητη για την μείωση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς στην IG.

Στην Αθήνα

Οι επενδυτές στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, με αρκετά χαμηλότερο  τζίρο και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 922,14 (-0,19%) μονάδες. Μετά, στις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο κατά 5,4 εκατ. ευρώ και επειδή υπήρξε σημαντική παρέμβαση κατά την εξέλιξή τους για τον ορισμό τιμής κλεισίματος, ενίσχυσαν τις αποτιμήσεις. Οι θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 924,20 από 923,86 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,04% ή 0,34 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 21/12.

Εμφανίστηκαν 14 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 34,110 εκατ. ευρώ) που εμφάνισαν τελικά υπεροχή της ζήτησης για αυτά ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν 4 με κέρδη από +1,00% ως +1,31%. Ήταν οι ΑΡΑΙΓ +1,31%, ΒΙΟ +1,23%, ΔΕΗ +1,22%, ΕΥΔΑΠ +1,07% και ακολουθούν ΠΕΙΟΡ +0,99%, και ΚΟΥΕΣ +0,87%. Από τις 10 πτωτικές απώλειες πάνω από -1% είχαν ΟΠΑΠ -1,60% ΕΕΕ-1,20%, και ακολούθησαν τα ΕΛΠΕ-0,95% και ΤΕΝΕΡΓ -0,69%.  Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ από τα blue chip.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,656 από 42,854 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 2,576 από 2,339 εκατ. ευρώ και τον ΟΠΑΠ  αφορούσαν 1,284 εκατ. ευρώ, την ΕΥΡΩΒ  αφορούσαν 1,048 εκατ. ευρώ,  και την ΜΙΓ 244.200 ευρώ.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε : “Η BNP Paribas θεωρεί ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, καθώς αποτιμά θετικά την πορεία της Οικονομίας, παρότι προβλέπει ότι το 2023 η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1%, για να αυξηθεί στο 2% του ΑΕΠ το 2024, προσθέτοντας μια ακόμη διεθνή ψήφο εμπιστοσύνης για τη Χώρα μας. Ο Γενικός Δείκτης εκμεταλλευόμενος το καλό διεθνές κλίμα, βρήκε την ευκαιρία να κινηθεί απειλητικά προς την αντίσταση των 925 μονάδων, ενώ αμέσως μετά θα αναμετρηθεί με τις 930 μονάδες και θα συναντήσει το καθοδικό ‘χάσμα’ των 937 μονάδων”.

Από την Beta Sec. σημείωσαν: “Ο Γενικός Δείκτης καλείται να αντιμετωπίσει το σημαντικό επίπεδο αντίστασης στις 925 μονάδες. Δεν μπορούν να αποκλειστούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ωστόσο η βελτίωση του κλίματος στα μεγάλα Ξένα Χρηματιστήρια, μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της Εγχώριας Αγοράς”.

Ενώ η Leon Depolas Sec. ειδοποίησε: “Οι πρωταγωνιστές της ανόδου παραμένουν οι ίδιοι και συγκεκριμένα ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ και ΜΠΕΛΑ, εκ των Δεικτοβαρών Εισηγμένων. Πιθανή ανοδική εκτόνωση και από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΕΕ, σε συνδυασμό με τον Τραπεζικό κλάδο, θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια καλύτερη τιμή για το τέλος του έτους”.