Skip to main content

Γ. Προβόπουλος στο NaftemporikiTV: Χαμηλότερη ανάπτυξη από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού το 2023

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ο πρώην Διοικητής της ΤτΕ είπε ότι είναι εφικτή η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία μέσα στο 2023 αφού έχει γίνει και σημαντική πρόοδος στον περιορισμό των κόκκινων δανείων.

Μικρότερη αύξηση του ΑΕΠ, από αυτή που προβλέπει ο προϋπολογισμός αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έχει τελικά η χώρα μας το 2023, είπε ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής. Ο προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 1,8% ενώ η Κομισιόν 1%.

«Θεωρώ τις δύο προβλέψεις μάλλον αισιόδοξες«, είπε ο κύριος Προβόπουλος και πρόσθεσε θα είναι πάνω από το μηδέν αλλά όχι αυτό που προβλέπεται. Θα είναι λίγο καλύτερα από στασιμότητα.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης χαρακτήρισε κακό νούμερο το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών το οποίο πρέπει να δούμε με μεγάλη προσοχή, όπως είπε.

Αναφερόμενος στην πορεία των επενδύσεων είπε ότι «λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης η Ελλάδα έχει επενδυτικό κενό 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και τόνισε χαρακτηριστικά ότι η διαφήμιση που γίνεται για την πορεία των επενδύσεων είναι πολύ μεγαλύτερη από την πραγματικότητα. Είναι θετικά αυτά που γίνονται αλλά είναι λίγα».

Ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι είναι εφικτή η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία μέσα στο 2023 αφού έχει γίνει και σημαντική πρόοδος στον περιορισμό των κόκκινων δανείων.

Τέλος χαρακτήρισε «σκιαμαχία την κόντρα κυβέρνησης τραπεζών για τα επιτόκια και τις προμήθειες, η οποία όπως είπε δεν κάνει καλό. Οι πολιτικοί αρέσκονται να φαίνονται ότι κατακρίνουν, επικρίνουν και πολεμούν τις τράπεζες, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί με κανόνες που είναι διεθνώς αποδεκτοί».

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επέκρινε την καθυστέρηση που επέδειξαν στη λήψη αποφάσεων τόσο η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να συγκρατήσουν τις πληθωριστικές τάσεις.

Οι δυο κεντρικές τράπεζες καθυστέρησαν να ξεκινήσουν την αναπροσαρμογή της νομισματικής τους πολιτικής είπε ο Γιώργος Προβόπουλος, σημειώνοντας ότι λόγω αυτής της καθυστέρησης αναγκάστηκαν να προχωρήσουν με πολύ δυνατά βήματα στην αύξηση  των επιτοκίων .

Πλέον όμως οι κεντρικές τράπεζες είναι σε θέση να κάνουν βήματα στην αύξηση των επιτοκίων μικρότερης κλίμακας της τάξης του 0,25 της ποσοστιαίας μονάδας υπογράμμισε ο κ Προβόπουλος.

Για την πληθωρισμό ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ανέφερε ότι «στον βαθμό που τροφοδοτείται από την ενέργεια αλλά και τον πόλεμο της Ουκρανίας, και ως εκ τούτου παραμένει υψηλός, οι πιθανότητες να έχουμε τον αποκαλούμενο πληθωρισμό μισθών είναι πολύ αυξημένες. Αυτό προσπαθούν να αποτρέψουν οι κεντρικές τράπεζες, με την αυστηρότητά που δείχνουν στους νομισματικούς τους σχεδιασμούς».