Skip to main content

Market Beat: Αναζήτηση τάσης σε παγκόσμια κλίμακα για τις συνόδους ως το τέλος του 2022  

Ο κίνδυνος των υψηλότερων επιτοκίων να ωθήσουν τις ΗΠΑ σε ύφεση το 2023 ρίχνει ένα βαρίδι στις συναλλαγές που λήγουν στο τέλος του έτους.

Στα διεθνή

Σήμερα

·        Το γεν ανεβαίνει καθώς το δολάριο αποδυναμώνεται έναντι των μεγάλων ανταγωνιστών  του

·        Οι αυξήσεις στα επιτόκια της Fed και το κύμα των κρουσμάτων Covid στην Κίνα επιβαρύνουν το κλίμα

Ο Κώστας Ιωαννίδης

·        Οι ασιατικές μετοχές ακολούθησαν την πτώση της Wall Street σήμερα Δευτέρα 19/12, καθώς η αποφασιστικότητα της Federal Reserve να συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια και το κύμα Covid στο Πεκίνο μείωσε τη διάθεση για τοποθετήσεις σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

·        Οι μετοχές υποχώρησαν στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία.

·        Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ ξεκίνησαν με τιμές οριακά υψηλότερα αλλά στις 6:40 δική μας ώρα εμφάνιζαν κέρδη +0,2%.

·        Ο S&P 500 και ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq 100 έκλεισαν την Παρασκευή χαμηλότερα για τρίτη ημέρα.

·        Το δολάριο υποχώρησε ελαφρά έναντι των περισσότερων βασικών νομισμάτων. Ο κίνδυνος από το καθεστώς των υψηλότερων επιτοκίων να βρεθεί η οικονομία  στις ΗΠΑ σε ύφεση το 2023 ρίχνει ένα βαρίδι στις συναλλαγές που λήγουν στο τέλος του έτους. Δεσμούς

·        Η απόδοση των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ αυξήθηκε δύο μονάδες βάσης στο 3,50%

·        Η απόδοση 10 ετών της Αυστραλίας αυξήθηκε δύο μονάδες βάσης στο 3,47%

·        Τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών ειδοποιούν για ανοδική έναρξη σήμερα

Εμπορεύματα

·        Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 0,8% στα 75,02 δολάρια το βαρέλι

·        Ο χρυσός σποτ άλλαξε ελάχιστα

Η εβδομάδα που πέρασε

·        Ο S&P 500 την Παρασκευή υποχώρησε 43,39 μονάδες ή 1,1%, στις 3852,36 μια μέρα μετά

·        πτώση 2,5%. Καθένας από τους 11 τομείς του δείκτη τερμάτισε στο κόκκινο. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 281,76 μονάδες, ή 0,8%, στις 32920,46. Ο τεχνολογικός Nasdaq Composite υποχώρησε 105,11 μονάδες ή 1%, σε 10705,41. Και οι τρεις κύριοι δείκτες υποχώρησαν τουλάχιστον 1,5% αυτή την εβδομάδα.

·        Οι μεγαλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο πρόκειται να ξεφορτώσουν μετοχές αξίας έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες του έτους, διογκώνοντας αυτό το selloff

χιονοστιβάδα μετά το ξεκάθαρο μήνυμα του Jerome Powell ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πιέσουν με επιθετική πολιτική σύσφιξης με κίνδυνο τις περικοπές θέσεων εργασίας και μια ύφεση.

·        Παρά τις απώλειές τους αυτή την εβδομάδα, οι μετοχές κέρδισαν αυτό το τρίμηνο, αυξάνοντας την αξία τους σε σχέση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Τα ομόλογα είναι οι πιθανοί δικαιούχοι των κεφαλαίων εκ των πωλήσεων στα χρηματιστήρια , θα προτιμηθούν από διαχειριστές ταμείων συντάξεων και ισορροπημένων αμοιβαίων κεφαλαίων που επιδιώκουν να τα αναπληρώσουν συμμετοχές σε αξίες σταθερού εισοδήματος, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.

