Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο ταμπλό, η σύσφιξη δυσκολεύει ή «αναγκάζει» σε ένα σύντομο Santa Claus rally;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Η τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία απώλεια  -0,45%, έτσι στον Δεκέμβριο υποχωρεί -0,05% στο 2022 αποδίδει +2,07%.

Στα διεθνή

Σήμερα

·        Το γεν ανεβαίνει καθώς το δολάριο αποδυναμώνεται έναντι των μεγάλων ανταγωνιστών  του

·        Οι αυξήσεις στα επιτόκια της Fed και το κύμα των κρουσμάτων Covid στην Κίνα επιβαρύνουν το κλίμα

·        Οι ασιατικές μετοχές ακολούθησαν την πτώση της Wall Street σήμερα Δευτέρα 19/12, καθώς η αποφασιστικότητα της Federal Reserve να συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια και το κύμα Covid στο Πεκίνο μείωσε τη διάθεση για τοποθετήσεις σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

·        Οι μετοχές υποχώρησαν στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία.

·        Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ ξεκίνησαν με τιμές οριακά υψηλότερα αλλά στις 6:40 δική μας ώρα εμφάνιζαν κέρδη +0,2%.

·        Ο S&P 500 και ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq 100 έκλεισαν την Παρασκευή χαμηλότερα για τρίτη ημέρα.

·        Το δολάριο υποχώρησε ελαφρά έναντι των περισσότερων βασικών νομισμάτων. Ο κίνδυνος από το καθεστώς των υψηλότερων επιτοκίων να βρεθεί η οικονομία  στις ΗΠΑ σε ύφεση το 2023 ρίχνει ένα βαρίδι στις συναλλαγές που λήγουν στο τέλος του έτους. Δεσμούς

·        Η απόδοση των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ αυξήθηκε δύο μονάδες βάσης στο 3,50%

·        Η απόδοση 10 ετών της Αυστραλίας αυξήθηκε δύο μονάδες βάσης στο 3,47%

·        Τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών ειδοποιούν για ανοδική έναρξη σήμερα

Εμπορεύματα

·        Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 0,8% στα 75,02 δολάρια το βαρέλι

·        Ο χρυσός σποτ άλλαξε ελάχιστα

Την εβδομάδα που πέρασε

·        Ο S&P 500 την Παρασκευή υποχώρησε 43,39 μονάδες ή 1,1%, στις 3852,36 μια μέρα μετά

·        πτώση 2,5%. Καθένας από τους 11 τομείς του δείκτη τερμάτισε στο κόκκινο. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 281,76 μονάδες, ή 0,8%, στις 32920,46. Ο τεχνολογικός Nasdaq Composite υποχώρησε 105,11 μονάδες ή 1%, σε 10705,41. Και οι τρεις κύριοι δείκτες υποχώρησαν τουλάχιστον 1,5% αυτή την εβδομάδα.

·        Οι μεγαλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο πρόκειται να ξεφορτώσουν μετοχές αξίας έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες του έτους, διογκώνοντας αυτό το selloff

χιονοστιβάδα μετά το ξεκάθαρο μήνυμα του Jerome Powell ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής

θα πιέσουν με επιθετική πολιτική σύσφιξης με κίνδυνο τις περικοπές θέσεων εργασίας και μια

ύφεση.

·        Παρά τις απώλειές τους αυτή την εβδομάδα, οι μετοχές κέρδισαν αυτό το τρίμηνο, αυξάνοντας την αξία τους σε σχέση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Τα ομόλογα είναι οι πιθανοί δικαιούχοι των κεφαλαίων εκ των πωλήσεων στα χρηματιστήρια , θα προτιμηθούν από διαχειριστές ταμείων συντάξεων και ισορροπημένων αμοιβαίων κεφαλαίων που επιδιώκουν να τα αναπληρώσουν συμμετοχές σε αξίες σταθερού εισοδήματος, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.

