Skip to main content

Το ρίσκο και η απειλή

Όταν ο Τζεφ Μπέζος συμβουλεύει τους καταναλωτές να μην αγοράσουν αυτοκίνητα και τηλεοράσεις την Black Friday γιατί έρχονται δύσκολες μέρες, κάτι δεν πάει καλά με την αμερικανική οικονομία. Πόσο μάλλον όταν τις δύσκολες μέρες τις βιώνουν ήδη 10.000 υπό απόλυση εργαζόμενοι της Amazon και όταν η μετοχή της Target, της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής των ΗΠΑ, κάνει βουτιά 16% μέσα σε μία μέρα, προειδοποιώντας για μειωμένους τζίρους στην περίοδο των Χριστουγέννων. Κοινώς, η αμερικανική αγορά εκπέμπει ηχηρά σήματα συναγερμού.

Το καλό νέο για την παγκόσμια οικονομία είναι πως ο συναγερμός αυτός φαίνεται να ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της Fed και να φρενάρει τον ρυθμό στις επόμενες αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων: Η Wall Street δίνει πια πάνω από 80% πιθανότητες η επόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed, τον Δεκέμβριο, να κρατηθεί στις 50 μονάδες βάσης και όχι στις 75 μονάδες.

Το κακό νέο είναι πως ανάλογη στροφή δεν φαίνεται, προσώρας τουλάχιστον, δεδομένη στην Ευρώπη, παρότι εδώ η απειλή της ύφεσης είναι ακόμη πιο οξεία. Η Βρετανία βρίσκεται και επισήμως πια σε ύφεση, ενώ η Goldman Sachs και η Morgan Stanley προειδοποιούν ότι το τοξικό μίγμα πληθωρισμού, υψηλών επιτοκίων και ενεργειακής κρίσης απειλεί πολύ περισσότερο την Ευρώπη απ’ ό,τι τις ΗΠΑ. Η πρόεδρος της ΕΚΤ όμως, Κριστίν Λαγκάρντ, στέλνει νέο μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα θα επιμείνει στη σφιχτή νομισματική πολιτική και θα αναλάβει το ρίσκο ενός πλήγματος στην ανάπτυξη προκειμένου να καταστείλει τον πληθωρισμό.

Το ερώτημα, εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 15 Δεκεμβρίου, είναι πόσο ψηλά θα ανέβει ο πήχης αυτού του ρίσκου. Και ο κίνδυνος, όπως τον προσδιόρισε και στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είναι να προκληθεί -μέσα από περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων-αδικαιολόγητη και δύσκολα αναστρέψιμη ζημιά στην οικονομία της Ευρωζώνης…