Skip to main content

Τι συζήτησαν θεσμοί και τράπεζες – Θετική διάθεση για τη διανομή μερισμάτων

Mεταξύ των στόχων που τέθηκαν είναι η πλήρης αποκρατικοποίηση των συστημικών τραπεζών μέσα στο 2024 και ο περιορισμός των NPEs

Με ένα δυνατό κλείσιμο του ματιού για διανομή μερισμάτων σε μια κλίμακα 15%-25% φαίνεται να ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του SRB και SSM, των συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Ναι» στη διανομή μερισμάτων υπό προϋποθέσεις φαίνεται να λέει ο SSM σε ό,τι αφορά τη χρήση 2023. Το θέμα ωστόσο θα κλείσει οριστικά σε δεύτερο χρόνο.

Ως προϋποθέσεις θέτει τη συνέχιση της κερδοφορίας, την ικανοποιητική κεφαλαιακή θέση των τραπεζών και την πειθαρχία στο κρίσιμο θέμα των NPEs.

Mεταξύ των στόχων που τέθηκαν είναι η πλήρης αποκρατικοποίηση των συστημικών τραπεζών μέσα στο 2024, ο περιορισμός των NPEs και η επίτευξη των στόχων των MREL.

Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε σταθερή τροχιά σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, και πλέον έχει γίνει επενδυτικός στόχος κάτι που του επιτρέπει την απεύθυνση προς τις διεθνείς κεφαλαιαγορές με αξιώσεις. Οι ελληνικές τράπεζες, επιτυγχάνουν σταθερά οργανικά κέρδη ενώ διαθέτουν από τους αρτιότερους δείκτες ρευστότητας στην Ευρώπη.

Η ρευστότητα των τραπεζών συνέχισε να βελτιώνεται το 2023. Η αύξηση των καταθέσεων
μαζί με τις εκδόσεις διατηρούν τη ρευστότητα σε υψηλά επίπεδα, παρά τις σημαντικές αποπληρωμές προς την ΕΚΤ που έλαβαν χώρα την περασμένη χρονιά.

Οι αξιολογήσεις των τραπεζών εξακολουθούν να είναι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για κάτι τέτοιο με βασικότερο ίσως το γεγονός πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε την επενδυτική βαθμίδα και οι τράπεζες διέθεταν σημαντικό βαθμό ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο ενεργητικό τους.

Οι τράπεζες θέτουν ως στόχο τη συνολική εκκαθάριση του ισολογισμού και την  απομόχλευση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων τους, τη συνέχιση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, την ισχυρή κερδοφορία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διμερώς αναφέρθηκαν οι εξελίξεις σε σχέση με τα NPEs και τον Ηρακλή, θέματα εξωδικαστικού, πλειστηριασμών και φορέα.

Παρόντες στην συνάντηση από την πλευρά του SRB ήταν οι κ.κ. Laboureix, Saurina, Dominguez. Από την πλευρά του SSM παρόντες ήταν οι κ.κ. Buch, και Rimarchi.

Aπό την πλευρά των τραπεζών μετείχαν  οι κ.κ. Χαρδούβελης και Απαλαγάκη (Ενωση) και οι κ.κ. Καραβίας, Μυλωνάς, Μεγάλου, Ψάλτης και Βρεττού.

Προηγήθηκε συνάντηση των θεσμών με τη διοίκηση της ΤτΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤτΕ διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα και στην Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιούν την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB) Dominique Laboureix και η Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Claudia Buch.

Οι επικεφαλής των δύο ευρωπαϊκών θεσμών συναντήθηκαν σήμερα με τον Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα και στελέχη της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Τράπεζα της Ελλάδος οι επικεφαλής των δύο ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών θα συναντηθούν επίσης και με εκπροσώπους από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Θα έχουν επίσης επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, καθώς και θέματα εποπτικού ενδιαφέροντος και συνεργασίας των δύο ευρωπαϊκών θεσμών με την Τράπεζα της Ελλάδος.