Στην Αθήνα

Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου είναι ίσως η σημαντικότερη από τις τέσσερις που έχουμε ταυτόχρονη εκπνοή σε κάθε τύπου παράγωγο. Βέβαια πρωταγωνιστές ήταν τα ΣΜΕ επί μετοχών όπου είναι πλέον το πεδίο που επιλέγουν μικροί  μεγάλοι θεσμικοί και ιδιώτες. Έτσι εκεί υπάρχουν ΣΜΕ των τραπεζικών blue chip για αυτούς που κυνηγούν τα κέρδη από τις παράπλευρες λύσεις που προσφέρει κάθε σύγχρονη κεφαλαιαγορά. Αλλά και δικαιώματα προαίρεσης ενώ πρόσφατα άρχισε τη διαπραγμάτευσή του το ΣΜΕ επί του τραπεζικού δείκτη. Λένε πολλοί πως μετά την τελευταία για το έτος εκπνοή όλοι οι συμμετέχοντες αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις τους ήτοι τη μια και αποκλειστική.  Αφού ελέγξουν την απόδοση κάθε μετοχής του χαρτοφυλακίου τους αποφασίζουν να απαλλαγούν από τις χαμένες του έτους χωρίς προοπτικές για το επόμενο και τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε όσες θεωρούν, βάσει του τρέχοντος έτους πως θα τους φέρουν κέρδος.

Αυτά συμβαίνουν σε χρόνια με σχετική κανονικότητα. Τώρα  όμως η παγκόσμια κεφαλαιαγορά βρίσκεται υπό ένα καθεστώς ειδικών συνθηκών, όπου οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες ειδοποιούν πως είναι αποφασισμένες να ανεβάσουν τα επιτόκια δανεισμού  επιθετικά και όσο ψηλά χρειαστεί. Ώστε να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό στις αναπτυγμένες οικονομίες που έφθασε σε επίπεδα  υψηλών που έχουν να εμφανιστούν εδώ και πολλές δεκαετίες.  Αδιαφορώντας αν με αυτή την πολιτική οδηγήσουν σε ύφεση τις οικονομίες που εποπτεύουν. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας μια δέσμη μετρήσεων των δεικτών ΡΜΙ που αφορούν στην τάση της ανάπτυξης για επέκταση ή μείωση της έδειξαν ότι ήδη έχουν αρχίσει τα επιτόκια να ψαλιδίζουν την ανάπτυξη και τις προσδοκίες των επιχειρηματιών για τα επόμενα τρίμηνα.

Για αυτό όλοι οι επενδυτές θεσμικοί και ιδιώτες δεν κοιτάζουν πέρα από το φινάλε του 2022 και γίνεται αντιληπτό από την διαμόρφωση που έχουν ήδη κάνει στις μετοχές των FTSE25 και FTSEM. Υπάρχουν κα εκείνοι που προτείνουν ένα είδος… μονοκαλλιέργειας. Ήτοι επιλογή τριών το πολύ που έχουν ήδη εμφανίσει δυνατό ανοδικό momentum στο τελευταίο τρίμηνο. Η πιο πρόσφατη πρόταση από τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance για παράδειγμα είναι οι μετοχές των ΜΟΗ ΕΛΧΑ και ΕΛΠΕ καθώς τις χαρακτηρίζει επιθετικά ανοδικές όσο κλείνουν πάνω από τα 202,52 τα 1,63 και τα 7,41 αντίστοιχα.

Η τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία απώλεια  -0,45%, έτσι στον Δεκέμβριο υποχωρεί -0,05% στο 2022 αποδίδει +2,07%. Στον FTSE25 προκάλεσε εβδομαδιαία  μείωση -0,43% και ετήσια απόδοση +2,86%. Ενίσχυσε τον  FTSEΜ κατά +0,06%, ενώ ετησίως υποχωρεί -6,45%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κάθοδο -0,64%. Ο ΔΤΡ στο 2022 αποδίδει πλέον +8,66%.

Προς διευκόλυνση όσων θέλουν να προσεγγίσουν με παρόμοιο τρόπο τις συναλλαγές στις εννέα επόμενες συνόδους αναφέρουμε τον διαχωρισμό των μετοχών του 25άρη με βάση την ορμή.

Η αλήθεια που αποτύπωσε το ταμπλό την εβδομάδα εκπνοής είχε πτυχές που στηρίξανε τη διάθεση για ρίσκο και τοποθετήσεις στις μετοχές μιας αγοράς που φαίνεται ότι θα καταφέρει ή θα βρίσκεται σε καλό δρόμο να ξεχωρίσει εν μέσω δυσκολιών για τα ισχυρότερα χρηματιστήρια.  Αρκεί να  φιλοξενεί εταιρίες με έμμεση ή άμεση εμπλοκή στις τουριστικές δραστηριότητες για την ποιότητα των οποίων αξίζει να υπάρχει αρωγή από το κράτος και τις επιχειρήσεις. Στα αρνητικά  εντοπίσαμε την ύπαρξη σχεδίου για να εμποδιστεί επιστροφή σε επίπεδα κάτω από τις 905 μονάδες και μάλιστα ήταν πολύ πονηρό. Άφησαν τους διαχειριστές που στηρίζουν την τακτική τους στις υποδείξεις από την αίθουσα συναλλαγών της Wall Street να πιέσουν τις μετοχές τις τρεις πρώτες ώρες.

