Skip to main content

 ThessINTEC: Τον Οκτώβριο αναμένεται το ΠΔ – Πιθανή επένδυση της Aegean Gateway στη Θεσσαλονίκη

Εντυπωσιασμένοι από το ερευνητικό επίπεδο της Θεσσαλονίκης οι Ισραηλινοί εταίροι του project

Eντυπωσιασμένος από το επίπεδο των ερευνητικών φορέων και των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού φορέα «BaseCamp Innovation», σημαντικού εταίρου στο τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς “ThessINTEC”, Roy Zwebner, στο πλαίσιο του  10ου Τechnology Forum, στην Έκθεση της BEYOND στη ΔΕΘ, χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα ως «πρότζεκτ με τεράστιο δυναμικό». Όπως δήλωσε σχετικά για το project ο πρόεδρος της Thess INTEC A.E., επιχειρηματίας και επίτιμος πρόεδρος του ΣΒΕ, Νίκος Ευθυμιάδης, ως τον Οκτώβριο αναμένεται να έχει εξασφαλιστεί το Προεδρικό Διάταγμα για το Πάρκο, που θα ορίζει τις χρήσεις και τους όρους δόμησης.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) και τα Πανεπιστήμια και είμαστε εντυπωσιασμένοι με ό,τι βρήκαμε εδώ. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τέλεια σήμερα, γιατί η πόλη είναι έτοιμη να κάνει το άλμα προς τη νέα φάση της οικονομίας και της τεχνολογίας» υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ.Zwebner και πρόσθεσε ότι η Θεσσαλονίκη ξεκινά από καλύτερο σημείο αφετηρίας, σε σχέση με εκείνο απ’ το οποίο είχε εκκινήσει το τεχνολογικό πάρκο της Beer Sheva που σήμερα δημιουργεί στην περιοχή έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ισραηλινός ομιλητής σημείωσε ακόμα πως χωρίς τις σωστές συνέργειες είναι δύσκολο να δημιουργήσεις οικοσύστημα καινοτομίας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι στην περίπτωση του ThessINTEC έχουν μεταξύ άλλων αναπτυχθεί συνέργειες με το fund JTLV, που πραγματοποιεί στο πάρκο την πρώτη του επένδυση στην Ελλάδα.

Όπως διευκρίνισε, από το σύνολο των 230.000 τετραγωνικών μέτρων του ThessINTEC, που πρόκειται να δομηθούν συνολικά, οι Ισραηλινοί θα αναπτύξουν δόμηση στα 70.000, και εάν σε περίοδο 12 ετών από την εγκατάστασή τους έχουν αναπτύξει με επιτυχία το 80% του εν λόγω εμβαδού, θα μπορούν να ασκήσουν option για άλλα 40.000 τ.μ.

H Basecamp είναι ο innovation partner (εταίρος καινοτομίας) σε αυτή τη συνεργασία και το προαναφερθέν JTLV είναι το fund που θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του Πάρκου στην ισραηλινή «πλευρά» του. Μεταξύ της ελληνικής και της ισραηλινής πλευράς έχει υπογραφεί οριστικό προσύμφωνο, το οποίο θα καταλήξει σε συμβόλαιο, που υπόκειται σε συγκεκριμένους όρους που έχουν τεθεί και για τις δύο πλευρές.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στην ίδια εκδήλωση ο επίσης Ισραηλινός Ελάντ Γκοζ (Elad Goz), εταίρος της Aegean Gateway, που ήδη δραστηριοποιείται στην Αθήνα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επενδύσει μελλοντικά στη Θεσσαλονίκη, την οποία όπως είπε επισκέφτηκε για πρώτη φορά και ανακάλυψε τη μεγάλη δυναμική της. «Η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζει ότι είναι, ο ουρανός είναι το όριο. Και δεν καταλαβαίνω γιατί το επόμενο ChatGPT να μην προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Β.Βεγ.