Skip to main content

Οίκοι αξιολόγησης: Δίνουν «ψήφο» στη σταθερότητα – Ετοιμάζουν επενδυτική βαθμίδα;

Η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης της ΝΔ μετά τις δεύτερες κάλπες αίρει πλήρως το πολιτικό ρίσκο. Θα έρθει η αναβάθμιση πριν τις 25 Ιουνίου;

Το αποτέλεσμα των εκλογών μπήκε βεβαίως στο μικροσκόπιο των οίκων αξιολόγησης και των διεθνών αναλυτών.

Κοινή συνισταμένη ήταν η νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές της 21η Μαΐου, η «βεβαιότητα» σχηματισμού κυβέρνησης και οι οικονομικές προοπτικές της χώρας μετά την επενδυτική βαθμίδα. Μεγάλο ζητούμενο: Θα δοθεί η επενδυτική βαθμίδα πριν από τις δεύτερες εκλογές;

Credit positive το αποτέλεσμα

Σε σχόλιο μετά το τέλος των εκλογών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, που είναι credit positive (θετική προοπτική).

Μια κίνηση που ουσιαστικά «ανοίγει τον δρόμο» προς μια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου προς το «Ba2» από το «Ba3», από έναν οίκο με μια πιο ετεροχρονισμένη και βραδεία μεταβολή των αξιολογήσεων σε βάθος χρόνου.

Όπως αναφέρει ο Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody’s και υπεύθυνος για την Ελλάδα, «η Νέα Δημοκρατία έφτασε σχεδόν στο 41% στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, απέχοντας λίγες μόνο έδρες μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία.

Με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυτό αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα για μια ακόμη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, που θα υποδηλώνει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, που είναι credit positive (πιστωτική θετική)».

DBRS: Σήμα για βελτίωση του ελληνικού αξιόχρεου

Το αποτέλεσμα των εκλογών σηματοδοτεί τη συνέχεια της πολιτικής και μία μεταρρυθμιστική πορεία που θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει από την πλευρά του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS σε ανάλυσή του.

«Παρά τις συνεχείς παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις, η αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη και να υπερβεί τις προσδοκίες για φέτος», σημείωσε η εκ των επικεφαλής του οίκου για τις αξιολογήσεις χωρών, Νίκολα Τζέιμς. «Θεωρούμε τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που ενισχύουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας ως ισχυρούς παράγοντες για το αξιόχρεό της», αναφέρει ο οίκος.

Ο οίκος σημειώνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει σημαντικό προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα της Ν.Δ. Η πιθανή επίτευξη αυτοδυναμίας της Ν.Δ. στις δεύτερες εκλογές θα έφερνε πολιτική σταθερότητα και θα έδινε στην κυβέρνηση εντολή να συνεχίσει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, τονίζει.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης από τις αναμενόμενες δαπάνες για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, ύψους 30,5 δισ. ευρώ, είναι παράγοντας που συμβάλλει σε πιθανές βελτιώσεις του αξιόχρεου της DBRS για την Ελλάδα ΒΒ (υψηλό) με σταθερή τάση.

9 Ιουνίου η επόμενη αξιολόγηση

Στις 9 Ιουνίου -πριν από τις δεύτερες εκλογές- στρέφεται η προσοχή των επενδυτών και στην αξιολόγηση του διεθνούς οίκου Fitch Ratings, ο οποίος διατηρεί τη χώρα ένα μόλις βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα.

Ένα λιγότερο εντυπωσιακό αποτέλεσμα στη χθεσινή αναμέτρηση θα καθιστούσε, σύμφωνα με αναλυτές, πιο απίθανη μια κίνηση τότε, εν αναμονή της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου και της σύστασης της νέας κυβέρνησης. Η μεγάλη όμως ανατροπή προχθές δημιουργεί στην αγορά δεύτερες σκέψεις.

Αυτοδυναμία βλέπει η JPMorgan

Από την άλλη πλευρά, η JPMorgan και ο Μάρκος Πρωτόπαππας αναφέρουν ότι στις προχθεσινές εκλογές η Ν.Δ. σημείωσε μεγάλη νίκη, ανοίγοντας τον δρόμο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Το εκλογικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι η Ν.Δ. θα μπορέσει να πετύχει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, χάρη στο διαφορετικό εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί, το οποίο απονέμει μπόνους σε έδρες στο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους.