Skip to main content

Πρόστιμα 380.000 ευρώ σε σούπερ μάρκετ – Τι περιλαμβάνει το «Καλάθι της Σαρακοστής»

Dimitris Kapantais / SOOC

Το «Καλάθι της Σαρακοστής» θα ισχύσει από την ερχόμενη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου - Ποια προϊόντα προστίθενται στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Την επιβολή προστίμων ύψους σχεδόν 380.000 ευρώ σε τέσσερις αλυσίδες σούπερ μάρκετ μετά από ελέγχους της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, για παράβαση του νόμου περί αισχροκέρδειας και για διαφορετική τιμή στο ταμπελάκι στο ράφι και στην ταμειακή μηχανή ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν, ο νόμος δεν πρέπει να παραβιάζεται» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Οι αλυσίδες ισχυρίζονται ότι υπάρχουν και ανθρώπινα λάθη, αλλά δεν δικαιολογούνται πολλά λάθη, σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι τα πρόστιμα θα λειτουργήσουν παιδαγωγικά.

Τα πρόστιμα, συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης, «δεν σημαίνει ότι κατά κανόνα παραβιάζουν τον νόμο αλλά, όχι σε λίγες περιπτώσεις, υπήρξε παραβίαση του ποσοστού κέρδους σε ένα τμήμα προϊόντων και εντός και εκτός καλαθιού, σε μεγαλύτερο κομμάτι εκτός καλαθιού». Ο υπουργός κάλεσε τις αλυσίδες λιανεμπορίου να είναι προσεκτικές διότι όπως τόνισε «δεν είμαστε διατεθιμένοι να χαριστούμε, θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των καταναλωτών. Οι νόμοι είναι ισχυροί και εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες, ενώ σταθερά ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας να είναι πολύ κάτω του μέσου όρου οπότε τα μέτρα λειτουργούν».

Ποια προϊόντα προστίθενται στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, το «καλάθι του νοικοκυριού», διευρύνεται και θα περιλαμβάνει πλέον 60 κατηγορίες, από 51 που ήταν μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα προστίθενται νέα είδη: φακές, φασόλια και ρεβύθια, πάριζα και γαλοπούλα, κοτόπουλο ολόκληρο και κοτόπουλο σε μέρη, νωπό μοσχάρι γάλα υψηλής παστερίωσης / μακράς διαρκείας και πλήρες, σοκολάτες και λευκό τυρί.

Από την ερχόμενη Τετάρτη το «Καλάθι της Σαρακοστής»

Το «Καλάθι της Σαρακοστής» θα περιλαμβάνει χαλβά, κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο υποχρεωτικά στο καλάθι) και νηστίσιμες σαλάτες (πχ. ταραμοσαλάτα) και θα ισχύσει από την ερχόμενη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, όπως και το «διευρυμένο καλάθι».

Αλλαγές στην επισήμανση των προϊόντων

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, υπογράφεται σήμερα υπουργική απόφαση και θα υπάρξει χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να αλλάξουν τα ταμπελάκια σε όλα τα σούπερ μάρκετ και να είναι ευκρινής η τιμή κιλού ή λίτρου. Συγκεκριμένα στα ταμπελάκια στα ράφια των σούπερ μάρκετ, θα υπάρχει με την ίδια γραμματοσειρά και το ίδιο χρώμα, η τιμή ανά μονάδα και ανά κιλό ή λίτρο, όταν πρόκεiται για υγρά. Με αυτόν τον τρόπο, ασχέτως αν η ποσότητα στη συσκευασία αλλάζει, ο καταναλωτής μπορεί να κάνει τη σύγκριση.

Υπογραμμίστηκε επιπλέον ότι από χθες στην εφαρμογή e-katanalotis υπάρχουν πλέον και όλα τα φυλλάδια των προσφορών.