Μετά ξεκίνησε μια άνοδος που είχε διάρκεια ως τις 17:11. Αυτή ποτέ δεν εξαφάνισε  το σύνολο των απωλειών της μέρας, καθώς η αντίδραση ήταν μικρότερη από το μέγεθος που είχαν οι αρχικές απώλειες. Προσοχή: Τα μεγάλα κέρδη  από την έντονη στο τέλος ζήτηση σημείωσαν μετοχές που δεν υπήρχαν επενδυτικά κίνητρα  για το ξεφόρτωμά τους. Γιατί αφορούσαν  σε blue chip με μεγάλες απώλειες στο 2022. Άρα δεν υπήρχαν κερδισμένοι  που θα ήθελαν να ενθυλακώσουν τα κέρδη τους  από αυτά πριν το τέλος του έτους.

Είχαμε 9 με σημαντικές, πολλαπλάσιες των δεικτών απώλειες  και 10 με κέρδη.

Στα πτωτικά με απόδοση από -1,8% ως -6% ενέταξαν οι θεσμικοί  τον ΑΔΜΗΕ -6%, ΕΥΔΑΠ -4,9%, ΕΕΕ -3,8%, ΔΕΗ -3,3%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ-2,8%, ΤΥΕΝΕΡΓ -2%, ΣΑΡ -1,9%, ΑΛΦΑ -1,9%, ΕΥΡΩΒ -1,8%. Στον αντίποδα τα κερδισμένα με άνοδο από +0,3% ως +3,9% βρέθηκαν ΚΟΥΕΣ +3,9%, ΜΠΕΛΑ +3,8%, ΜΥΤΙΛ +3,5%, ΛΑΜΔΑ +3,4%, ΑΡΑΙΓ +2,9%, ΜΟΗ +1,6%, ΕΤΕ +1,4%, και ΠΕΙΡ +1,1%. Για να ακολουθήσουν με οριακά κέρδη τα ΕΛΠΕ +0,7% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,30% Στην ουδέτερη ζώνη με απώλειες κοντά στων βασικών δεικτών οι ΟΛΠ -0,9%, ΟΤΕ -0,8%, ΤΙΤC -0.7%, ΕΛΧΑ -0,4%, ΟΠΑΠ  -0,3% και ΒΙΟ 0,0%.

Η εκτίμησή μας είναι ότι από την τελευταία ομάδα των μετοχών  που αναφέραμε μπορεί να προκύψει κάποια θετική έκπληξη ως το τέλος του 2022, αλλά και αν δεν υπάρξει δύσκολα θα φέρει ζημία σε όποιον στοιχηματίσει σε κάποια από αυτές. Ένας ακόμα διαχωρισμός με βάση την ορμή έχει επιτελεσθεί στην ομάδα των μετοχών του FTSEM. Οι νικητές και οι ηττημένοι τίτλοι ανήκουν όλοι σε εκείνες που σε ετήσια βάση έχουν απώλειες και ειδικά στους κερδισμένους της εβδομάδας οι περισσότεροι έχουν μεγάλη πτώση στο έτος.

Οι νικητές της εβδομάδας ήταν ΦΡΛΚ +10,13% αλλά -13,9% στο 2022, ΚΡΙ +6% αλλά -25,2% στο έτος, ΠΡΕΜΙΑ +5,7% αλλά -31,8% στο 2022, και ΑΒΑΞ +2,53% αλλά -28,85% στο έτος. Στον αντίποδα αφού δέχθηκαν πιέσεις στο προηγούμενο πενθήμερο βρέθηκαν οι ΠΑΠ -6% και το ίδιο ποσοστό έχει για το έτος, ΕΥΑΠΣ -5,3% και -26,7 στο έτος, ΕΧΑΕ -4,3% με επίδοση -15,2% το 2022, και ΟΤΟΕΛ -3% αλλά 13% στο έτος, αν και είναι ειδική περίπτωση λόγω αναβάθμισης που της έγινε στους δείκτες .

