Skip to main content

Market Beat: Με τα διεθνή σε συσσώρευση πιθανή  προσέγγιση των 920 μονάδων στη βδομάδα

Σήμερα στις ασιατικές συναλλαγές τα χρηματιστήρια πήραν τη σκυτάλη της ανόδου στις αγορές των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Τα διεθνή

·        Σήμερα στις ασιατικές συναλλαγές τα χρηματιστήρια πήραν τη σκυτάλη της ανόδου στις αγορές των ΗΠΑ τη Δευτέρα, αφού στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,58% στις 34.005 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,43% στις 3.991 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,26% στις 11.144 μονάδες. Αυτή η εξέλιξη έχει προσδώσει θετική μεταβολή και στα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών αγορών που ειδοποιεί για ανοδικό άνοιγμα.

Ο Κώστας Ιωαννίδης

·        Μετά τις πρώτες μεγάλες θετικές μεταβολές στα ασιατικά χρηματιστήρια τα κέρδη μειώθηκαν, καθώς οι επενδυτές περίμεναν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που πολλοί ελπίζουν ότι θα πείσουν την Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες να υποχωρήσουν από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

·        Πέρα από την Κίνα, η κύρια εστίαση των επενδυτών ήταν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που αναμένονται στις 13:30 GMT την Τρίτη, με τον πληθωρισμό του βασικού ΔΤΚ να αναμένεται να επιβραδυνθεί από 6,3% σε 6,1% και τον μετρούμενο πληθωρισμό να πέφτει στο 7,3%. Αργότερα αυτή την εβδομάδα, η Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (bps), αντί για τις επιθετικές αυξήσεις κατά 75 bps που έκαναν νωρίτερα μέσα στο έτος.

·        Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος μετρά την αξία του δολαρίου έναντι έξι βασικών νομισμάτων, παρέμεινε σταθερός στο 105,01.

·        Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στις Κεντρικές Τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ για τα επιτόκια. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη τον Οκτώβριο, σε μηνιαία βάση. Για το τρίμηνο έως αυτόν τον μήνα, υποχώρησε κατά 1,7% σε σύγκριση με το τρίμηνο έως τον Ιούλιο. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,49% στις 437 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,41% στις 7.446 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,45% στις 14.307 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,41% στις 6.651 μονάδες.

Στην Αθήνα

Στα παράγωγα ο τζίρος λόγω μετακύλησης θέσεων έπιασε τα 54,5 εκατ. ευρώ υπογραμμίζοντας τις σκοπιμότητες που καλείται να εξυπηρετήσει η υποκείμενη αγορά αυτές τις μέρες. Οι χαμηλοί τζίροι θεωρούνται από τους εγχώριους αναλυτές αναμενόμενοι για το διάστημα που διανύουμε. Το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να είναι σε προεκλογικό κλίμα, και οι ισχυροί θεσμικοί περιμένουν απλά να δούνε πότε θα οριστούν  τελικά οι εκλογές.

Στον Τραπεζικό κλάδο δεν υπήρξαν αναταράξεις, κάτι που μπορεί να έχει φέρει  “ανατροπή” στην καθοδική κίνηση του Δείκτη και ο Δεκέμβριος να λήξει ομαλά. Σκοπός όσων υποβοηθούν την συσσώρευση είναι η προσπάθεια κατοχύρωσης του επιπέδου των 930. Μετά οι 950.

