Skip to main content

Επιχειρήσεις: «Ροκανίστηκε» ο τζίρος το β’ τρίμηνο – Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη πτώση

© Intime p.a.

«Βουτιά» 24,7% στον τζίρο των επιχειρήσεων παροχής ρεύματος και αερίου

Στα 110,5 δισ. ευρω διαμορφώθηκε ο τζίρος για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας μικρή πτώση – της τάξης του 1,8% – σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το β’ τρίμηνο 2023, συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2022 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού. Οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου κατέγραψαν «βουτιά» τζίρου κατά 24,7%, εξέλιξη που αντανακλά και την αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών ρεύματος. Τη μικρότερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία, κατά 0,2%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Εκπαίδευση, ο τζίρος των οποίων ενισχύθηκε κατά 33,2%.

Η εικόνα του τζίρου τον Ιούνιο

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούνιο 2023 ανήλθε σε 32,479 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 6,0% σε σχέση με τον Ιούνιο 2022, οπότε και είχε ανέλθει σε 34,563 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη πτώση στον κύκλο εργασιών τον φετινό Ιούνιο σε σχέση με τον Ιούνιο 2022 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, κατά 24,5%. Τη μικρότερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, κατά 2,1%. Αντίθετα τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας, ο τζίρος των οποίων εκτινάχθηκε κατά 61,7%.