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Με αρνητικές προκαταλήψεις οι επενδυτές μπροστά στο 2023

Μια από τις συμβουλές των αναλυτών που προσεγγίζουν ολιστικά τις επενδύσεις προτρέπει να μην ασχοληθούν με την αναζήτηση της τάσης στο προσεχές  έτος, αλλά να κοιτάξουν την αγορά σε βάθος δεκαετίας.  Κοιτάζοντας πίσω, για το τι προσδοκούσαν πριν από ένα χρόνο, αυτό που είναι τώρα γνωστό από την πορεία των αποτιμήσεων έχει αλλάξει ανεξίτηλα την αντίληψή τους για όσα ήξεραν τότε. Αυτή τη νοητική διαδρομή, οι ψυχολόγοι αποκαλούν εκ των υστέρων μεροληψία, τους κάνει να νιώθουνε ότι προβλέψανε το μέλλον αλλά… με όσα ξέρανε από το πρόσφατο παρελθόν. Είναι μια σχεδόν ακαταμάχητη ψευδαίσθηση. Ενώ στην αρχή της χρονιάς προσδοκούσαν κέρδη με βάση την εικόνα της αγοράς το 2021, τώρα με τους βασικούς δείκτες με μεγάλες ετήσιες απώλειες κάθε προσδοκία για το 2023 θα κουβαλάει την εκ των υστέρων μεροληψία.

Πώς ήρθε το σοκ

Οι μετοχές έπεσαν ξανά την Παρασκευή στην Wall Street, που ακολουθούν υπάκουα τα υπόλοιπα αναπτυγμένα χρηματιστήρια. Οι επενδυτές αναγκάστηκαν να παλέψουν εκ νέου με την προοπτική υψηλότερων και για πιο μεγάλο χρονικό διάστημα επιτοκίων και την αύξηση της πιθανότητας  για ύφεση. Και οι τρεις κύριοι δείκτες υποχώρησαν τουλάχιστον 1,5% αυτή την εβδομάδα, με τις μετοχές τεχνολογίας και άλλες growth stocks να υποφέρουν πλέον.

Η Fed δήλωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια ως την άνοιξη και σε υψηλότερο επίπεδο από το προβλεπόμενο. Στις προβλέψεις της η Fed δήλωσε, ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια στο αποκορύφωμά τους μέχρι το 2024, ταράζοντας ορισμένους επενδυτές που περίμεναν να ξεκινήσουν οι αξιωματούχοι τη μείωση των επιτοκίων το επόμενο έτος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε επίσης την περασμένη βδομάδα  ότι θα συνεχίσει να αυξάνει επιτόκια με προσαυξήσεις μισής ποσοστιαίας μονάδας το επόμενο έτος. Η Τράπεζα της Αγγλίας ήταν η μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα αυτή την εβδομάδα που έδειξε προσοχή αυξάνοντας τα επιτόκια πολύ υψηλότερα, λέγοντας ότι πίστευε ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ήδη σε ύφεση. Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν λιγότερο για το selloff των μετοχών, βλέποντας το σαν ευκαιρία αγοράς.

Οι συναλλαγές ήταν ιδιαίτερα ασταθείς την Παρασκευή με μεγάλο αριθμό δικαιωμάτων να λήγουν. Υπήρχαν 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα προαίρεσης που έληγαν, το υψηλότερο ποσό «σε σχέση με το μέγεθος της αγοράς μετοχών σε σχεδόν δύο χρόνια». Σύμφωνα με την Goldman Sachs. Στα χαμηλά της συνεδρίασης, ο Dow υποχώρησε έως και 547,63 μονάδες, προτού ανατρέψει ορισμένες από αυτές τις απώλειες. Το sell-off ήταν ευρείας βάσης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σε ένα σημείο, υπήρχαν μόνο 10 τίτλοι του S&P 500 σε θετικό έδαφος. Οι τομείς των ακινήτων και της διακριτικής ευχέρειας καταναλωτικών αγαθών  παρουσίασαν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις, με πτώση σχεδόν 3% και 1,7%, αντίστοιχα.

Η  εβδομάδα σε αριθμούς

Στην τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, δεν εμφάνισαν κέρδη οι αγορές μετοχών, αλλά ασυνήθιστα μεγάλες απώλειες. Στη Wall Street  ο S&P500 υποχώρησε -2,08%, ενώ στο 2022 χάνει -19,17%. Ο Dow έπεσε κατά -1,66%,  και έχει απώλειες -9,41% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή -2,15%, με απώλειες στο 2022 -14,97%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε απώλειες -1,85%, στο 2022 χάνει -21,46%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -2,72%, στο 2022 υποχωρεί κατά -31,57%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ψαλιδίστηκε κατά -1,93%, και στο έτος -0,71%. Ο DAX  με πτώση  -3,32%, στο 2022 υποχωρεί -12,54%, ο CAC με μεταβολή -3,37%, στο 2022 χάνει -9,79%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά -2,13% χαμηλότερα, ενώ στο 2022 χάνει -6,90%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε -2,43%, με ετήσια απόδοση -13,38%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία πτώση -3,28%, ενώ στο έτος χάνει -12,93%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε -4,34% χαμηλότερα, με επίδοση στο 2022 -1,88%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -1,66%, αποδίδει στο 2022 -6,84%. Ο χρυσός βρέθηκε στα 1803 δολάρια η ουγκιά, με εβδομαδιαία απώλεια -0,35%  ενώ στο 2022 υποχωρεί -1,50%. Ενισχύθηκε σημαντικά  κατά +4,08%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 74,50 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 υποχωρεί κατά -1,26%.