Στην Αθήνα

Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου είναι ίσως η σημαντικότερη από τις τέσσερις που έχουμε ταυτόχρονη εκπνοή σε κάθε τύπου παράγωγο. Βέβαια πρωταγωνιστές ήταν τα ΣΜΕ επί μετοχών όπου είναι πλέον το πεδίο που επιλέγουν μικροί  μεγάλοι θεσμικοί και ιδιώτες. Έτσι εκεί υπάρχουν ΣΜΕ των τραπεζικών blue chip για αυτούς που κυνηγούν τα κέρδη από τις παράπλευρες λύσεις που προσφέρει κάθε σύγχρονη κεφαλαιαγορά. Αλλά και δικαιώματα προαίρεσης ενώ πρόσφατα άρχισε τη διαπραγμάτευσή του το ΣΜΕ επί του τραπεζικού δείκτη. Λένε πολλοί πως μετά την τελευταία για το έτος εκπνοή όλοι οι συμμετέχοντες αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις τους ήτοι τη μια και αποκλειστική.  Αφού ελέγξουν την απόδοση κάθε μετοχής του χαρτοφυλακίου τους αποφασίζουν να απαλλαγούν από τις χαμένες του έτους χωρίς προοπτικές για το επόμενο και τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε όσες θεωρούν, βάσει του τρέχοντος έτους πως θα τους φέρουν κέρδος.

Αυτά συμβαίνουν σε χρόνια με σχετική κανονικότητα. Τώρα  όμως η παγκόσμια κεφαλαιαγορά βρίσκεται υπό ένα καθεστώς ειδικών συνθηκών, όπου οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες ειδοποιούν πως είναι αποφασισμένες να ανεβάσουν τα επιτόκια δανεισμού  επιθετικά και όσο ψηλά χρειαστεί. Ώστε να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό στις αναπτυγμένες οικονομίες που έφθασε σε επίπεδα  υψηλών που έχουν να εμφανιστούν εδώ και πολλές δεκαετίες.  Αδιαφορώντας αν με αυτή την πολιτική οδηγήσουν σε ύφεση τις οικονομίες που εποπτεύουν. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας μια δέσμη μετρήσεων των δεικτών ΡΜΙ που αφορούν στην τάση της ανάπτυξης για επέκταση ή μείωση της έδειξαν ότι ήδη έχουν αρχίσει τα επιτόκια να ψαλιδίζουν την ανάπτυξη και τις προσδοκίες των επιχειρηματιών για τα επόμενα τρίμηνα.

Για αυτό όλοι οι επενδυτές θεσμικοί και ιδιώτες δεν κοιτάζουν πέρα από το φινάλε του 2022 και γίνεται αντιληπτό από την διαμόρφωση που έχουν ήδη κάνει στις μετοχές των FTSE25 και FTSEM. Υπάρχουν κα εκείνοι που προτείνουν ένα είδος… μονοκαλλιέργειας. Ήτοι επιλογή τριών το πολύ που έχουν ήδη εμφανίσει δυνατό ανοδικό momentum στο τελευταίο τρίμηνο. Η πιο πρόσφατη πρόταση από τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance για παράδειγμα είναι οι μετοχές των ΜΟΗ ΕΛΧΑ και ΕΛΠΕ καθώς τις χαρακτηρίζει επιθετικά ανοδικές όσο κλείνουν πάνω από τα 202,52 τα 1,63 και τα 7,41 αντίστοιχα.

Η τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία απώλεια  -0,45%, έτσι στον Δεκέμβριο υποχωρεί -0,05% στο 2022 αποδίδει +2,07%. Στον FTSE25 προκάλεσε εβδομαδιαία  μείωση -0,43% και ετήσια απόδοση +2,86%. Ενίσχυσε τον  FTSEΜ κατά +0,06%, ενώ ετησίως υποχωρεί -6,45%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κάθοδο -0,64%. Ο ΔΤΡ στο 2022 αποδίδει πλέον +8,66%.

Προς διευκόλυνση όσων θέλουν να προσεγγίσουν με παρόμοιο τρόπο τις συναλλαγές στις εννέα επόμενες συνόδους αναφέρουμε τον διαχωρισμό των μετοχών του 25άρη με βάση την ορμή.

Η αλήθεια που αποτύπωσε το ταμπλό την εβδομάδα εκπνοής είχε πτυχές που στηρίξανε τη διάθεση για ρίσκο και τοποθετήσεις στις μετοχές μιας αγοράς που φαίνεται ότι θα καταφέρει ή θα βρίσκεται σε καλό δρόμο να ξεχωρίσει εν μέσω δυσκολιών για τα ισχυρότερα χρηματιστήρια.  Αρκεί να  φιλοξενεί εταιρίες με έμμεση ή άμεση εμπλοκή στις τουριστικές δραστηριότητες για την ποιότητα των οποίων αξίζει να υπάρχει αρωγή από το κράτος και τις επιχειρήσεις. Στα αρνητικά  εντοπίσαμε την ύπαρξη σχεδίου για να εμποδιστεί επιστροφή σε επίπεδα κάτω από τις 905 μονάδες και μάλιστα ήταν πολύ πονηρό. Άφησαν τους διαχειριστές που στηρίζουν την τακτική τους στις υποδείξεις από την αίθουσα συναλλαγών της Wall Street να πιέσουν τις μετοχές τις τρεις πρώτες ώρες.

