Skip to main content

Κρίσιμο πενθήμερο για τις αυξήσεις των επιτοκίων

Αποφάσεις από Φέντεραλ Ριζέρβ, ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας

Μία εβδομάδα καταιγιστική σε συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών θα είναι το νέο πενθήμερο που ξεκίνησε από σήμερα Δευτέρα και το οποίο θα επισφραγίσει ένα έτος με τις πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις στη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών.

Η Φέντεραλ ριζερβ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, στο εύρος διακύμανσης 4% έως 4,5%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις το 2023. Μία ημέρα αργότερα, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ακολουθήσουν με αντίστοιχες αυξήσεις, ενώ στα σκαριά είναι και νέες επιτοκιακές αυξήσεις σε Ελβετία, Νορβηγία, Μεξικό, Ταϊβάν, Κολομβία και Φιλιππίνες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ενώ τον Ιανουάριο οι περισσότεροι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής αναγνώρισαν ότι έσφαλαν στις εκτιμήσεις τους το 2021 ότι ο πληθωρισμός θα ήταν παροδικός και θα υποχωρούσε γρήγορα, τώρα διατείνονται ότι θα καταφέρουν να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών, διατηρώντας σταθερή την περιοριστική πολιτική τους. Η Bank of America έχει μετρήσει 275 αυξήσεις επιτοκίων φέτος, μία για κάθε ημέρα συναλλαγών, με μόλις 13 μειώσεις, με περισσότερες από 50 κεντρικές τράπεζες να έχουν κάνει τουλάχιστον μία των 75 μονάδων βάσης, ενώ αρκετές βάδισαν στα χνάρια της Fed με επαναλαμβανόμενες αντίστοιχες κινήσεις.  Το Bloomberg Εconomics εκτιμά ότι τα επιτόκια παγκοσμίως θα κλείσουν το έτος στο 5,2% από 2,8% του Ιανουαρίου και ενώ υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει στην κορύφωσή του, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί το 2023.

Τα δύσκολα φαίνεται να αρχίζουν τώρα, καθώς εάν οι πληθωριστικές πιέσεις παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, αν και χαμηλότερα από τα υψηλά τους, οι κεντρικές τράπεζες θα χρειαστεί να συνεχίσουν τις επιτοκιακές αυξήσεις, σε μία εξέλιξη που θα μπορούσε να πυροδοτήσει στασιμοπληθωρισμό και αυτός θα ήταν ο «εφιάλτης» τους. Η Fed «παίζει με τη φωτιά», αναφέρει το CNN, καθώς δεν αναμένεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πριν από το 2024 το νωρίτερο, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά για να αποτρέψει μία ύφεση, παρότι η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να δείχνει αντιστάσεις.

Ήδη, τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδειξαν αύξηση 7,4% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση από 7,2% που είχε προβλέψει η αγορά, παρότι ήταν χαμηλότερη από το 8% του Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός παραμένει πρόβλημα και ότι η Fed θα πρέπει να είναι συγκρατημένη στις κινήσεις της. «Μπορεί να κορυφώθηκε, όμως δεν θα υποχωρήσει τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν οι επενδυτές» αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της Schwab Center for Financial Research.

Από την έντυπη έκδοση