Ο Nikkei, έχασε -1,34%, με απόδοση -4,39% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε κατά -1,21%, στο 2022 υποχωρεί  -20,74%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε  -1,36%, με επίδοση έτους +5,29%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng μειώθηκε κατά -2,26%, στο 2022 χάνει -16,87%. Με πτωτική μεταβολή -1,22% έκλεισε και ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -12,97%.

Οι αγοραίοι κορφολογούνε

Οι μετοχές υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης της Fed την Τετάρτη. Ήταν το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 15 ετών. Η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι το 2023 στο 5,1%, ποσοστό μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Οι οικονομικοί δείκτες αυτής της εβδομάδας είναι απίθανο να αναβιώσουν το ράλι του Άγιου Βασίλη εγκαίρως για τα Χριστούγεννα. Η εστίαση θα είναι στον Δείκτη Κορυφαίων Οικονομικών Δεικτών του Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, το Προσωπικό Εισόδημα Νοεμβρίου (Παρ.) θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι ορισμένες από τις αδυναμίες στις λιανικές πωλήσεις την περασμένη εβδομάδα αντανακλούν την πτώση των τιμών λιανικής σε ορισμένους τομείς αγαθών και θα πρέπει να επιβεβαιώσει τη συνεχιζόμενη στροφή των καταναλωτών από τα αγαθά στις υπηρεσίες. Ο ρυθμός πληθωρισμού PCED θα πρέπει να συνεχίσει να μετριάζεται.

Ο Dr Ed Yardeni  για την κατάσταση σε φράσεις 

·        Η FOMC βλέπει τα επιτόκια να κινούνται υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά μια ήπια οικονομική προσγείωση παραμένει στα χαρτιά. ….

·        Ο τομέας της διακριτικής ευχέρειας καταναλωτών θα επωφεληθεί από την πτώση των τιμών για το φυσικό αέριο, το βαμβάκι και τη ναυτιλία στην ανοιχτή θάλασσα.

·        Οι πολιτικοί της Κίνας μπορεί να ελπίζουν ότι η εξάλειψη των πολιτικών μηδενικού Covid θα τονώσει την οικονομία της χώρας. Αλλά η πιθανή αύξηση των κρουσμάτων Covid μπορεί να ωθήσει τους πολίτες να εισέλθουν σε αυτοαπομόνωση. ….

·        Οι επιστήμονες ανέφεραν μεγάλη πρόοδο στην πυρηνική σύντηξη. Αλλά να περιμένετε πολλά ακόμη χρόνια ανάπτυξης προτού μάθουμε εάν η σύντηξη θα γίνει ένας οικονομικά εφικτός τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα.

Αφού κάηκαν πολλές φορές φέτος από συσσώρευση στοιχημάτων για παύση στις αυξήσεις επιτοκίων, οι επενδυτές θα είναι προσεκτικοί και δεν θα βιαστούν να επιστρέψουν στις αγορές μετοχών δήλωσε ο Edward Park, επικεφαλής επενδύσεων στην Brooks Macdonald. «Το μήνυμα από το καλοκαίρι ήταν: Μην στοιχηματίζετε πως θα κυριαρχήσουν  οι οπαδοί της χαλάρωσης σε μια κεντρική τράπεζα μέχρι να σας πει η κεντρική τράπεζα να το κάνετε. Ωστόσο, περιμένει ότι η Fed θα μειώσει τελικά τα επιτόκια το επόμενο έτος εάν ο πληθωρισμός μειωθεί. «Έχω έναν βαθμό σκεπτικισμού για το πώς οι εξαρτώμενες αγορές θα δεχθούν την μελλοντική καθοδήγηση από την κεντρική τράπεζα», είπε. Άρα η Federal Reserve έχει ένα πρόβλημα αξιοπιστίας. Θέλει οι αγορές να