Η άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ήταν : “Η Federal στις 14/12, η ΕΚΤ στις 15/12 και άλλες Κεντρικές Τράπεζες αποφασίζουν για το ύψος των αυξήσεων των παρεµβατικών επιτοκίων τους, ενώ τη Παρασκευή λήγουν τα Παράγωγα Δεκεµβρίου (triple witching), διενεργείται rebalancing, µε την Autohellas να εισέρχεται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και η Βουλή εγκρίνει τον προϋπολογισµό του 2023. Με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ιδιαίτερα σε σχέση µε τις κινήσεις και τη ρητορική των Κεντρικών Τραπεζών, η περαιτέρω αναρρίχηση του ΓΔ είναι πιθανή, µε στόχο την περιοχή των 930 µονάδων”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σχολίασε αναλυτικά: “Οι τζίροι σε χαμηλές πτήσεις, όπως ήταν αναμενόμενο για το διάστημα που διανύουμε και πλέον όλα τα μάτια είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις FED και ΕΚΤ, σε σχέση με την αύξηση επιτοκίων, μιας και αναμένεται να έχουμε αύξηση του volatility και πιθανή κατεύθυνση. Θυμίζουμε ότι το α’ τρίμηνο 2023 θα αρχίσει και μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ, που έχει φτάσει ήδη τα 5 τρις  ευρώ.

Μέχρι στιγμής οι Ξένες Αγορές κατάφεραν να μαζέψουν μέρος των ζημιών τους, με τον ΓΔ να παραμένει με κέρδη την χρονιά που κλείνει. Στο τεχνικό σκέλος, σκοπός του ΓΔ είναι η συντήρηση των 900 μονάδων και η προσπάθεια κατοχύρωσης του 930 επιπέδου, αν θέλει να κλείσει το έτος στα υψηλά του και την ζώνη των 950 μονάδων. Το “stop” έχει ανέβει στις 893 μονάδες, σε κλείσιμο μέρας, γεγονός που αν συμβεί, θα δούμε τους πωλητές να παίρνουν το πάνω χέρι και πάλι.

Πλέον μένουν 3 εβδομάδες για να αφήσουμε πίσω το 2022 ένα έτος που κατάφερε, σε Παγκόσμιο επίπεδο να δώσει σημαντικές απώλειες, με την Ελληνική Αγορά να ξεχωρίζει και να φαίνεται πως μπορεί να κλείσει έστω και με μικρά κέρδη. Άλλωστε στις Αγορές πληρώνεται η προσδοκία και στην περίπτωσή μας η μεγάλη προσδοκία είναι η επενδυτική βαθμίδα, που όταν συμβεί θα δούμε σημαντικές εισροές στην Αγορά”.

Περιγραφή της χθεσινής συνόδου

Με καθοδικής δυναμικής σύνοδο  ξεκίνησε η εβδομάδα των Κεντρικών Τραπεζών που οι διαχειριστές εκτιμούν ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων τους κατά 50 Μονάδες Βάσης. Βέβαια όταν ο τζίρος έπιασε τα 10 εκατ. ευρώ ο ΓΔ ήταν στις 913,11 μονάδες με μεταβολή-0,31%. Η πρώτη σκέψη, μάλλον υπέρ αισιόδοξων προσδοκιών,  είχε σχέση με την ανοδική δυναμική της προηγούμενης εβδομάδας και την ελεγχόμενη πτώση χθες. Ωστόσο ανάλογες μεταβολές και σε αρκετές περιπτώσεις αισθητά μικρότερες εμφάνιζαν οι δείκτες των χρηματιστηρίων τους ευρώ στις 12:40 ενώ στο άνοιγμα οι απώλειές τους ήταν τις τάξης  του -0,5%.

Αυτό που είχε αλλάξει και προκάλεσε την αντίδραση από το πυθμένα ήταν η εικόνα των ΣΜΕ των δεικτών της  Wall Street από το -0,17% σε +0,23%. Εδώ το άνοιγμα έφερε οριακά κέρδη αλλά σε δευτερόλεπτα έγινε σαφές πως η τιμή ανοίγματος θα ήταν ανώτερο μέρας. Δεν θέλησε η ομάδα που κυριαρχούσε  στις συναλλαγές να ξεγελάσει του αδύναμους ιδιώτες επενδυτές ενώ αρκετές μετοχές του FTSEM του είχαν δώσει άνοδο της τάξης του +0,4%. Οι “ενθουσιώδεις” εκθέσεις των Διεθνών Οίκων για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, των Εγχώριων Τραπεζών και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου γενικότερα, δεν έκαναν αισθητή την επίδραση τους στο ταμπλό.

