Skip to main content

Morgan Stanley: «Μάχη με τον χρόνο» στο πετρέλαιο λόγω Ορμούζ – Το σενάριο για μπρεντ στα 150 δολάρια ανά βαρέλι

REUTERS/Pavel Mikheyev

Οι παράγοντες που έχουν συγκρατήσει τις τιμές και γιατί μπορεί να μην δύνανται πλέον να περιορίζουν τα κέρδη

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

«Μάχη με τον χρόνο» δίνει η αγορά πετρελαίου, κατά την Morgan Stanley που εκτιμάει ότι το ανάχωμα που έχουν δημιουργήσει οι παράγοντες που συγκρατούν κάπως την άνοδο των τιμών του αργού, που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να «πέσει» εάν τα Στενά του Ορμούζ παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Ιούνιο.

Ενώ η τιμή του αργού έχει σημειώσει σημαντική άνοδο από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν, στα τέλη Φεβρουαρίου, με το Ορμούζ να είναι λόγω του διπλού αποκλεισμού από το Ιράν και τις ΗΠΑ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δεν έχουν φτάσει στα υψηλά επίπεδα που είδαμε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παρά τις απώλειες σχεδόν 1 δισ.  βαρελιών, οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν φτάσει στα επίπεδα του 2022, καθώς η αγορά εισήλθε στην κρίση διαθέτοντας αποθέματα ενώ παράλληλα οι επενδυτές συνέχισαν να διαβάζουν με αισιοδοξία τις εξελίξεις ελπίζοντας στην επανεκκίνηση της κυκλοφορίας στα Στενά, ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Επιπλέον, συνέχισαν οι αναλυτές, οι αυξημένες εξαγωγές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των εισαγωγών από την Κίνα, βοήθησαν στην προστασία της αγοράς από το σοκ. «Η αύξηση των εξαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών κατά 3,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και η μείωση των εισαγωγών της Κίνας κατά 5,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έχουν προστατεύσει τον υπόλοιπο κόσμο από την έλλειψη 9,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα – ένας πολύ σημαντικός αριθμός», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά διαμορφώνουν την κατάσταση μέχρι σήμερα. Τι θα γίνει όμως στο μέλλον; Εδώ περιπλέκονται τα πράγματα, κατά τη Morgan Stanley, εάν παραμείνει κλειστό το Στενό του Ορμούζ για μεγαλύτερο διάστημα από όσο μπορούν να αντέξουν η Κίνα ή οι ΗΠΑ.

Αυτό «θα μπορούσε να προκαλέσει νέα στενότητα» στην αγορά, προειδοποίησαν οι αναλυτές της, προσθέτοντας πως παρόλο που η Κίνα φαίνεται σε καλή θέση προς το παρόν, «η ικανότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν αυτό το υψηλό επίπεδο εξαγωγών είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά φαίνεται να βρίσκεται υπό μεγαλύτερη πίεση».

Προς το παρόν, το βασικό σενάριο της Morgan Stanley προβλέπει το άνοιγμα του Ορμούζ προτού οι ΗΠΑ χρειαστεί να περιορίσουν τις εξαγωγές και η Κίνα σταματήσει την μείωση των εισαγωγών, αλλά εάν συνεχιστεί η διακοπή, είναι πιθανό να δούμε υψηλότερες τιμές.

«Η πορεία έχει σημασία: ένα άνοιγμα του στενού τον Ιούνιο με τα αμερικανικά και κινεζικά αποθέματα ασφαλείας να παραμένουν εν μέρει άθικτα είναι το βασικό σενάριο. Εάν το κλείσιμο διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή ακόμα και τον Ιούλιο, τότε η σταθερή τιμή του μπρεντ θα κάνει την κίνηση που μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να αποφύγει», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Στο βασικό σενάριο της τράπεζας, το μπρεντ προβλέπεται στα 110 δολάρια το βαρέλι αυτό το τρίμηνο, στα 100 δολάρια τους επόμενους τρεις μήνες και στα 90 δολάρια το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, με τις προβλέψεις να παραμένουν αμετάβλητες. Στο ανοδικό σενάριο, με βάση ένα μεγαλύτερης διάρκειας κλείσιμο του Ορμούζ, οι τιμές φτάνουν στα επίπεδα από 130 έως 150 δολάρια.

Διαβάστε ακόμα:

Πετρέλαιο: Άλμα 4,5% στις τιμές μετά τo νέο διπλωματικό αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.