πιστεύουν ότι θα συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια, και ότι θα κορυφωθούν πάνω από 5%. Στη συνέχεια θα τα κρατήσει εκεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του επόμενου έτος. Αλλά οι επενδυτές αρνούνται κατηγορηματικά να δεχτούν το τρίτο.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η πτώση στο “triple witching” Δεκεμβρίου δεν επηρέασε τα στοιχήματα για την τάση

Παρέμεινε στις 5 μονάδες η απόσταση του κλεισίματος των ΣΜΕ από αυτό του υποκείμενου δείκτη ενώ στις 6 ορίστηκε για τη σειρά Φεβρουαρίου. Οι traders διαφοροποιήθηκαν στα στοιχήματά τους επί των μετοχικών ΣΜΕ και κύρια των Τραπεζών.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα  σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2215,55 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό  χάσμα 10,85  μονάδων. Από τις 10:30 ως τις 13:13 κινήθηκε καθοδικά και μετά την εγγραφή του χαμηλού ημέρας απόκτησε σταθερή ανοδική πορεία. Τον έκλεισαν τελικά 16,06 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 13:13  και ήταν οι 2187,24  μονάδες (-1,76%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:30  και ήταν η τιμή ανοίγματος οι 2215,55  μονάδες (-0,49%). Το κλείσιμο στις 2210,36 από 2226,42 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,72% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 29,631  εκατ. ευρώ.

Η τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία απώλεια  -0,45%, έτσι στον Δεκέμβριο υποχωρεί -0,05% στο 2022 αποδίδει +2,07%. Στον FTSE25 προκάλεσε εβδομαδιαία  μείωση -0,43% και ετήσια απόδοση +2,86%. Ενίσχυσε τον  FTSEΜ κατά +0,06%, ενώ ετησίως υποχωρεί -6,45%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κάθοδο -0,64%. Ο ΔΤΡ στο 2022 αποδίδει πλέον +8,66%.

Η αγοραία συναίνεση από την προηγούμενη εβδομάδα έχει την ακόλουθη θέση: Ημερήσιο αγοραστικό σήμα διατηρεί ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2168 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2168 και υψηλότερα των 2200, θα ελπίζει σε κίνηση προς τις 2250 μονάδες, με απώτερο στόχο τις 2332 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2168, μπορεί να πιέσει προς τις 2132 και 2097 – 2080 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1295 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2204,00 μονάδες κατώτερο τις 2181,00  με τελευταίες πράξεις στις 2194,50  με τιμή κλεισίματος τις  2205,75 από 2221,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 4467 από 4315. Επίσης άλλαξαν χέρια 26 λήξης Φεβρουαρίου με τιμή κλεισίματος 2204,00 και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 84 από 80.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν υποτονική. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Ιανουαρίου ήταν μηδενικό. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος ήταν 5 συμβόλαια. Για την επόμενη και πρώτη  του 2023 σειρά ήταν επίσης1 συμβόλαιο  για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Πέμπτης  15/12 έκλεισε στις 630,06 μονάδες με μεταβολή -1,18%..  Την Παρασκευή  16/12 κινούμενος μεταξύ των 616,94 μονάδων (-2,08%), με τιμή ανοίγματος τις 626,66 ( -0,56%)  και ανώτερο τις 626,66  δηλαδή την τιμή στο άνοιγμα και έκλεισε στις 624,71 μονάδες με μεταβολή -0,85%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 30,243 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -0,34% απασχόλησε 6,196 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -0,75% απασχόλησε 7,514  εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ -1,45% απασχόλησε 2,892 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -1,11% απασχόλησε 5,485 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Για την αγοραία συναίνεση ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 619 μονάδων. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 640, 655, 690 και 752 μονάδες. Αν επιστρέψουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 606 – 591 και 583 – 577 μονάδες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤτΕ, “Δάνεια 86,8 δισ. ευρώ βρίσκονταν υπό διαχείριση στους servicers, στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2022, έναντι 87 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο”.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια και ορίστηκε  τιμή κλεισίματος στις 619,38 από 622,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν  2. Για τη σειρά Μαρτίου άλλαξαν χέρια 15 από 25 συμβόλαια με τιμή κλεισίματος στις 620,00 από 625,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν  84 από 80.