Η έλλειψη κατασταλαγμένης δυναμικής στην Αθήνα  κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις  είναι  αισθητή, ενώ αποκλιμακώνεται  σταθερά η συναλλακτική δραστηριότητα. Χθες εμφανίστηκε ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 21/11, στα 33 εκατ. ευρώ. Από εδώ και πέρα κάθε κίνηση αξίζει να συνοδεύεται με προσοχή καθώς οι χαμηλοί όγκοι υποδηλώνουν πως και οι ισχυροί θεσμικοί αμφιβάλουν αν αυτό που εκείνοι κατάλαβαν από τη ροή των δεδομένων εκλαμβάνεται περίπου έτσι από τις Κεντρικές Τράπεζες.

ΗΠΑ

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,58% στις 34.005 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,43% στις 3.991 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,26% στις 11.144 μονάδες Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+3,7%) και Visa (+2,7%) ενώ πτώση σημείωσε μόνο ο τίτλος της Amgen (-0,8%). Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Dow Jones υποχώρησε 2,77% – η χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Σεπτέμβριο- ο S&P 500 3,37

ΕΥΡΩΠΗ

•             Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στις Κεντρικές Τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ για τα επιτόκια. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη τον Οκτώβριο, σε μηνιαία βάση. Για το τρίμηνο έως αυτόν τον μήνα, υποχώρησε κατά 1,7% σε σύγκριση με το τρίμηνο έως τον Ιούλιο. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,49% στις 437 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,41% στις 7.446 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,45% στις 14.307 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,41% στις 6.651 μονάδες.

ΧΑ

Με συσσώρευση χαμηλών όγκων στην κάθοδο των ευρωπαϊκών  διατηρήθηκαν οι 912 μονάδες

Η ανεξάρτητη δυναμική στην Αθήνα παρά την “αναγκαία” άνοδο στις αγορές των ΗΠΑ και την πτώση στις αγορές  του ευρώ καθόρισε  τη δυναμική της εγχώριας αγοράς. Οι κύριοι δείκτες της Wall Street άνοιξαν με κέρδη  σήμερα και η νευρικότητα κυριάρχησε ενώ στην Ευρώπη επικράτησε  πτωτική νευρικότητα με αρνητικό το πρόσημο μεταβολής των βασικών δεικτών.

Οι επενδυτές στη πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, με χαμηλό  τζίρο και αντίστοιχης αξίας  πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 912,80 μονάδες. Μετά τις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο κατά 7 εκατ. και ώθησαν ψηλότερα τις αποτιμήσεις, οι θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 912,94 από 915,99 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,33% ή 3,05 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της 9/12.

Εμφανίστηκαν 6 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 34,157 εκατ. ευρώ) που εμφάνισαν τελικά υπεροχή μιας ασθενούς ζήτησης ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν με κέρδη από +0,40% και πάνω οι ΠΕΙΡ +3,01% και ΜΟΗ +0,47%, και ακολούθησαν ΟΤΕ ΕΤΕ ΕΛΧΑ και ΜΥΤΙΛ   με κέρδη από +0,21 ως +0,27%. Από τις 19 πτωτικές απώλειες πάνω από -1,50% είχαν ΣΑΡ -2,84% ΚΟΥΕΣ -1,96%, ΜΠΕΛΑ -1,85% και ΑΔΜΗΕ -1,64%.  Χωρίς μεταβολή κανένα blue chip.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,257 από 46,6 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 1,848 εκατ. ευρώ και την  ΕΤΕ  αφορούσαν 1,126 εκατ.,  την ΕΝΤΕΡ  200.000 ευρώ, την DIAMANT 100. 500 eyrlvτον ΟΛΠ 573.221 ευρώ την  ΜΠΡΙΚ 421.500.

