Skip to main content

ΙΟΒΕ για Βιομηχανία: Υποχώρηση παραγωγής, μείωση εξαγωγών στο τέλος του 2023

Το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» τον Ιανουάριο 2024

Βραχυχρόνιους δείκτες και τάσεις της βιομηχανίας, καθώς και βασικούς επιλεγμένους δείκτες της ευρύτερης ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας, ώστε να επιτρέπεται η σύγκριση ανάμεσα στα στοιχεία ως προς τη μηνιαία εξέλιξή τους και να παρέχεται μια εικόνα των βασικών τάσεων, περιλαμβάνει τον Ιανουάριο του 2024 το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία», που εκπονήθηκε από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία «Ελληνική Παραγωγή-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», σε αντικατάσταση των «Αποτελεσμάτων Οικονομικής Συγκυρίας στον Τομέα της Βιομηχανίας».

Συνοπτικά, διαπιστώνεται:

  • Νέα εξασθένιση της ανεργίας τον Νοέμβριο (y-o-y), στο 9,1% από 11,7% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
  • Ήπια υποχώρηση οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο, λόγω επιδείνωσης των προσδοκιών σε Βιομηχανία. Μικρή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
  • Μείωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 94,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 95,3 μονάδες τον Νοέμβριο, χαμηλότερα σε σχέση με ένα έτος πριν (100,4 μον.).
  • Υποχώρηση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Άνοδος 3,1% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι υποχώρησης 5,8% στην ΕΕ27. Βελτίωση για την εγχώρια Μεταποίηση 2,8% (y-o-y).
  • Ήπια ενίσχυση της απασχόλησης στη Βιομηχανία το γ’ τρίμ. του 2023, κατά 0,5% (y-o-y), έναντι εντονότερης ανόδου στο σύνολο της οικονομίας (+1%, y-o-y).
  • Μείωση των εξαγωγών της Βιομηχανίας, 5,3% τον Οκτώβριο (y-o-y). Εξασθένιση και για το εμπορικό έλλειμμα στα €3,7 δισεκ., από €4,8 δισεκ. ένα έτος πριν.

Σχετικά με τα «Στοιχεία κύκλου εργασιών εγχώριας βιομηχανίας το γ΄ τρίμηνο του 2023», παρατηρείται:

  • Υποχώρηση του δείκτη κύκλου εργασιών της Βιομηχανίας 8,0% το γ΄ τριμ. στην Ελλάδα έναντι μείωσης 4,0% στην ΕΕ27.
  • Σε τρέχουσες τιμές, εξασθένιση για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων 8,7% την ίδια περίοδο, από αύξηση 39,7% ένα έτος πριν. Ηπιότερη η μείωση για τη Μεταποίηση, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, 8,5% σε συνέχεια ανόδου 28,7% ένα έτος πριν.

IOVE_VIONHHANIA