Skip to main content

Wall Street: Κάθε άλλο παρά εορταστική η περίοδος για τις μετοχές retail

Ορισμένοι traders στοιχηματίζουν σαφώς εναντίον του κλάδου ή αναμένουν ακόμη μεγαλύτερες ζημίες, παρά την κατ' εξοχήν δυναμική περίοδο των Χριστουγέννων.

Τι θα γίνει με τις μετοχές retail την περίοδο των εορτών; Φαίνεται πως οι επενδυτές της Wall Street αμφιβάλλουν για το αν το λιανεμπόριο μπορεί να βγει από μια ετήσια ύφεση, δεδομένου του ότι οι καταναλωτές κρατούν κλειστά τα πορτοφόλια ακόμα, σε μια κρίσιμη περίοδο για το εμπόριο.

Το 2022 ήταν βάναυσο για τις μετοχές λιανικής. Οπότε οι πωλήσεις από το τέταρτο τρίμηνο, την παραδοσιακά ισχυρότερη εποχή του χρόνου, μπορεί να μην είναι σωτήρια αυτή τη φορά, καθώς περισσότερα καταστήματα και αλυσίδες προειδοποιούν ότι οι καταναλωτές πρόκειται πρόκειται να είναι φειδωλοί στις αγορές τους.

Ορισμένοι traders στοιχηματίζουν σαφώς εναντίον του κλάδου ή αναμένουν ακόμη μεγαλύτερες ζημίες.

Ο όγκος συναλλαγών βρέθηκε πρόσφατα σε bear market με τον τζίρο να βρίσκεται πλέον σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα της πανδημίας του Μαρτίου 2020. Παρόμοιος σκεπτικισμός παρατηρήθηκε τον Μάιο, όταν μια σειρά από λιανοπωλητές μείωσαν τις ετήσιες προβλέψεις τους για τα κέρδη.

Μια προσεκτική προσέγγιση είναι κατανοητή. Η Target υποχώρησε μετά την ανακοίνωση ότι οι τάσεις των πωλήσεων αμβλύνθηκαν τον Οκτώβριο, υποδηλώνοντας αδυναμία σε βασικούς τομείς δώρων, όπως τα παιχνίδια.

Η Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου προέβλεψε επίσης ότι οι εορταστικές πωλήσεις θα αυξηθούν με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό από πέρυσι. Και η Amazon προέβλεψε την πιο αργή ανάπτυξη του τριμήνου των διακοπών στην ιστορία της, στέλνοντας την αγοραία της αξία για λίγο κάτω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Τα άσχημα νέα αντικατοπτρίζουν πόσο ο πληθωρισμός, η αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα και τα αυξανόμενα επιτόκια επιβαρύνουν τα σχέδια δαπανών για τις διακοπές.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, το Adams Diversified Equity Fund το οποίο έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πούλησε τα μερίδιά του στην Target και τη Walmart προς όφελος πιο αμυντικών μετοχών καταναλωτών, όπως εταιρείες αναψυκτικών και Tractor Supply, που πουλάει ζωοτροφές και γεωργικό εξοπλισμό.

Οι τελευταίοι μήνες του έτους είναι πιο κρίσιμοι από ποτέ για τους λιανοπωλητές, καθώς ο δείκτης λιανικής πώλησης S&P 500 έχασε περισσότερο από 30% το 2022. Ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός αναγκάζει τους αγοραστές να πληρώνουν περισσότερα για τα βασικά είδη, με τα καταστήματα να θέλουν να ξεστοκάρουν, μειώνοντας τις τιμές σε βάρος του κέρδους.

Η έκθεση κερδών της Kohl’s τόνισε την αβεβαιότητα, καθώς το πολυκατάστημα με έκπτωση απέσυρε την ετήσια πρόβλεψη κερδών του και είπε ότι οι πωλήσεις έχουν επιβραδυνθεί. Ενώ τα τριμηνιαία αποτελέσματα της Walmart ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, ακολουθεί μια προσέγγιση αναμονής με τις προβλέψεις για τις γιορτές.

Οι μετοχές-στόχοι μειώθηκαν κατά 30% φέτος μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ η Kohl’s υποχώρησε 37%. Η Walmart διέγραψε τη ζημιά της για το 2022 μετά τα κέρδη της την περασμένη εβδομάδα και η μετοχή έχει πλέον ενισχυθεί κατά 3,8% για το έτος.

naftemporiki.gr