Την εβδομάδα που πέρασε Επενδυτικοί Οίκοι όπως η HSBC, η Morgan Stanley, η JP Morgan και η DBRS έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης για τις 4 μεγαλύτερες Τράπεζες εστιάζοντας σε μία, ή δύο από αυτές ως κορυφαία επιλογή. Σε νέα αναφορά για τον Τραπεζικό κλάδο η JP Morgan, την Παρασκευή δηλώνει την εμπιστοσύνη της στις Ελληνικές Τράπεζες με συστάσεις “overweight” και τιμές – στόχους 2,35 ευρώ για την Πειραιώς, 4,70 ευρώ για την Εθνική, 1,60 ευρώ για την Eurobank και 1,50 ευρώ για την Alpha Bank

Από τα blue chip

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν και άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τις  σειρές Δεκεμβρίου και Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 12979  ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,978 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έμειναν 49244. Διακινήθηκαν 12757  συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 0,986 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 139055  ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3758  με τιμή κλεισίματος στα 3,702 ευρώ και έμειναν 1310 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν 3160 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 3,66  και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 15269 ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 700 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,005 και οι ανοικτές θέσεις έμειναν 3920 ΣΜΕ που έκλεισαν στο τέλος της συνόδου. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 417 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,00 και έγιναν 16003  οι ανοικτές θέσεις.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3822 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,3485  ευρώ και έμειναν 14330  ανοικτές θέσεις για να κλείσουν στο τέλος της συόδου. Διακινήθηκαν επίσης 8050 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,36  ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 46210 από 39.267  ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 2821 ΣΜΕ της ΜΙΓ για σειρά Μαρτίου  και τα 770  ΣΜΕ της ΜΙΓ για τη σειρά  Δεκεμβρίου και της ΔΕΗ με 1216 ΣΜΕ για την τρέχουσα και 1192  για την επόμενη σειρά.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν απλωμένο στα 42000  συμβόλαια για ΜΙΓ, στα 40000 για ΕΥΡΩΒ,  στα 8200  για ΜΥΤΙΛ 8200  στα 1500 για ΟΠΑΠ, στα 1300 για ΕΛΧΑ, στα 1000 για ΤΙΤC,   στα 500 για ΒΙΟ και  στα 100 για ΑΡΑΙΓ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνος Χατζηδάκης:

“Για την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, το 2022 φεύγει με θετικό πρόσημο, όχι μόνο επειδή ο Γενικός Δείκτης κλείνει οριακά καλύτερα από τα επίπεδα που διαπραγματεύονταν στην αρχή της χρονιάς. Η μεγάλη νίκη του Χ.Α. έγκειται στο γεγονός ότι κατάφερε σε μια ακόμα δύσκολη συγκυρία, να διαφοροποιηθεί θετικά από τις άλλες Ανεπτυγμένες Αγορές του Πλανήτη.

Το φαινόμενο συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1990 και συνάδει με τις επιδόσεις των Εισηγμένων Εταιρειών, ειδικά μετά και την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων 9μηνου, όπου ήταν εμφανή τα σημάδια βελτίωσης σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο. Το πόσο καλύτερα επιχειρηματικά θα πάνε το 2023 οι Εισηγμένες είναι το μεγάλο “στοίχημα”, αφού η φετινή χρονιά ήδη πατάει σε μεγέθη κερδοφορίας που είναι ιστορικά υψηλά.

Το 2022 ωστόσο φεύγει χωρίς να έχουν λυθεί σοβαρές εκκρεμότητες σε ότι αφορά την ενεργειακή κρίση, που είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του πληθωρισμού και εν τέλει την αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες. Το κόστος χρήματος επομένως θα βάλει μια ακόμα δυσκολία στο οικονομικό περιβάλλον, περιορίζοντας ενδεχομένως και την δραστηριότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, ή αναθεωρώντας την προσδοκώμενη απόδοση ρίσκου, ανεβάζοντας τις απαιτήσεις των επενδυτών.

Η οικονομική ατζέντα του 2023 πρακτικά έχει δύο σκέλη για την Εγχώρια Επενδυτική Κοινότητα: Την περίοδο των εκλογών και την επενδυτική βαθμίδα. Το δεύτερο σκέλος προϋποθέτει ότι το πρώτο έχει κλείσει χωρίς αναταράξεις, ή εκπλήξεις. Σε κάθε περίπτωση, το κακό σενάριο θέλει την αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης και το καλό μια γρήγορη διαδικασία που δεν θα φέρει αναστάτωση, ή καθυστέρηση στην Οικονομία.

