Skip to main content

Τα νομίσματα που έχουν πέσει φέτος σε σπιράλ θανάτου

Ακατάσχετη αιμορραγία για ορισμένα νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών φέτος. Ποια έχουν δεχθεί τις πιο επώδυνες επιθέσεις.

Οι αγορές ξένου συνάλλαγματος συνολικά έχουν βιώσει μία ταραχώδη χρονιά φέτος, αλλά για ορισμένα νομίσματα η κατάσταση είναι άκρως οδυνηρή. Ο συνδυασμός γεωπολιτικών εντάσεων και «παραστρημάτων» από τις κεντρικές τράπεζες τα έχει ρίξει σε ένα σπιράλ θανάτου. Το CNBC παρουσιάζει τα νομίσματα, που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αιμορραγία από τις αρχές του έτους, την ώρα που το αμερικανικό δολάριο επιδίδεται σε ράλι, με ώθηση από τις επιτοκιακές αυξήσεις της FED, αλλά και χάρη στο στάτους του ως ασφαλούς καταφυγίου για τους επενδυτές.

Συνδυασμός οικονομικής και πολιτικής κρίσης

Το σέντι της Γκάνας διολίσθησε σε νέο ιστορικό ναδίρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, με την ισοτιμία να φτάνει έως και τα 14,24 σέντι ανά δολάριο. Είχε αρχίσει τη χρονιά στα 6 σέντι ανά δολάριο, σύμφωνα με δεδομένα της Refinitiv.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το δολάριο έχει ενισχυθεί 132% έναντι του νομίσματος της δυτικοαφρικανικής χώρας.

Η Γκάνα βιώνει μία οξύτατη κρίση κόστους ζωής και έρχεται αντιμέτωπη με δυσβάσταχτο βάρος από το δημόσιο χρέος. Έχει έτσι καταφύγει για βοήθεια στο ΔΝΤ – σε μία κίνηση στην οποία παραδόξως συμφώνησαν όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Το πόσο βαθιά είναι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας φαίνεται και από το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δέχθηκαν τεράστια μείωση στον μισθό τους, προκειμένου να απελευθερωθούν κάποιοι πόροι, όπως έγραψε και ο Ζακ Νελ, επικεφαλής macro της Oxford Economics Africa.

Το πιο πρόσφατο σοκ για το νόμισμα ήρθε πάντως όταν η κεντρική τράπεζα της Γκάνας ακύρωσε προγραμματισμένη δημοπρασία ξένου συναλλάγματος. Την πτώση ενέτειναν και οι μαζικές διαδηλώσεις πολιτών που απαιτούσαν την παραίτηση του προέδρου.

Εκρηκτικός πληθωρισμός

Το σέντι όμως καταγράφει την τρίτη χειρότερη επίδοση φέτος. Την αρνητική πρωτιά έχει το εθνικό νόμισμα της Ζιμπάμπουε και στη δεύτερη χειρότερη θέση φιγουράρει το πέσο Κούβας. Και οι δύο χώρες υποφέρουν από εκρηκτικό πληθωρισμό και δεν διαφαίνεται ελπίδα μείωσής του στον ορίζοντα. Το πέσο Κούβας έχει χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας του φέτος (πτώση 56,36%), καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή χτύπησε κόκκινο στο 166%. Το δολάριο Ζιμπάμπουε έχει διολισθήσει 76,74% έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος, με τον πληθωρισμό στο 268% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (και πάνω από 400% σύμφωνα με τους υπολογισμούς οικονομικών αναλυτών).

Χτυπήματα από οίκους

Μεταξύ των νομισμάτων σε ελεύθερη πτώση είναι και η αιγυπτιακή λίρα. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch πρόσφατα υποβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου της χώρας σε αρνητικές, επικαλούμενος τη ραγδαία επιδείνωση της εξωτερικής θέσης της.  Την περασμένη εβδομάδα το νόμισμα κατρακύλησε στο ιστορικό χαμηλό του 24,42 έναντι του δολαρίου. Ειδικοί της αγοράς προβλέπουν μάλιστα περαιτέρω πτώση του και συρρίκνωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Αιγύπτου, που έχουν ήδη υποχωρήσει στα 32 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο από 35 δισ. δολάρια τον Μάρτιο.

naftemporiki.gr