Τα διεθνή

Οι μεταβολές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λίγο πριν το φινάλε στην Αθήνα, είχαν συγχρονισμένη εικόνα με ήπιες αρνητικές μεταβολές, την δυναμική καθόρισαν οι αγορές μετοχών στη Φραγκφούρτη και τη Μαδρίτη ανεξάρτητα από το ξεκίνημα των χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ. Σχεδόν όλα τα ισχυρά είχαν μέτρια πτώση της τάξης του -0,40%,  ενώ το νευρικό και μετά από τα 10 πρώτα λεπτά ανοδικής κατεύθυνσης  ξεκίνημα στη Wall Street δεν βελτίωσε  τις μεταβολές και μεγαλύτερη πτώση είχαν οι DAX και CAC στo Παρίσι.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 ξεκινώντας  αρχικά στο επίπεδο των 3945 μονάδων και έχοντας νευρική  πορεία απόκτησε κατάλληλη δυναμική για να ξεπεράσει τις 3950  πολύ αργότερα έχοντας κλείσει την Παρασκευή στις 3934,4 μονάδες. Όταν  έκλεινε η Αθήνα ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 υποχωρούσε -0,55%.

Η πορεία

Η αγορά κινήθηκε από την έναρξη ως τις 11:56 με καθοδική  δυναμική που αντιστοιχούσε σε τριών κυμάτων εντολών πώλησης καθοδική πορεία. Με εγγραφή ανώτερου μέρας στις 917,05 από τις 10:30 και εμφάνιση του κατώτερου στο τελευταίο ημίωρο κρατήθηκε η αγορά πάνω  από τις 912 μονάδες. Από τις  11:00 ως τις 14:55 εμφανίστηκε μια πλάγια κίνηση ανάμεσα στις 912 και τις 914,10 μονάδες. Στις 17:00 ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 912,80 μονάδες και με τις δημοπρασίες ορίστηκε κλείσιμο στις 912,99 με πτώση -0,33% και περίπου 1,1 μονάδες ψηλότερα από το χαμηλό ημέρας.

Στατιστικά

Σημείωσαν άνοδο 33 από 47 μετοχές την Παρασκευή  9/12 και 61 από 43 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 19 από 20. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,584 από 64,839 δις ευρώ.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 3,982% την προηγούμενη έγινε 3,931% έχοντας φθάσει στο 4,025% ενδοσυνεδριακά.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Παρασκευής  9/12   έκλεισε στις 628,76 μονάδες με μεταβολή +0,54%.  Χθες  Δεύτερα  12/12 έκλεισε στις 630,23 μονάδες με μεταβολή +0,23%.

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,39%  στις 2211,16 από 2218,59 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 8,75 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της Παρασκευής  9/12, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή +0,39%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η προσέγγιση της εκπνοής αύξησε τους όγκους στα ΣΜΕ επί μετοχών

