Skip to main content

Είναι αλήθεια;

Τα τρόφιμα, ο ανήφορος των επιτοκίων και ο εξωδικαστικός

H επέκταση των εργασιών της Φουρλής 

Η συνολική µισθωτική επιφάνεια της Trade Estates, συµφερόντων του Οµίλου Fourlis, ανέρχεται σε 225.000 τ.µ., ενώ το αναπτυξιακό πλάνο έχει εξασφαλίσει διπλασιασµό της επιφάνειας και της µισθωτικής αξίας της ΑΕΕΑΠ. «Εντός του 2023 η εταιρεία θα εισαχθεί στο Χ.Α. και θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους επενδυτές να συµµετέχουν σε µια ποιοτική και ασφαλή εταιρεία», ανέφερε κατά την οµιλία του o πρόεδρος της φερώνυµης εισηγµένης εταιρείας συµµετοχών, Βασίλειος Φουρλής, στην τελετή εγκαινίων του εµπορικού πάρκου στην Πειραιώς, επένδυση 23,5 εκατ. ευρώ, µε µέση απόδοση 7,3%.

Η ΕΚΤ, η Fed και ο ανήφορος 

Τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ θα φτάσουν πάνω από το 5% και στην Ευρωζώνη πάνω από το 3%. Αυτή ήταν η εκτίµηση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρου Πελαγίδη, µιλώντας στο Πρώτο Πρόγραµµα και στην εκποµπή «Καθαροί Λογαριασµοί», λέγοντας ότι θα έχουµε µικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα. Το ζήτηµα είναι ποιες θα είναι οι συνέπειες, κυρίως για τις επιχειρήσεις και πιο συγκεκριµένα για τις µικροµεσαίες, των οποίων το κόστος θα ανέβει εξαιρετικά. Μια πρώτη αποτίµηση θα τη δούµε από την καινούργια χρονιά. Ωστόσο οι ανησυχίες του SSM φαίνεται να κατευνάζονται, µιας και οι προβληµατικοί δανειολήπτες έχουν τεθεί εκτός τραπεζικού συστήµατος.

Τα στατιστικά του εξωδικαστικού

Πιο ξεκάθαρος γίνεται από τώρα και στο εξής ο εξωδικαστικός. Εφόσον στη ρύθµιση περιλαµβάνονται ήδη ρυθµισµένα δάνεια, αυτά θα µπορούν να εξαιρεθούν αρκεί να ληφθεί υπόψη το δεσµευµένο για τη ρύθµιση ποσό. Επίσης στις τιτλοποιηµένες απαιτήσεις θα γίνεται δεκτό το κούρεµα αρκεί να µπορεί να αλλάξει ο χρόνος της ρύθµισης. Τέλος, οι αιτήσεις -περίπου 37.000- που είναι σε εκκρεµότητα και ουσιαστικά «παρατηµένες» από τους δανειολήπτες θα σβηστούν από την πλατφόρµα. Τα παραπάνω συνιστούν σηµαντική µεταβολή για να κυλήσει η διαδικασία ευκολότερα και να γίνει η στατιστική αποτύπωση ορθότερη.

Τα τρόφιµα και ο πληθωρισµός

Τα τρόφιµα αποτελούν µια ξεχωριστή κατηγορία στη µέτρηση του πληθωρισµού, µιας και πέρα από τη χρηµατιστηριακή και επιχειρηµατική διάσταση υφίσταται και η κοινωνική διάσταση. Οι ειδικοί αναφέρουν πως ο πληθωρισµός θα αγγίξει πολύ έντονα τον κλάδο και το 2023. Η ξηρασία ή η υπερβολική βροχή, ο πόλεµος στην Ουκρανία και το υψηλό ενεργειακό κόστος φαίνεται ότι θα µειώσουν την παγκόσµια αγροτική παραγωγή και το επόµενο έτος, λένε οι ειδικοί.