Μετά ξεκίνησε μια άνοδος που είχε διάρκεια ως τις 17:11. Αυτή ποτέ δεν εξαφάνισε  το σύνολο των απωλειών της μέρας, καθώς η αντίδραση ήταν μικρότερη από το μέγεθος που είχαν οι αρχικές απώλειες. Προσοχή: Τα μεγάλα κέρδη  από την έντονη στο τέλος ζήτηση σημείωσαν μετοχές που δεν υπήρχαν επενδυτικά κίνητρα  για το ξεφόρτωμά τους. Γιατί αφορούσαν  σε blue chip με μεγάλες απώλειες στο 2022. Άρα δεν υπήρχαν κερδισμένοι  που θα ήθελαν να ενθυλακώσουν τα κέρδη τους  από αυτά πριν το τέλος του έτους.

Είχαμε 9 με σημαντικές, πολλαπλάσιες των δεικτών απώλειες  και 10 με κέρδη.

Στα πτωτικά με απόδοση από -1,8% ως -6% ενέταξαν οι θεσμικοί  τον ΑΔΜΗΕ -6%, ΕΥΔΑΠ -4,9%, ΕΕΕ -3,8%, ΔΕΗ -3,3%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ-2,8%, ΤΥΕΝΕΡΓ -2%, ΣΑΡ -1,9%, ΑΛΦΑ -1,9%, ΕΥΡΩΒ -1,8%. Στον αντίποδα τα κερδισμένα με άνοδο από +0,3% ως +3,9% βρέθηκαν ΚΟΥΕΣ +3,9%, ΜΠΕΛΑ +3,8%, ΜΥΤΙΛ +3,5%, ΛΑΜΔΑ +3,4%, ΑΡΑΙΓ +2,9%, ΜΟΗ +1,6%, ΕΤΕ +1,4%, και ΠΕΙΡ +1,1%. Για να ακολουθήσουν με οριακά κέρδη τα ΕΛΠΕ +0,7% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,30% Στην ουδέτερη ζώνη με απώλειες κοντά στων βασικών δεικτών οι ΟΛΠ -0,9%, ΟΤΕ -0,8%, ΤΙΤC -0.7%, ΕΛΧΑ -0,4%, ΟΠΑΠ  -0,3% και ΒΙΟ 0,0%.

Η εκτίμησή μας είναι ότι από την τελευταία ομάδα των μετοχών  που αναφέραμε μπορεί να προκύψει κάποια θετική έκπληξη ως το τέλος του 2022, αλλά και αν δεν υπάρξει δύσκολα θα φέρει ζημία σε όποιον στοιχηματίσει σε κάποια από αυτές. Ένας ακόμα διαχωρισμός με βάση την ορμή έχει επιτελεσθεί στην ομάδα των μετοχών του FTSEM. Οι νικητές και οι ηττημένοι τίτλοι ανήκουν όλοι σε εκείνες που σε ετήσια βάση έχουν απώλειες και ειδικά στους κερδισμένους της εβδομάδας οι περισσότεροι έχουν μεγάλη πτώση στο έτος.

Οι νικητές της εβδομάδας ήταν ΦΡΛΚ +10,13% αλλά -13,9% στο 2022, ΚΡΙ +6% αλλά -25,2% στο έτος, ΠΡΕΜΙΑ +5,7% αλλά -31,8% στο 2022, και ΑΒΑΞ +2,53% αλλά -28,85% στο έτος. Στον αντίποδα αφού δέχθηκαν πιέσεις στο προηγούμενο πενθήμερο βρέθηκαν οι ΠΑΠ -6% και το ίδιο ποσοστό έχει για το έτος, ΕΥΑΠΣ -5,3% και -26,7 στο έτος, ΕΧΑΕ -4,3% με επίδοση -15,2% το 2022, και ΟΤΟΕΛ -3% αλλά 13% στο έτος, αν και είναι ειδική περίπτωση λόγω αναβάθμισης που της έγινε στους δείκτες .