Δεδομένων των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και των ενδείξεων επανάληψης της φετινής τουριστικής ζήτησης, η ανάπτυξη αναμένεται και το 2023 να έχει θετικό πρόσημο, οι Τράπεζες και οι περισσότερες Εταιρείες εμφανίζονται αισιόδοξες για την πορεία των μεγεθών τους, ενώ όλα δείχνουν ότι φέτος θα σημειωθεί σημαντική αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, που θα προσεγγίσει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας, με προοπτική τετραετίας επομένως, υπάρχουν επιπλέον υποστηρικτικοί λόγοι για την απόκτηση του επενδυτικού αξιόχρεου. Η αντανάκλαση αυτών των ενδεχομένων, δεν θα είναι αμελητέα για την Αγορά. Αν και το Χρηματιστήριο έχει χάσει σε περιεχόμενο και τζίρο, από την έξοδο των Εταιρειών για τους γνωστούς λόγους, όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχει μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναμπεί δυνατά στο επίκεντρο των εξελίξεων, όχι μόνο σαν Οικονομικός Φορέας εταιρικών πράξεων (αυξήσεις κεφαλαίου, εισαγωγές Εταιρειών κλπ), αλλά και σαν μια από τις βασικές επενδυτικές επιλογές για τους Εγχώριους επενδυτές.

Οι Εταιρείες έχουν αυξήσει την εξωστρέφειά τους, φαίνονται πιο ώριμες υιοθετώντας αυστηρότερους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και η μερισματική τους πολιτική φαίνεται να έχει γίνει πιο συνεπής. Το ζητούμενο για την αναζωογόνηση της Χρηματιστηριακής Αγοράς είναι η αύξηση του πεδίου ενδιαφέροντος τόσο σε επιλογές, όσο και σε συμμετέχοντες.

Και αυτό ίσως να είναι μια από τις εξελίξεις που θα (θέλαμε) δούμε την επόμενη χρονιά.

Εκτός από τις εκλογές και την επενδυτική βαθμίδα, το 2023 μας επιφυλάσσει την ολοκλήρωση πολλών και σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών, αρκετών δισεκατομμυρίων. Από τον Ιανουάριο θα γνωρίζουμε αν η ΔΕΗ κλείσει τελικώς την συμφωνία εξαγοράς της Enel Romania, ενώ σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η συμφωνία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η διαδικασία του διαγωνισμού της παραχώρησης της Αττικής Οδού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην χρονιά, ενδεχομένως και το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος να κάνει την έκπληξη και να κατευθυνθεί προς το ταμπλό του Χ.Α.  Το σημαντικό ανεκτέλεστο των 20 δισ. ευρώ στον Κατασκευαστικό κλάδο, έχει δημιουργήσει ζωηρή κινητικότητα σε παραδοσιακούς και μη Παίκτες του χώρου, οι πράσινες επενδύσεις κερδίζουν έδαφος, ενισχύοντας το ενδιαφέρον Ξένων και Ελληνικών κεφαλαίων, η υπόθεση πώλησης της Attica θα δώσει ένα στίγμα νέων ενδιαφερομένων για τουριστικές επενδύσεις, ενώ η Πληροφορική βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο, με εξαγορές σε όλο το εύρος και μέγεθος των κεφαλαιοποιήσεων.

Ο Τραπεζικός κλάδος τέλος, μπαίνει στην νέα χρονιά με προοπτική σοβαρής κερδοφορίας, μονοψήφια “κόκκινα” δάνεια και υπόσχεση μερίσματος για την επόμενη χρήση. Υπάρχουν επομένως ικανοί καταλύτες να συντηρήσουν ένα ισχυρό ενδιαφέρον για την Ελληνική Αγορά, να προσελκύσουν νέο ενδιαφέρον και να δημιουργήσουν υπερτιμήματα. Οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες πάντα θα υπάρχουν, σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον το απρόβλεπτο είναι πια το αναμενόμενο. Η φετινή χρονιά ωστόσο είναι η απόδειξη, ότι αν υπάρχουν αποτελέσματα υπάρχει αντοχή και επιμέρους σημαντικές χρηματιστηριακές επιδόσεις. Και αυτό είναι το μάθημα του 2022 και η σημαντικότερη παρακαταθήκη για το 2023”.

Σήμερα

Ο κίνδυνος των υψηλότερων επιτοκίων να ωθήσουν τις ΗΠΑ σε ύφεση το 2023 ρίχνει ένα βαρίδι στις συναλλαγές που λήγουν στο τέλος του έτους.

Οι ασιατικές αγορές μετοχών ακολούθησαν σήμερα Δευτέρα 19/12 την πτώση της Wall Street, καθώς η αποφασιστικότητα της Federal Reserve να συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια και το κύμα Covid στο Πεκίνο μείωσε τη διάθεση για τοποθετήσεις σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Στις 8:30 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με απώλειες -1,05%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -0,21%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε κατά -0,39%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε μεταβολή -0,77%.

Αλλά και ο βασικός δείκτης της Σαγκάης υποχωρούσε κατά -1,98%