Στην εβδομάδα εκπνοής τα στοιχήματα των  traders για την βραχυπρόθεσμη τάση αποτυπώνονται στα ΣΜΕ της επόμενης σειράς  που θα γίνει κυρίαρχη από το μέσο της συνεδρίασης της Παρασκευής. Αυτή χθες ορίστηκε στις 12,50 μονάδες.  Ενώ στα ΣΜΕ της τρέχουσας επιδιώκουν την ταύτιση με το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σχεδόν μόνιμα  σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2222,12 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 2,21  μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 8,75 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:55 και ήταν οι 2208,340  μονάδες (-0,52%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:30  και ήταν οι 2222,12  μονάδες (+0,10%). Το κλείσιμο στις 2211,16 από 2219,91 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,39% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 54,516  εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 3148 ΣΜΕ τη  Δευτέρα  12/12 με ανώτερο στις 2217,00 μονάδες κατώτερο τις 2206,00  με τελευταίες πράξεις στις 2210,00  και τιμή κλεισίματος στις 2211,00 από 2215,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 3834 από 4474. Επίσης διακινήθηκαν 3118 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου με τιμή κλεισίματος τις  2198,50  από 2207,25 και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν2036 από 543. Επίσης άλλαξαν χέρια 20 ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν υποτονική. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Δεκεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Ιανουαρίου ήταν μηδενικό. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός. Για την επόμενη και πρώτη  του 2023, ο όγκος  ήταν 20 συμβόλαια  για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Παρασκευής  9/12   έκλεισε στις 628,76 μονάδες με μεταβολή +0,54%.  Χθες  Δεύτερα  12/12 κινούμενος μεταξύ των 623,76 μονάδων (-0,86%), με τιμή ανοίγματος τις 629,75  +0,16% και ανώτερο τις 633,41 +0,42% και έκλεισε στις 630,23 μονάδες με μεταβολή +0,23%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 12,207 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -0,45% απασχόλησε 3,619 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +0,22% απασχόλησε 2,208  εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +3,01% απασχόλησε 2,631 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +0,97% απασχόλησε 2,323 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Σύμφωνα με τη Beta Sec.: “Ξεκίνησε μία γεμάτη εβδομάδα για τους επενδυτές και τους παρατηρητές των FED και EKT. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου και οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής θα είναι στο επίκεντρο. Οι Εισηγμένες Εταιρείες θα ολοκληρώσουν τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων, ενώ την Παρασκευή υπάρχει τριπλή λήξη Παραγώγων και αναδιάρθρωση δεικτών FTSE στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Επίσης σημειώνουμε την παρουσίαση της Μυτιληναίος την Τετάρτη και την ψήφιση του Κρατικού προϋπολογισμού 2023 την Παρασκευή, που επίσης θα βρεθούν στο επίκεντρο”.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια και ορίστηκε  τιμή κλεισίματος στις 624,75 από 623,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν  8. Για τη σειρά Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια με τιμή κλεισίματος στις 625,50 από 624,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν  25.

Από τα blue chip

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ανέβηκαν και άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 26171  ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,00 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 90.617. Διακινήθηκαν 23988  συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 65858  ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1464 με τιμή κλεισίματος στα 3,66 ευρώ και έγιναν 11241 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν 2072 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 10573 ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 3095 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,03 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 8705 ΣΜΕ. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 3269 ΣΜΕ και έγιναν 10031  οι ανοικτές θέσεις.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 7189 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,38  ευρώ και έγιναν 23948  οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 8434 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 16026  ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 2674 ΣΜΕ της ΔΕΗ για σειρά Δεκεμβρίου και τα 2417  ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη σειρά Ιανουαρίου  και τη; ΣΕΝΕΡ με 2332 ΣΜΕ για την τρέχουσα και 2301  για την επόμενη σειρά.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν απλωμένο στα 10000 συμβόλαια για ΔΕΗ, στα 3000 για ΕΧΑΕ στα 2000 για ΟΠΑΠ και στα 749 για ΜΠΕΛΑ.

Σήμερα

Σήμερα στις ασιατικές συναλλαγές τα χρηματιστήρια πήραν τη σκυτάλη της ανόδου στις αγορές των ΗΠΑ τη Δευτέρα, αφού στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,58% στις 34.005 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,43% στις 3.991 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,26% στις 11.144 μονάδες. Αυτή η εξέλιξη έχει προσδώσει θετική μεταβολή και στα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών αγορών που ειδοποιεί για ανοδικό άνοιγμα.

·        Αλλά σταδιακά αυτός ο ενθουσιασμός εκτονώνεται

·        Πέρα από την Κίνα, η κύρια εστίαση των επενδυτών ήταν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που αναμένονται στις 13:30 GMT την Τρίτη, με τον πληθωρισμό του βασικού ΔΤΚ να αναμένεται να επιβραδυνθεί από 6,3% σε 6,1% και τον μετρούμενο πληθωρισμό να πέφτει στο 7,3%. Αργότερα αυτή την εβδομάδα, η Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (bps), αντί για τις επιθετικές αυξήσεις κατά 75 bps που έκαναν νωρίτερα μέσα στο έτος.

Στις 8:30 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με κέρδη +0,40%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +0,31%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε κατά -0,01%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε μεταβολή 0,59%.

Αλλά και ο βασικός δείκτης της Σαγκάης ανέβαινε +0,04%